GENAR Genel Müdürü: Erdoğan Yüzde 55 Alırsa Erken Seçim Olur - Son Dakika
Politika

GENAR Genel Müdürü: Erdoğan Yüzde 55 Alırsa Erken Seçim Olur

İhsan Aktaş, Başbakan Erdoğan'ın yüzde 55 oy alıp Çankaya'ya çıkmayı garantilemesi durumunda baskın bir erken seçimin gündeme gelebileceğini belirtti.

11.07.2014 10:55  Güncelleme: 10:52

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az gün kala anket şirketleri araştırmalarını yayınlamaya başladı. Bu araştırmalardan biri de GENAR'a ait.

GENAR'ın bu hafta içinde yapıp yayınladığı araştırmada; 10 Ağustos tarihinde Erdoğan yüzde 55 civarında oy ile cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Hatta bugün seçim olsa AK Parti yüzde 49 civarında oyunu koruyabiliyor. AK Parti'nin anketlerde çıkan oy oranını yakalaması durumunda baskın bir erken seçimin gündeme gelebileceği konuşuluyor. GENAR Genel Müdür İhsan Aktaş, Erdoğan ilk turda yüzde 55 oyu alıp Çankaya'ya çıkmayı garantileyince baskın bir erken seçim mümkün olabilir diyor.

İşte Aktaş'ın kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar;

Kamuoyuyla paylaşılan bir araştırmanız var. Araştırmanın en dikkat çekici kısmı Milliyetçi Hareket Partisi'nin tabanından yüzde 20 oy, Cumhuriyet Halk Partisi tabanında yüzde 7'ye yakın oyun Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına yüzde 55.8'lik destek verdiğini söylüyorsunuz. Bu ilk defa olan bir şey mi?

Yok, aslında ilk defa olan bir şey değil. Bu referandum oylamasına çok benziyor. Referandumda Milliyetçi Hareket Partisi'nin yüzde 25'i Cumhuriyet Halk Partisi'nin yüzde 10'u evet'ten yana oy kullanmışlardı. Çünkü o zaman Ak Parti 58'e yakın oy aldı. Referandumda olduğu gibi aslında çok fazla şaşırtıcı bir şey yoktu. Belki şöyle muhalefet partileriyle iktidar arasında sürekli bir çatışma, bir tartışma ortamı olduğu için ama nihayetinde bu genel başkanlar arasında olan gerginlik sokaktaki insanlar arasında yoktur. Herkes bir arada yaşıyor. Ya biri birinin arkadaşı ya biri birinin komşusu veya akrabası, partililer için söylüyorum. Dolayısıyla bu geçişlilik normal bir şeydir.

"İNSANLAR KENDİNE YAKIN OLANA OY VERİR"

Peki, hangi sebepten dolayı İhsanoğlu'nu değil de Recep Tayyip Erdoğan'ı tercih ediyorlar?

Bu memleketin problemi çok olan bir memleket. Daha çok bu memleketin problemlerini kim çözebilir diye düşünmüş olabilirler. İkincisi karakterlerden birisi onlara daha yakın gelmiş olabilir. Mesela bir yerlilik, milliyetçilik, uluslararası bir aday tartışması yapılıyor. Özellikle MHP'li seçmene Sayın başbakan daha bu toprağa yakın, daha Anadolu çocuğu, daha içeriden biriymiş görünmüş olabilir. İnsanlar birazda kendine yakın olana oy verirler. Nihai olarak bu memleketin yüzde 80'inin Cumhuriyet Halk Partisi jakobenliğinden, seçkinliğinden de bir uzak duruşu var. Sayın Başbakan'ı kendisine daha yakın görmüş olabilir.

"BAŞBAKAN YERLİ DAMARLARINI DAHA ÇOK OKŞUYOR"

Peki, bu yerlilik vurgusu ne kadar önemli hale geldi? Bu daha önce var mıydı şimdi mi ortaya çıkıyor yeniden?

Geçmişte toplumun yaşadığı tecrübeler dikkatli davranmasına neden oluyor insanların. Belki bir anda ortaya çıkması adayın hazırlanmamış bir aday pişmiş de ortaya konmuş gibi bir görüntünün ortaya çıkması hem Suudi ailesiyle hem İngiltere'yle hukukunun iyi olması İhsanoğlu'nda böyle bir şüpheyi artırıyor. Yani bir MHP adayı için düşünün, Türkçeyi sonradan öğrenen, hukuku daha ziyade Arap ülkelerinde yoğun olan bir adayla sayın Başbakan'ı karşılaştırdıkları zaman onların yerli damarlarını sayın başbakanın daha çok okşadığını düşünüyorum.

"İHSANOĞLU'NUN OYU 35.8 OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Peki, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun hiç mi şansı yok?

Sayısal değerlerden yola çıktığımız zaman şansı yok görünüyor. Selahattin Demirtaş da çatının bir adayı olsaydı olabilirdi. Bir partiden 8-9 oy alan bir aday olursa otomatik olarak karşı tarafın rakamlarını düşürüyor. Bizim araştırmamız da İhsanoğlu'nun oyu 35.8 görünüyor. Yani siyaset bir seçimdir. Yarın ne olacağını tahmin edemezsiniz ama eldeki verilere baktığımız zaman çok imkan dahilinde gözükmüyor.

Dört hafta kaldı seçimlere. Dengelerin hâlâ değişme olasılığı var mı?

Şuan Ramazan ayındayız. Arada bir bayram tatili var. Önceki seçimlerde son bir iki ay içerisinde tercihlerde çok değişiklikler olmadığına şahit olduk. Bunda da olmayacağını düşünüyorum. Öcalan yakalanıp getirildiğinde tercihlerde değişiklik olmuştu. Yani ülkede de o derece bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum.

GENAR Genel Müdürü: Erdoğan Yüzde 55 Alırsa Erken Seçim Olur
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika GENAR Genel Müdürü: Erdoğan Yüzde 55 Alırsa Erken Seçim Olur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • Hakikat: Tek lider oda Tayip Erdogan.. 14 17 Yanıtla
  • MEHMET21: Başkanlık sistemi için Aponun çıkması için tek çare Başbakandır o nedenle oylarımız Başbakana Türkiyeyi alacağız az kaldı 2 24 Yanıtla
  • Mevlüt: TAYIBIN FAZLA OY OLMASI BU ÜLKEDEKİ AHLAKİ ÇOKÜŞÜN BİR GÖSTERGESİDİR BUNA PARALEL OLARAK ADALETİDE GÖSTEREBİLİRİZ 13 10 Yanıtla
    sensizlik: katılıyorum sana senin gibi ahlaki değerleri olmayanların çöküşü olduğundan eminim çok şükür 0 0
  • adem: fire vermezlerse diğerleriyle birlikte ihsanoğlu kazanır 13 7 Yanıtla
  • samsun_davud: ilk turda hiç bir aday 50 yi geçemez 8 10 Yanıtla
  • taner: Bu anket firmalari kimlere yapiyor anketleri merak ediyorum. Site ustunde de birkac AKP taraftari var. Abuk sabuk mucadele veriyorlar. Anket firmalarida oyle bir tavir almis. Eger Erdogan yuzde 40 i gecerse bu anket firmalarini arayip ozur dileyecegim. Yok Erdogan yuzde 40 in altinda kalirsa bu anket firmalarina hakettikleri ilgiyi gosterecegim. Bu kadar sacmalik olmaz. 12 4 Yanıtla
    taner: ALi mesele yenmek veya yenilmek degil. Mesele turkiyenin parcalanip tek diktatör olup olmamasidir. Futbol macinda degiliz yenilelim veya yenelim. Hepimiz Anadolu cocuguyuz. Turkiyeye bu sokak agziyla konusan adam basa gelirse vay halimize! Daha acisi bunu bile bile oy veren sizlerin vay haline! Kendinize yapiyorsunuz baska kimseye birsey olduug yok. 0 0
  • BOTMANLI: tayyip 40 bile alamaz 9 7 Yanıtla
    murat: rüyalarda yaşıyosun kardeş 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement