Elder'in 7. Sektör Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Elder'in 7. Sektör Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "(Osmangazi elektrik şirketleri) Osmangazi ile ilgili yol kazası yaşandı.

31.05.2014 12:52

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Osmangazi elektrik şirketleriyle ilgili yol kazası yaşandığını belirterek, "İnşallah yeni sahiplerine tevdi için süremizin sonuna geliyoruz. Görüşmelerimizin başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum" dedi.

Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 7. Sektör Toplantısı'nda, elektrik dağıtım hizmetlerinde kamu ile özel sektörün işbirliğinin güzel bir örneğini yaşadıklarını belirterek, kamu ile özelin iç içe geçtiğini, zaman zaman görev tanımlarının da beraberce değerlendirildiği bir sektörden bahsedildiğini kaydetti.

Özelleştirmelerin bittiğini ama yapılandırmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Elektrik dağıtımına ilişkin uygulama dönemlerinde birinci dönemi bitirdik, ikinci dönemin içerisindeyiz ve üçüncü dönemin başlarına yaklaşıyoruz. Her defasında bu değişimin, kanuni, mevzuat, yönetmelik yanı, uygulamalarla ilgili kısmı ve piyasayla ilgili karşılaştığımız zorluklar var. Sonuçta bu bir değişim. Hele de dağıtım hizmetlerinde ister ekonomik büyüme gerekçesi istese de teknik farklı gerekçelerden kaynaklanan sebeplerle yüzde 4,8'lik büyümenin yaşandığı bir sektörden bahsediyoruz. Hükümetimiz, Bakanlığımız birçok STK ile çalışıyor ama ben ELDER'in hakkının verilmesinden yanayım. ELDER gerçekten kurumsal kimliğini kazanmış, hafızasını muhafaza eden ve ileriye taşıyabilen başarılı bir STK olarak görev yapıyor."

Yıldız, 2011 yılından itibaren gelinen aşamada tüm dağıtım ve perakende faaliyetlerinin tamamen özel sektöre devredildiğini anlatarak, "İletişimi şeffaf bir şekilde götürmemiz lazım. Kayıp kaçakların özel şirketlere devri ile alakalı konulardaki bazı fiili rakamlar buna dahil olmak üzere. Tabii yapısı, dokusu sağlam bir müşterimiz, vatandaşımız var ama ara ara manipüle edilebilen, yanlış yönlendirilen ve bunun kayıp kaçaklarla alakalı konuda kendisine hak haline getiren bir yapıyla da karşı karşıyayız. Ben vatandaşımızın bu sarmaldan çok kısa sürede çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.

Bakan Yıldız, son 11-12 yıldan bu yana elde edilen mesafelerin son derece gerekli olduğunu ama yeterli gelemeyebileceğini aktararak, "Şu anda kayıp ve kaçağın dahil olduğu makul rakamları yüzde 9-10'lara çekebilmemiz lazım. Ben önümüzdeki yılın sonuna kadar bu manada çok ciddi mesafeler katedileceğine inanıyorum ve bu rakamlara yaklaşılacağına inanıyorum" dedi.

Yalnızca elektrik dağıtım hizmetlerinde değil, aynı zamanda üretim hizmetlerinde de benzer bir noktayı yakalamaya çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Dağıtanın elinde üretim portföyünün olduğu, bir kısım üreticilerimizin de dağıtım portföyünü elde etmek için çaba gösterdiği bir süreçten geçiyoruz. Kemerköy, Yeniköy ve Çatalağzı'nın ihale süreçleri tamamlandı ve benzer bir süreci de Yatağan Termik Santrali için de yolumuza devam edeceğiz. Sonuçta, yüzde 65'lerden yüzde 70'lere varan özel sektör portföyünü bu yılın sonunda hedeflemiş olacağız. Kamu ciddiyetiyle beraber aslında profesyonelce şirket eliyle yönetilen bir kamu hizmetinden bahsediyoruz. Kamu hizmetinin özel sektör marifetiyle yürütülmesine örnek sadece elektrik dağıtım hizmetleri değil. Hele hele enerji sektörünün diğer bölümlerinde de benzer faaliyetleri hep beraber görmüş olacağız."

Yıldız, teknolojiyi getirme, yatırımların kabiliyetinin fileksibilitesinin artırılmasıyla ilgili birçok aşamalardan geçildiğini belirterek, müdebbir bir tüccarın alacağı bütün tedbirlerin ve kararların bu sektörde uygulanacağını kaydetti.

Bu sistemin dönüştürülmesinin bir maliyeti bulunduğunu ifade eden Yıldız, "Bu maliyet aslında siyasetçiler için gerek vatandaşına, sanayicisine sattığı elektrik fiyatlarını makul rakamda sunarak gerek bu teknolojik gelişmelere de yol açacak şeklinde olması lazım" dedi.

Yıldız, Elektrik Piyasası Kanunu'nun ardından yeni işlemlere başlandığını anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Küçük bir torbamız var ve o torba ile bazı sıkıntıların giderilmesi için işlemler yapmak istiyoruz. Kamu ve özel sektörün bu konuda empati yaptığını biliyorum. Kamu ve özel sektörde faizlerin affedilmesi, borçların yapılandırılmasıyla alakalı çok ümit var olduğumuz zamanlar oldu. Bunlara piyasadan yeterince cevap alabildik mi? Bu tartışılır. Yeri geldi 100 birimlik elektrik satışı üzerinden 24 birimlik yapılandırmalara sahip olduk. Her bir abonenin vatandaşlık görevi gereği zamanında ve bütün gereklerini yerine getirerek yapacağına inanıyoruz. Şu ana kadar yapılan dağıtım hizmetlerinde bu model çok tartışıldı. 2036-2040 yılına kadar işletme hakları sizlerde bulunuyor."

Bazı televizyon haberlerine baktığında "İstanbul'da elektrik kesilecek" diye alt yazı geçtiğini, sebebine baktıklarında periyodik bakımlarla ilgili olduğunu gördüklerini belirten Yıldız, "Aslında bu haberin veriliş şeklinin dahi bu algıyı zaman zaman olumsuz manada desteklediğini görüyoruz. Her birimizin üslup açısından da bunlara devam etmesi gerektiği kanaatindeyim. Bizim refah seviyemiz artıp, ekonomimiz derinleşip, bütün bunlarla ilgili yönetim profesyonelleştikçe çıtamızın yükseldiğini ve daha fazla dikkat istediğini hep beraber fark ediyoruz" diye konuştu.

Yıldız, sektörün yasal ihtiyaçlarının mevzuat ve yönetmeliklerle alakalı kısımlarının kısmen gecikmeli de olsa yerine getirildiğini dile getirerek, bunlarla ilgili sadece sektörün değil, TBMM Genel Kurulu'nun takviminin de uygun olmasını beklediklerini söyledi.

Tüketici odaklı müşteri hizmetleri yönetiminin etkin hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüketiciye şeffaflık ve izlenebilirlikle beraber bunların sunulması, kalifiye personele bunların sunulması, müşteri şikayetlerinin daha kısa sürede nihayetlendirilmesinin, karşılıklı istismarlara mani olmasının, kendi kendine öğrenebilen ve denetimi sağlayan bir dağıtım sektörü oluşturmanın ve bütün bunların ELDER, EPDK, Bakanlığımız ve bütün paydaşlarla sağlanabileceğinin gerçek olduğuna inanıyorum. Bize özel sektörün sağlıklısı lazım. Bu sektörü korumak, kollamak ve çalıştırıyor olmak hepimizin sorumluluğu altındadır. Biz herhangi bir haklı gerekçe ve madde vesilesiyle sistemi bozarsak büyük resmi kaçırmak anlamına geliyor."

"Osmangazi ile ilgili yol kazası yaşandı"

Osmangazi elektrik şirketlerine ilişkin Bakan Yıldız, "Osmangazi ile ilgili yol kazası yaşandı. İnşallah yeni sahiplerine tevdi için süremizin sonuna geliyoruz. Görüşmelerimizin başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum. Zaman zaman istemediğimiz e değiştirme olabilir ama bu sistemin korunuyor olması ana resim olarak dikkat çeken ve en fazla itina göstermemiz gereken yerdir" diye konuştu.

Yıldız, Doğu ve Güneydoğu anadolu bölgelerinde kaçırılan 6 işçi olduğunu belirterek, "Dün de 2 işçimiz daha eklendi. Bunların inşallah sağ salim şirketlerinde çalışabileceği bir ortamı kısa sürede yakalayacağımıza inanıyorum. Bununla ilgili görüşlerimizi siyasi irade olarak da yaptık. Bu vesileyle Soma'da yaşadığımız elim kaza sonrasında her birimizin sektörlerinde işçi sağlığı ve güvenliği konusunda daha dikkat edilmesi gerektiğini, bunun bir sorumluluk olduğunu, kamu ve özel sektör fark etmediğini ve sonuçta kaybettiğimizin ülkemizin insanı olduğunu bilmemiz lazım" dedi.

Bu arada, toplantı sırasında Bakan Yıldız'ın arkasında toplantının isminin bulduğu platform düşmek üzereyken görevliler tarafından tutuldu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Elder'in 7. Sektör Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement