Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(19.12.ADANA'nın 'Deprem Dede'si olarak tanımlanan Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Melih Baki, Orta Amerika uygarlığı olan Maya medeniyetinin takvimini yorumlayarak 21 Aralık 2012'de kıyametin kopacağı söylentileri nedeniyle şubelerine bu)...

19.12.2012 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(19.12.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////

'Adana'nın Deprem Dede'si

"Kıyamet yok" dedi

ADANA'nın 'Deprem Dede'si olarak tanımlanan Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Melih Baki, Orta Amerika uygarlığı olan Maya medeniyetinin takvimini yorumlayarak 21 Aralık 2012'de kıyametin kopacağı söylentileri nedeniyle şubelerine bu konuda çok sık sorular sorulduğunu belirterek, "Bu sadece kıyamet tellallığıdır. Böyle bir şey yok dedi. Baki konunun bilimsel yönünü şöyle anlattı:

"Uzayda, atmosferde, gezegen hareketlerini inceleyerek son teknoloji ürünü olan cihazlarla yapılan araştırmalar, bilimsel gözlemler ve tüm bilimsel veriler, böyle bir kıyametin kopmayacağı yönündedir. Ayda ve diğer gezegen hareketlerini inceleyen jeofizik ölçüm cihazlarında bugüne kadar kıyamet habercisi olabilecek hiçbir veri kaydedilmemiştir. Yanardağ hareketlerini ölçen ve tüm fay sistemlerinde konuşlandırılmış, deprem izleme istasyonlarının son 10 yıllık kayıtlarında yaşadığımız tüm gezegeni topyekun felakete sürükleyecek yeraltı hareketleri izlenmemiştir. Böyle bir bilimsel veri ve anormallik kaydedilmemiştir. Dünya mağnetik alan değişiminde, elektromağnetik alan değişimini temsil eden kayıtlar yaşadığımız gezegeni topyekun yok edebilecek bir felaketin söz konusu olamayacağı yönündedir. Dolayısıyla hiçbir vatandaşımızın bu gibi haberleri ciddiye almaması gerekmektedir. Elde edilen tüm bilimsel kayıtlar, yeraltı hareketleri dünya yörüngesindeki koşullar şu anda normal seyrinde gittiğini göstermektedir. Bu tip sansasyonel haberlere itibar edilmemesi normal yaşamlarını sürdürmeleri gerekir. Kıyamet tellallığı yapanların, 21 Aralık'tan sonra dünya ve Türkiye kamuoyu önünde hangi yüzle neler söyleyecekleri tarafımızdan merak konusudur."

ADANA,(DHA)

/////////////

'Kırkından Sonra' sahnelenecek

ADANA Devlet Tiyatrosu 2 Ocak'ta Alfonso Paso'nun yazdığı ve Ali Hürol'un yönettiği, genç ve yaşlı kuşak arasındaki 'romantizm' farklılığını anlatan 'Kırkından Sonra' adlı oyunu sahneleyecek.

SEZONU DEĞERLENDİRDİ

Adana Devlet Tiyatrosu (ADT) Müdürü Fırat Demirağ, 'Kırkından Sonra' oyununun yönetmeni Ali Hürol ve yönetmen yardımcısı Murat Özben, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'ndeki 'Fuaye Sahne'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan ADT Müdürü Fırat Demirağ, oldukça hareketli ve eğlenceli bir sezon yaşadıklarını belirtti. Sahneledikleri oyunlara seyircilerin büyük ilgi gösterdiğini anlatan Demirağ, 2013'te yeni oyunlarla seyirci karşısına çıkacaklarını aktardı.

'ÇOK DUYGUSAL'

'Kırkından Sonra' oyununun yönetmeni Ali Hürol ise, 'çok keyifli bir komedi' olarak nitelediği oyunda, genç ve yaşlı kuşak arasındaki romantizm farkının ele alındığını kaydetti. Oyunun 'çok duygusal' olduğuna dikkat çeken Ali Hürol, "İki perdelik oyunumuz kuşaklar arasındaki çatışmayı 'romantizm' üzerinden ele alıyor. Adana'da daha önce de oyun sahnelemiştim. Bu oyun da keyifli bir oyun olacak. Adanalı izleyicileri bekliyoruz" dedi.

KADRODA KİMLER VAR?

İspanyol yazar Alfonso Paso'nun yazdığı ve Hale Kuntay'ın çevirdiği oyunun yönetmen yardımcılığını Murat Özben yapıyor. Dekor tasarımını Sertel Çetiner, kostüm tasarımını Ceren Karahan'ın üstlendiği oyunun ışık tasarımını da Özer Kuşkaya gerçekleştirdi. Oyunda Turgut Bağır, Sevinç Gediktaş, Mazlum Taşkıran, Yeliz Tekman, H.Barış Özkan, Dilek Aslan, Raif Hikmet Çam ve Çağla Yeleç rol alıyor.

Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, (DHA)

(19.12.2012, FOTOĞRAF)

///////////

Dezavantajlı çocukların at yarışı heyecanı

ADANA Valiliği tarafından yürütülen "Sevgiye Uzanan Eller" projesi kapsamında, 300 öğrenci Adana Yeşiloba Hipodromu'nda at yarışı izledi.

Vali Yardımcı Halis Arslan, Seyhan Seyit Ali Onbaşı Ortaokulu, Cafer Recai Gizer Ortaokulu ve Küçükdikili İlkokulu'ndan 300 öğrencinin hem hayvan sevgisini yaşaması, hem de at yarışını canlı izleyerek meraklarını gidermeleri için böyle bir uygulama gerçekleştirdiklerini söyledi. Yağışlı havaya rağmen, çocukların yarışları heyecanla izlediğini vurgulayan Arslan, "Bu etkinliği çocuklarımızın sosyal yönden gelişmesi, farklı çevreleri tanıması ve hayvan sevgisini kazanmaları amacıyla düzenledik" dedi. Arslan, mayıs ayında "Atlar sevgi için koşuyor" adı altında bir yarış düzenleyerek, projedeki tüm çocukların bu heyecanı yaşamasını hedeflediklerini belirtti.

Arslan, göçle gelen ve topluma uyum sorunu yaşayan dezavantajlı mahallelerdeki çocuk ve gençlerin, sosyal, kültürel ve ekonomik uyum sorunlarının azaltılması ve topluma kazandırılması amacıyla yürütülen proje kapsamındaki etkinliklerin aralıksız süreceğini kaydetti.

Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA, (DHA)

(19.12.2012, FOTOĞRAFLI)

////////////

Vali Tapsız: Kalitesiz kömürü iade ettik

KİLİS Valisi Süleyman Tapsız, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) vatandaşlara dağıtılmak üzere gelen kömürlerin, kalitesi düşük çıktığı için iade edildiğini söyledi. Doğan Haber Ajansı (DHA) Kilis Temsilcisi Reşit Çelebioğlu'nu ziyaret eden Vali Tapsız, çeşitli konulardaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. SYDV'nin dağıtacağı kömürlerde kalite sorunu yaşandığını belirten Vali Tapsız "Bu kömürleri iade ettik. Yeni kömürler Kütahya Tavşanlı'dan gelecek. Vatandaşlarımızın daha kaliteli kömür kullanması ve hava kirliliği yaşanmaması için böyle bir karar aldık" dedi. Kilis ile ilgili konularda görüşlerini paylaşan Vali Tapsız, çevre esnafı ile de sohbet etti. Ziyarette İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Selçuk Özpolat da hazır bulundu.

Songül ALTIAYLIK/KİLİS,(DHA)

(19.12.2012 FOTOĞRAFLI)

///////////

Akademisyenden Hatay yemekleri

HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) görevli Yrd. Doç. Kadriye Şahin, Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümüne atanması nedeniyle üniversitede yemek verdi. Hatay Mutfağı üzerine çalışmalarıyla tanınan Şahin'in davetine MKÜ Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Salih Güder de katıldı. 2000 yılından bu yana Hatay Mutfağı üzerine araştırma yaptığını belirten akademisyen Şahin "Yıllardır çalıştığım bu konuyu, bazı akademisyen arkadaşlarımızın desteği, fakültemizde görev yapan eski dostlar, yeni gelenler ile hep birlikte bir organizasyona dönüştürmeye karar verdik" dedi. Etkinlikte davetlilere yöresel Hatay yemekleri ikram edildi.

HATAY,(DHA)

(19.12.2012 FOTOĞRAFLI)

///////////

Bossa kar rekortmeni

TÜRKİYE tekstil sektörünün öncü kuruluşlarından, Adana'da kurulu Bossa, 2011 yılında karını bir önceki yıla göre 12 kat arttırarak 49 milyon TL'ye ulaştı. Bossa'nın başarısı Capital Dergisi'nce

karını en fazla artıran şirket seçilerek ödüllendirildi. BOSSA Genel Müdürü Lütfi Soyupak, ödül getiren kar artışında emeği geçen şirket çalışanları, iş ortakları ve ürünlerini tercih eden markalara teşekkür ederek şunları söyledi:

"Bossa 240 milyon Dolar ortalama ciro ve 110 milyon Dolarlık ihracatı olan, 2 bin 568 kişi istihdam eden,Türkiye'nin tekstil okullarından birisi olma niteliğine sahip, 62 yıllık bir kuruluştur. Bossa'nın başarısında en önemli unsur ekibimizin sinerjisi ve tecrübesidir. Teknoloji, ar-ge ve insana yatırım yaparak büyümeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. 62 yılın tecrübesini ve bilgi birikimini günümüzün dinamikleri ile harmanlayıp, global arenada önde gelen oyunculardan olmanın haklı gururunu yaşıyoruz."

ADANA,(DHA)

///////////

MTSO 127 yaşında

TÜRKİYE'nin en eski odalarından olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) kuruluşunun 127'nci yıldönümünü kutladı. Kutlama kapsamında MTSO üyeleri, Cumhuriyet Alanı'nda bir araya geldi. MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ile Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Üyeler adına açıklama yapan Meclis Başkanı Burakgazi, 127'nci kuruluş yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Mersinli bir kısım tüccarın girişimiyle kurulan odamız, geride bıraktığı 127 yıl içerisinde pek çok tarihi olaya tanıklık ederek, sağlam bir geçmiş ve deneyim birikimiyle bugünlere ulaşmıştır. Bugün 22 bin üyemiz, meslek komitelerimiz, oda meclisimiz ve personelimizle bu şanlı geçmişin üzerine gelecek inşa ediyoruz. Mersin ekonomisini büyütmek, kentimizin yaşam kalitesini yükseltmek temel amacımızdır" dedi.

YATIRIMCILAR ARSA BULAMIYOR

Mersin'de yatırımcılar için arsa sıkıntısı olduğunu ifade eden Burakgazi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mersin Gelişme Planı'na uygun bir imar planlama çalışması hemen başlatılmalıdır. Uluslararası Çukurova Havalimanı ve Tarsus-Kazanlı turizm yatırımları projelerinin gecikmesi, kentimizin moral değerlerini olumsuz etkilemektedir. 2013 yılı Haziran ayında Mersin'de yapılacak 17'nci Akdeniz Oyunları için yöneticilerimiz 'Mersin'i gelin gibi süsleyeceğiz' demişti. Oyunların başlamasına sadece 6 ay kaldı. Bu sürenin kentimizi süslemeye ve oyunlara hazır hale getirmeye yetmesini dileriz. Fark yaratarak öne geçen kentlerin, bunu bir takım ruhuyla başardıklarını görüyoruz. Fark yaratmak, kürekleri aynı yöne birlikte çekmedeki uyumdur. Fark yaratmak, kentin bütüncül olarak ele alınması ve ihtiyaçlar sıralamasına göre işlenmesidir. Kaynakların doğru ve verimli kullanılmasıdır."

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA)

(19.12.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////

Yerfıstığı üreticisinin yüzü güldü

OSMANİYE'de üretim alanı ve miktarı geçen yıla oranla yüzde 30 artan yerfıstığı, çiftçinin yüzünü güldürdü. Yer fıstığı hasat mevsiminin sona ermesi nedeniyle fiyatların yüzde 10 civarında artacağını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam "Yer fıstığı üreticisi 2013'e keyifli girecek" dedi.

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yüzde 44'ünün Osmaniye'de gerçekleştirildiğini belirten Sağlam, ekim alanı bakımından da ülke genelinde ilk sırada olduklarını vurguladı. Türkiye'deki yerfıstığı üretiminin yüzde 85'inin Osmaniye'de işlenip pazara sunulduğunu, 178 ton ürünün ihraç edildiğini ifade eden Sağlam şöyle devam etti:

"Yer fıstığından yapılan ürünlerin çeşitlenmesiyle, örneğin, draje, hurma, cezeryesinin üretilmesi, tarım ile sanayinin bütünleşmesini sağlayarak ürün fiyatının artmasını sağlamıştır. Ayrıca yer fıstığı yetiştiricisine sertifikalı tohum dağıttık ve çiftçilerimize eğitimler verdik. Bu da ekim alanının ve verimin artırılması için gerekli çabayı beraberinde getirdi. Geçen yıl 93 bin 308 dekar alanda 36 bin 75 ton yer fıstığı üretimi yapılmıştı. Bu yıl ise Osmaniye'de toplam 121 bin 95 dekar alanda yaklaşık 46 bin 900 ton yer fıstığı ürün tahminimiz bulunuyor. Yani yapılan çalışmalar neticesinde yer fıstığı üretimi de ekim alanı da yüzde 30 arttı"

Sağlam, kabuklu yer fıstığı fiyatının kalitesine göre değiştiğini fakat ortalama 2.80 liraya satıldığını ve çiftçilerin bu yıl yaklaşık 131 milyon TL gelir elde edeceğini sözlerine ekledi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(19.12.2012 FOTOĞRAFLI)

//////////

Deligönüller Konağı restore edildi

KAHRAMANMARAŞ İl Özel İdaresi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliğiyle restore edilen Deligönüller Konağı törenle açıldı. Kentin tarihi dokusunu yansıtan konak, valilik misafirlerine ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

1800'lü yıllarda yapılan ve Maraş mimarisi yansıtan Deligönüller Konağı, İl Özel İdaresi tarafından yürütülen projeyle turizme kazandırıldı. Yaklaşık bir milyon TL'ye restore edilen konağın açılışı için düzenlenen kokteyle Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe de katıldı. Vali Kocatepe, yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi:

"Daha önce Kocabaş Konağını turizme kazandırmıştık. Kahramanmaraş lezzetlerini orada misafirlerimize ikram ediyoruz. Burayı da valiliğin misafir evi olarak dizayn ettik. O amaçla DOĞAKA'nın da katılımıyla mefruşatını tamamladık. Yine burayı Kahramanmaraş kültürünün yaşaması için düzenlenecek etkinliklere de tahsis edebiliriz."

Kahramanmamraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da şehirlerin tarihi zenginliklerini ortaya çıkarmak için birbiriyle yarıştığını dile getirdi. Belediye olarak 5 yıldır çok ciddi projelere imza attıklarını anlatan Poyraz, şunları kaydetti:

"Maraş'a baktığımızda merkezde bir Ulu Cami var ve şehrin bunun etrafında şekillendiğini görüyoruz. Tabi biz de bu noktadan başlayarak başta kalemiz olmak üzere 5 çarşımızda restorasyon çalışması yapıyoruz. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Burası da oranın devamı niteliğinde."

Törene İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, Emniyet Müdürü Metin Aşık, Defterdar Osman Kocaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan ve çok sayıda davetli katıldı.

KAHRAMANMARAŞ,(DHA)

MNŞ(EŞ)(19.12.2012 FOTOĞRAFLI)

/////////////

Malatyalıların coşkulu gecesi

HATAY'da bulunan Malatyalılar düzenledikleri gecede gönüllerince eğlendi. Büyük Antakya Oteli'ndeki geceye Malatyalı olan Hatay Vali Yardımcısı Şahin Beyhan, çeşitli kurum müdürleri ve ilde yaşayan çok sayıda Malatyalı katıldı. Gecenin organizatörleri olan polis memurları Serdar Arıkan ve Turgay Erdem, 4 yıldır Hatay Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptıklarını, kentteki Malatyalıları biraraya getirmek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi. Gecede Malatya konulu bir slayt gösterisi yapıldı. Daha sonra davetliler türküler söyleyip, halaylar çekerek eğlendi.

HATAY,(DHA)

(19.12.2012 FOTOĞRAFLI)

//////////

İşitme engellilerden resim sergisi

NİĞDE Hüdavend Hatun İşitme Engelliler Okulu öğrencileri Niğde Üniversitesi'nde resim sergisi açtı. 'Hayallerimizi Gerçekleştirelim' projesi kapsamında açılan sergi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi koridorlarında izlenime sunuldu. Serginin açılışına İ.İ.B.F. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esen Gürbüz, öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Nesrin Canpolat ve Hüdavend Hatun İşitme Engeliler Okulu Müdürü Musa Dalkılıç ile öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan Okul Müdürü Dalkılıç, üniversite ile çalışmaktan mutluluk duyduğunu belirterek "Öğrencilerin, kendilerini ifade edebilmeleri için böyle projelere ihtiyaçları vardı. Zaten onların belirli engelleri var, bu engelleri resim yaparak aşıyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Uğur Mart/NİĞDE,(DHA)

(19.12.2012 FOTOĞRAFLI)

////////////

Ustanın objektifinden 'Tarlabaşı'

MERSİN Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne konuk olan fotoğraf sanatçısı Ali Öz 'Tarlabaşı' adlı sergi açtı, söyleşiye katıldı. Sanatçı, meslek yaşamı ile ilgili deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Mersinli olan Ali Öz, Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi'nde Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Yetim, öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra fotoğraf meraklıları ile buluştu.

Fotoğrafçılık yaşamına 1979 yılında amatör olarak başladığını ve profesyonel olarak Nokta, Güneş Milliyet, Cumhuriyet, Aktüel, Tempo, NTV MAG ve Birgün gibi yayın kuruluşlarında çalıştığını anlatan

Ali Öz, kendisini 'foto muhabiri' olarak tanımladığını belirtti. Öz, 30 yıldan bu yana Türkiye'deki toplumsal olayları fotoğrafladığını söyledi. 10 yıldır bağımsız olarak fotoğraflar çektiğini ifade eden Öz, son iki yıldır da İstanbul'un Tarlabaşı semtinde fotoğraf çalışması yaptığını kaydetti. Çalışmalarından derlediği foto-röportajı katılımcılarla paylaşan Öz, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Söyleşinin ardından 'Tarlabaşı' adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Serginin açılışını Rektör Prof. Dr. Suha Aydın, Ali Öz ve Prof. Dr. Ünsal Yetim ile birlikte yaptı. Sergide, Ali Öz'ün iki yılda çektiği 30 bin fotoğraf arasından seçilen 65 kare yer aldı. Sergi, 21 Aralık tarihine kadar gezilebilecek.

Mustafa ERCAN/ MERSİN, (DHA)

(19.12.2012)

/////////////////

Projeler, sergi ve konserle son buldu

MERSİN Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nce yürütülen "Renkler Diyarına Uzanan Minik Eller" ve "Akdeniz'in Sesi" projeleri açılan sergi ve Murat Göğebakan konseriyle sona erdi.

Proje kapsamında resim kusiyerlerinin sergisi Vali Hasan Basri Güzeloğlu tarafından açıldı. Enstrüman kursuna katılan öğrencilerin sunduğu müzik dinletisi de büyük beğeni topladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen programa Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz katıldı.

Vali Güzeloğlu yaptığı konuşmada projelerden çoğunlukla gençlerin ve çocukların yararlandığını ifade ederek "Gençlerimizin ve çocuklarımız hizmet kervanımızın merkezinde yer alıyor. Gençlerimizi kazanmanın en iyi yolu onların iyi bir eğitimle donanmalarıdır. Bugünün gençleri ve çocukları arasından yarının bilim adamı, sanatçısı, siyasetçisi çıkacak. Gençlerimiz bizlerden daha iyi işler yapacak" dedi.

Yürütülen projelerle ilgili bilgi veren Emniyet Müdürü Arif Öksüz ise çalışmaların devam edeceğini vurguladı. Konuşmaların ardından Güzeloğlu projeler çerçevesinde düzenlenen resim ve müzik yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyelerini verdi. Etkinlik ünlü sanatçı Murat Göğebakan konseri ile sona erdi.

Mustafa İNSAN/ MERSİN, (DHA)

(19.12.2012) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement