"Dünyaya 3 Asırdır Hakim Olan Modern Zihniyet Çökmüştür" - Son Dakika
Güncel

"Dünyaya 3 Asırdır Hakim Olan Modern Zihniyet Çökmüştür"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Balkan Üniversitesindeki konuşmasında, ''Dünyaya 3 asırdır hakim olan modern zihniyet çökmüştür." dedi.

09.10.2014 00:04  Güncelleme: 01:05

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Dünyaya üç asırdır hakim olan modern zihniyet çökmüştür. Dolayısıyla yeni bir dünyaya ihtiyaç var" dedi.

Kurtulmuş, 2006 yılında Üsküp'te, Türkiye ve Makedonya'dan işadamlarının girişimleriyle kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi'nde (IBU) öğrencilere ve öğretim görevlilerine hitap etti.

Türkiye ile Makedonya'nın son derece yakın ilişkiler içerisinde olan, Balkanlar'daki barış ve kardeşlik ortamını çoğaltmaya çalışan iki dost ülke olduğunu söyleyen Kurtulmuş, IBU'da öğrenci olarak bulunmanın eğitim almanın ötesinde çok kültürlü ve çok dinli bir geçmişe sahip olan, bugünde bunu büyük ölçüde gerçekleştirmeyi başarmış olan bir ülkede yaşamak anlamına da geldiğini vurguladı.

Kurtulmuş, fevkalade hızlı değişen bir dünyada yaşandığına dikkati çekerek, 1970'lerden günümüze dünyada hem ekonomi, hem siyaset, hem de uluslararası ilişkiler alanında son derece önemli değişimlere şahitlik ettiklerini kaydetti.

Sanayiye dayalı eski ekonomik düzenin petrol krizleriyle birlikte değişmeye başladığını söyleyen Kurtulmuş, 1980'lerle birlikte küresel ekonominin bir taraftan küreselleşme meselesiyle diğer taraftan da yüksek teknolojilerin son derece hızlı birlikte yeni bir evreye girdiğine işaret etti.

Kurtulmuş, bu sürecin 1990'larda neoliberal ekonominin hakim olmasıyla da yeni bir süreci tetiklediğini kaydederek, böylelikle dünya ekonomik yapısının bütünüyle değişim sürecinin içine girdiğini ve bu değişimin başta Sovyetlet Birliği olmak üzere Balkanlar'da da çok hızlı bir siyasal değişimi de ortaya koyduğunu ifade etti.

Dünyada, son üç asırdır tüm değerleriyle dünyaya hakim olan modern medeniyetin, sorunları çözebilecek perspektifi ortaya koyamadığını anlatan Kurtulmuş, önce 1990'larda Balkanlar'da ve eşzamanlı olarak Kafkaslar'da ciddi bir ayrışma sürecinin yaşandığını, ardından Ortadoğu, Kuzey Afrika ve son olarak da Ukrayna krizi ile birlikte krizler döneminin sürdüğünü kaydetti.

Kurtulmuş, Ukrayna krizinin, bugünkü dünya sisteminin sorunları çözmekte kabiliyetini kaybettiğini gösterdiğini vurgulayarak, dünya sisteminin hem yapısı itibarıyla hem sahip olduğu perspektifi itibarıyla Ortadoğu'daki krizleri çözemediğini savundu.

"Güç kimdeyse onun haklı olduğuna inanılan bir sistemle dünya idare ediliyor" diyen Kurtulmuş, Ukrayna, Suriye ve Filistin meselelerinde BM'de karar alınamamasını eleştirerek, dünya sisteminin bu konuda tıkandığını ileri sürdü.

- "Modern zihniyet çökmüştür"

Kurtulmuş, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını, açlık sorununun dünyanın en önemli meselelerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

"İnsanoğlu varlık içinde yokluk yaşadığı bir dönemdedir" diyen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"İnsanoğlu, birbirini en çok tanıdığı dönemde birbirine en çok düşman olduğu dönemi yaşamaktadır. İnsanoğlu birbiriyle en çok haberleşme imkanına sahip olduğu dönemde, birbirini en az tanıdığı dönemi yaşamaktadır. Demek ki mesele maddi imkansızlık, siyasi imkansızlık değil. Mesele, zihniyet dünyasının çökmüş olmasıdır. Dünyaya üç asırdır hakim olan modern zihniyet çökmüştür. Dolayısıyla yeni bir dünyaya ihtiyaç var. Güçlüyüm, ben istediğimi yaparım, şeklinde değil, ben de bu dünyada varım, benim de gücüm var ama dünyada benden başka yaşayan 7 milyar insan daha var, diye düşünen bir anlayışa ihtiyaç var. Bundan sonraki süreçlerde, yeni bir medeniyet algısı üzerinde zihin yormamız, insanı merkezine koyan, insanı hazreti insan olarak gören, insanların her birini yaradılışta eşit gören yeni bir anlayışa ihtiyaç var."

"Yeni Türkiye, büyük medeniyetin üçüncü koşusunun başlangıcıdır"

Eski Türkiye ve Yeni Türkiye kavramlarına da değinen Kurtulmuş, Eski Türkiye'nin, Türkiye'yi içine kapatılan bir algıyla ülkeyi yönettiğini, dolayısıyla yakın zamana kadar Balkanlar'ın, Üsküp'ün, Saraybosna'nın, Mostar'ın, Bakü'nün nerelerde olduğunun dahi bilinmediğini belirtti.

"Eski Türkiye, vatandaşlarına Türkiye'nin etrafını çelikten sınırlarla kapatmıştı" ifadesini kullanan Kurtulmuş, "Bütün komşularımız, her şey bize düşmandı" dedi.

Kurtulmuş, devlet yönetimindeki en zor şeyin zihniyet değişimi olduğunu belirterek, 12 yıllık AK Parti hükümeti döneminde devletin zihniyetinin değiştiğini, devletin zihniyetinin milletini baskı altında tutan devletten kerim devlet anlayışına doğru dönmeye başladığını ifade etti.

"Türkiye, güçlü olduğu takdirde sadece kendisini ayağa kaldırmayacak, aynı zamanda kendi medeniyet coğrafyasının bütün unsurlarını ayağa kaldıracak, harekete geçirecektir" diyen Kurtulmuş, Yeni Türkiye'nin Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı'nın ardından büyük medeniyetin üçüncü koşusunun başlangıcı olduğunu kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve IBU Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Bürge de üniversitenin 2006 yılında açıldığını beliterek, "Dedelerimize yorgan-döşek olmuş bu coğrafyaya az da olsa borcumuzu öderiz diye böyle bir çalışmanın içerisinde girdik" dedi.

İki ülke arasında kültür köprüsü kurmanın mücadelesini verdiklerini anlatan Bürge, "Bu kültür köprüsünü kuranlardan Allah razı olsun" diye konuştu.

İslam Birliği Başkanı Recepi ile görüşmesi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Makedonya'daki temasları kapsamında ayrıca, İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi ile görüştü.

İslam Birliği biasında gerçekleştirilen görüşenin ardından açıklamada bulunan Kurtulmuş, Türkiye olarak Makedonya'daki Müslüman nüfusun yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Makedonya'daki temaslarında Kurtulmuş'a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül eşlik ediyor. - Üsküp

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Dünyaya 3 Asırdır Hakim Olan Modern Zihniyet Çökmüştür' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement