Fotoğraf Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor - Son Dakika
Yerel

Fotoğraf Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

Fotoğraf Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin, kırsal mahallelerinden Bağyüzü’nde, bugüne kadar Türkiye’nin birçok kentinde kütüphaneler açarak cehaletle savaşmasıyla tanınan Rasime Şeyhoğlu ile oğlu Recai Şeyhoğlu; 35. kütüphanelerini açmasının ardından, bu kez 51. Kütüphane Haftası öncesinde Ayvalık Sanat Fabrikası’nda; ‘Köylerde Rönesans ’ temalı, Rasime-Recai Şeyhoğlu kütüphaneler zinciri fotoğraf sergisini açmaya hazırlanıyorlar.

17.03.2015 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin, kırsal mahallelerinden Bağyüzü'nde, bugüne kadar Türkiye'nin birçok kentinde kütüphaneler açarak cehaletle savaşmasıyla tanınan Rasime Şeyhoğlu ile oğlu Recai Şeyhoğlu; 35. kütüphanelerini açmasının ardından, bu kez 51. Kütüphane Haftası öncesinde Ayvalık Sanat Fabrikası'nda; 'Köylerde Rönesans ' temalı, Rasime-Recai Şeyhoğlu kütüphaneler zinciri fotoğraf sergisini açmaya hazırlanıyorlar.

19 Mart'ta saat 18.00'de açılacak olan sergi ile ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan hayırsever Yazar Recai Şeyhoğlu, Rasime - Recai Şeyhoğlu kütüphaneler zincirinin, özel kütüphanecilik alanında bir ilk ve bir Türkiye gerçeği olduğunu vurguladı.

19 Ekim 2002'den bu yana İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu ve Tokat köylerinde açılan toplam 36 kütüphanenin, sosyologlar tarafından 'özgün bir aydınlanma modeli' olarak kabul edildiğine işaret eden Recai Şeyhoğlu, "Bu zincirin öyküsü, anne Rasime Şeyhoğlu'nun 2002 yılında dilkökü kanserine yakalanması ve oğul Recai Şeyhoğlu'nun da annesini kaybedivereceği korku ve endişesiyle annesinin adını dağlara taşlara yazıp annesine ölümsüzlük şerbeti içirmek andıyla başlıyor" dedi.

Bu amaçla, annesiyle elele verip köylere kitabın ışığının taşıması için yoğun gayretlere girdiklerini anlatan Şeyhoğlu, "Olanaksızlıklar içerisinde olan köy çocuklarını ve gençlerini bilim, sanat ve edebiyatla buluşturma çabasıdır bu yapmaya çalıştığımız. Ben annemle birlikte; köylerden yeni Cahit Arf'lar, yeni Orhan Kemal'ler ve yeni Fazıl Say'lar ve yeni Burçin Büke'ler yetişsin ve kırsalda yaşayanlar bilim, sanat ve edebiyatla aydınlansın. Bu kütüphane zinciri, kısaca kitabın kırsala yolculuğudur" ifadelerini kullandı.

Vali yardımcıları, kaymakamlar, eğitimciler, şairler, yazarlar ve kütüphanecilerle coşkulu açılışları yapılan kütüphanelerde; felsefe kitapları, çocuk kitapları, Türk ve dünya klasikleri, araştırma inceleme kitapları, sözlükler, bilim ve edebiyat dergileri, sınav kitapları ve ansiklopedilerin bulunduğunu kaydeden Şeyhoğlu, her kütüphanenin açılışında; viyolonsel, bağlama, gitar, piyano dinletileri ile şiir dinletileri gerçekleştirilip, folklor gösterileri yaptıklarını kaydederek, "Annem Rasime Şeyhoğlu bu açılışlarda türküler söyledi ve deyişler okudu. Çünkü annem, 'Türkü Ana' olarak bilinen bir türkü sevdalısıdır" diye konuştu.

Muhabirimize yaptığı açıklamasında, annesiyle birlikte Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu tarafından kabul gördüklerini vurgulayarak, "Kültür Bakanı Atilla Koç, İstanbul Valiliği, Türk Milli Olimpiyat Komitesi, Türk Kütüphaneciler Derneği, CNN Türk, İzmir'i Sevenler Platformu, Urla ve Ege Rotary Kulüp, Karabağlar ve Bergama Belediye Başkanlığı gibi kurum ve kişiler tarafından ödüllendirilmekten de duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Annesi Rasime hanım ile birlikte Bilgi Üniversitesi'nde, Tüyap İzmir Kitap Fuarında, eğitim kurumlarında yaptıkları kütüphanecilik çalışmalarını anlattıklarını da hatırlatan Recai Şeyhoğlu, "İzmir- Konak Metro, Karabağlar Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Manisa, Bolu, İstanbul, Bergama ve Manisa- Üçpınar'da Kütüphane fotoğraflarından oluşan sergiler açtık. Bölgemizde değil, ülkemizde bir ilk olan Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneleri köylerde Rönesans adıyla kitaplaştı ve o kitap Oslo, (Norveç ), Malmö (İsveç) halk kütüphanelerinde demirbaş kaydına geçti. Kütüphaneler ve kütüphaneciler için bir başvuru kitabı niteliğinde olan köylerde rönesans'ın tanıtım kokteylini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı.

Annesi Rasime Şeyhoğlu'nun, bugün 85 yaşında olduğunu kaydeden Recai Şeyhoğlu, "Kültür adına gerçekleştirilen bu anlamlı çaba karşısında kanser utanmış olacak ki annemin peşini bıraktı. Sonuçta, kitap aşkı ve kütüphanecilikle kanserinden üstesinden gelen annem Cumhuriyet kızı olmakla övünerek, 'Cumhuriyet kızı olarak köylere, kütüphane açmayı bir yurttaşlık görevi biliyorum' diyor ve buda beni son derece mutlu ediyor" ifadelerini kullanarak; 51. Kütüphane Haftası öncesinde Ayvalık Sanat Fabrikası'nda 19 Mart'ta saat 18.00 'de açılacak olan 'Köylerde Rönesans' temalı, Rasime - Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler zinciri fotoğraf sergisinin 3 Nisan 2015 tarihine kadar açık kalacağının altını çizdi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fotoğraf Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement