Delebe: Barış Süreci İzleme Heyeti Oluşturulsun - Son Dakika
Güncel

Delebe: Barış Süreci İzleme Heyeti Oluşturulsun

Delebe: Barış Süreci İzleme Heyeti Oluşturulsun

Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, barış sürecinin tehlikeye girdiğini ve konuyla ilgili bir izleme heyetinin oluşturulmasını önerdi.

22.06.2015 11:55

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) ev sahipliğinde Ankara'da 31. Baro Başkanları Toplantısı yapıldı. Toplantıya Türkiye'deki 79 tane baro başkanı katıldı. Toplantıda Türkiye Barolar Birliğinin önümüzdeki iki yıl içinde yapacağı çalışmalarla ilgili planlama ve programlama çalışması ele alındı.

Ancak toplantıda baro başkanlarından gelen en dikkat çekici öneri Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe'den geldi. Delebe, çözüm sürecinin askıya alınıp alınmayacağının tartışıldığı bu günlerde Türkiye Barolar Birliğinin barış süreciyle ilgili bir izleme komisyonu kurmasını önerdi. Delebe, "Toplantıda benim de meslekle alakalı düşüncelerimin yanı sıra barış süreciyle ilgili bir teklifim oldu Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kuruluna. Mesleki sorunların yanında barolar netice itibariyle insan hakları örgütü olduğu için avukatlık yasasının 76'ıncı maddesine göre de hukukun üstünlüğünü savunmak durumunda oldukları için önümüzdeki iki yıllık planlama içerisine barış sürecini izleme komisyonu adı altında bir komisyon oluşturularak süreci yönetmesi yönünde bir teklifim oldu" dedi.

DELEBE: BÖLGE BAROLARI DA DESTEKLEDİ

Barış süreciyle ilgili izleme komisyonu önerisinin özellikle bölge baro başkanları tarafından destek gördüğünü kaydeden Delebe, "Teklifim kayıtlara geçti ve Metin Feyzioğlu'na ve Türkiye Barolar Birliği Yönetimine ilettim. Bu öneri, diğer baro başkanlarından da destek gördü, özellikle bizim bölge baro başkanlarımız, bu önerimizi desteklediler. Onlar da Türkiye Barolar Birliği'nin bu yönde inisiyatif alması gerektiğini ifade ettiler" diye konuştu.

'BAROLAR BİRLİĞİ İNİSİYATİF ALMALI'

Koalisyonla ilgili çalışmaların da gündeme geldiğini belirten Delebe, bir an önce hükümetin kurulmasını ve çözüm sürecinin de kaldığı yerden devam etmesi gerektiğinin toplantıda dile getirdiğini söyledi. Delebe, "Baro başkanlarına son üç yılda eğer cenazeler gelmiyorsa, anneler ağlamıyorsa, toplum gergin bir ortamdan uzak duruyorsa bunun barış sürecinin meyvesi olduğunu ifade ettim. Bu konuda 79 baronun ve 87 bin avukatın örgütü olan Türkiye Barolar Birliğinin de bu konuda inisiyatif alması gerektiğini de belirttim. Gerçekten şu anda Türkiye Barolar Birliği, STK'lar içinde güçlü bir konumda. Keza yerel bazda da barolar oldukça güçlü ve etkili. Bu bakımdan hukuk kurumunun çatı örgütü olan Türkiye Barolar Birliğinin çözüm sürecine kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade ettim. Zannedersem Türkiye Barolar Birliğinin yönetim kurulu da bunu olumlu karşıladı ve önümüzdeki iki yıllık planlama içerisine dahil etmeyi herhalde değerlendirecek. Bunda bir aksama ya da planlama da bir gecikme olursa önümüzdeki dönemlerde de bu girişimimi sürdüreceğim" ifadelerini kullandı.

'BARIŞ SÜRECİ TEHLİKEYE GİRDİ'

Daha önce böyle bir önerinin yapılmadığını ve ilk defa Türkiye'de baro olarak kendilerinin bu öneriyi sunduğunu vurgulayan Delebe, 7 Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan siyasi tablonun çözüm sürecinin ne olacağını sorularını beraberinde getirdiğini söyledi. Delebe, "Özellikle iktidar partisinin tek başına çoğunluğu elde edememesinden sonra barış sürecinin tehlikeye girdiğini görüyorum. Bu bakımdan Türkiye Barolar Birliğinin bu konuda inisiyatif alması önemlidir. Çünkü toplumsal dinamiklerin harekete geçmesi bakımından da hukuk örgütlerinin, hukuk camiasının da bir inisiyatif alması gerekiyor. Dolayısıyla önümüzdeki iki yıllık süreçte barış sürecini izleme komisyonu önerisi de gündeme alındı. Türkiye Barolar Birliği Yönetimi toplanacak ve gelen önerileri değerlendirecektir" diye kaydetti.

Bunun dışında toplantıda mesleki olarak bazı ekonomik sorunlarla ilgili önerileri de gündeme getirdiğini belirten Delebe, adli yardım ve CMK'yla ilgili ödeme noktasında özellikle genç avukatların sıkıntı yaşadığını ve bununla ilgili olarak bakanlık nezdinde yapılacak girişimlerle sorunun çözümlenebileceğini sözlerini ekledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Delebe: Barış Süreci İzleme Heyeti Oluşturulsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement