Hazine Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Esasları Belirlendi - Son Dakika
Ekonomi

Hazine Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Esasları Belirlendi

Hazine Müsteşarlığı, proje yürütücüsü genel bütçe kapsamındaki kamu idaresi veya özel bütçeli idareler tarafından gerçekleştirilen ve asgari yatırım tutarı 1 milyar TL olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlıkları tarafından gerçekleştirilen asgari yatırım tutarı 500 milyon TL olan yap-kirala-devret projelerinde, borç üstlenim taahhüdü verebilecek.

19.04.2014 14:40

Hazine Müsteşarlığı, proje yürütücüsü genel bütçe kapsamındaki kamu idaresi veya özel bütçeli idareler tarafından gerçekleştirilen ve asgari yatırım tutarı 1 milyar TL olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlıkları tarafından gerçekleştirilen asgari yatırım tutarı 500 milyon TL olan yap-kirala-devret projelerinde, borç üstlenim taahhüdü verebilecek. Sözleşmenin şirket kusuru nedeniyle feshi halinde borç üstlenim taahhüdü ana kredi tutarının yüzde 85'ini, şirket kusuru dışındaki nedenlerle fesihte yüzde 100'ünü ve finansman maliyetlerinin tamamını içerecek şekilde verilecek.

Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Başbakan Yardımcılığı'nın talebi üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 6 Mart 2014 tarihinde kararlaştırıldı. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmelik ile genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilmesi planlanan ve yatırım tutan asgari bir milyar TL olması öngörülen yatırım ve hizmetlere ilişkin sözleşmeler ile yap-kirala-devret modeli ile gerçekleştirilmesi planlanan ve yatırım tutarı asgari 500 milyon TL olması öngörülen yatırım ve hizmetlere ilişkin sözleşmelerde, sözleşmelerin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması hükmünün bulunması halinde, söz konusu yatırım ve hizmetler için sağlanan ana kredinin ve varsa ana kredinin teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere mali yükümlülüklerin Hazine Müsteşarlığı tarafından kısmen veya tamamen üstlenilmesi, ödenmesi ve borç üstleniminden kaynaklanan Hazine alacaklarının takip ve tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlendi.

-ASGARİ YATIRIM TUTARI-

İdareler tarafından gerçekleştirilen ve asgari yatırım tutan 1 milyar TL olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve asgari yatırım tutarı 500 milyon TL olan yap-kirala-devret projelerinde borç üstlenim taahhüdü verilebilecek. Yatırım tutarının tespitinde, projeye ilişkin Yüksek Planlama Kurulu kararına esas teşkil eden fizibilite raporunda belirtilen yatırım tutarı; Yüksek Planlama Kurulu kararının alınmadığı hallerde ihale şartnamesine esas teşkil edecek olan fizibilite raporunda belirtilen yatırım tutarı esas alınacak. Yatırım tutarının yabancı para birimi cinsinden olması halinde ilgili yıl yatırım programında yer alan ortalama program kuru esas alınarak Türk lirasına çevrilmiş karşılığı dikkate alınacak.

-BORÇ ÜSTLENİM TAAHHÜDÜ-

Borç üstlenim taahhüdü, ana kredi tutarının, sözleşmenin şirket kusuru nedeniyle feshi halinde yüzde 85'ini, sözleşmenin şirket kusuru dışındaki nedenlerle feshi halinde yüzde 100'ünü ve finansman maliyetlerinin tamamım içerecek şekilde verilecek. Türev maliyeti limiti, ana kredinin vadesi ve türev enstrümanının yapısı dikkate alınarak ana kredinin yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde Müsteşarlık tarafından belirlenecek. Finansman maliyetleri içinde yer alan türev maliyeti, türev maliyeti limitini aşamayacak. Limit dâhilindeki türev maliyetlerinin muaccel hale geldiği tarih ile borç üstlenim anlaşması uyarınca fiilen ödendiği tarih arasında tahakkuk edecek olan temerrüt faizi, bu limite bakılmaksızın ilaveten ödenecek.

Sözleşmenin fesih sebebine bakılmaksızın varsa idarenin sözleşmeden doğan ödeme yükümlülüklerini yerine getirmiş olmasına rağmen üstlenim tarihi itibarıyla şirket kusuru nedeniyle vadesinde ödenmemiş olan anapara ve temerrüt faizi ile bu kapsamdaki diğer finansman maliyetlerinin borç üstlenimine konu edilebilmesi için şirket tarafından ana kredi kapsamında kreditöre yapılacak en yüksek taksit ödemesinin yüzde 10 fazlasından az olmayacak tutarda şirket ortaklarının Müsteşarlığa müştereken ve müteselsilen kefalet vermeleri gerekecek.

-SEÇİM HAKKINI KISITLAYICI HÜKÜMLERE YER VERİLMEYECEK-

Fesih hali bildiriminin Müsteşarlığa ulaştığı tarih ile üstlenim tarihi arasında vadesi gelmiş ana kredi geri ödemesi ve finansman maliyetleri üstlenim kapsamında olacak. Borç üstlenim anlaşmasında, Müsteşarlığın nihai üstlenim tutarını anlaşmada belirlenen vadeye uygun olarak veya defaten ödeme hususundaki seçim hakkını kısıtlayıcı hükümlere yer verilemeyecek. Borç üstlenim anlaşmasında belirtilen ödeme süreleri, defaten ödemenin seçildiği durumlarda defaten ödeme yapılacağının kreditöre bildirildiği tarihten başlayarak iki aydan kısa olamayacak. Şirketin projede kullanmayı taahhüt ettiği özkaynağın finansmanı için kullanacağı krediler ile şirket kusuru nedeniyle ortaya çıkan maliyet artışlarının ya da nakit ihtiyacının finansmanı için temin edilecek krediler borç üstlenimi kapsamına girmeyecek.

Şirket tarafından borç üstlenimine konu ana kredinin tamamının ya da bir kısmının değiştirilmesi veya yenilenmesi amacıyla sağlanacak finansmanın Müsteşarlık tarafından üstlenilmesi hususunda karar vermeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Borç üstlenim taahhüdü verilebilmesi için; ihale şartnamesi eki sözleşmede, sözleşmenin süresinden önce feshedilerek tesisin idare tarafından devralınmasının ve borç üstleniminin öngörülmesi, talepte bulunan idarenin Müsteşarlığa vadesi geçmiş herhangi bir yükümlülüğünün bulunmaması, ilgili yıla ait borç üstlenim taahhüt limiti içerisinde kalınması gerekli olacak.

-HAZINE ALACAĞININ TAKİP VE TAHSİLİ-

Mali yıl içinde sağlanacak borç üstlenim taahhüt limiti yılı merkezi yönetim bütçe kanunuyla belirlenecek.

Kendisine dış borcun tahsisi yapılabilen idareler dışında kalan idarelerin yürüttüğü projelerden kaynaklanan borç üstlenimlerinde ilgili idare, Müsteşarlık tarafından üstlenilen tutarda, koşullan Müsteşarlık ile borçlu idare tarafından belirlenecek borç üstlenim protokolü ile borçlandırılacak. Borç üstlenim anlaşması imzalandıktan sonra projenin finansmanı kapsamında Müsteşarlık, kreditör ve ilgili taraflar arasında imzalanan tüm anlaşmalarda Müsteşarlığın yükümlülüklerinin kapsamını, maliyetini ve yükümlülüklerini yerine getirme usul ve esaslarını değiştirecek nitelikteki her türlü değişiklik, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacak.

-MEVCUT BORÇ ÜSTLENİM ANLAŞMALARI İÇİN DIŞ FİNANSMAN NUMARASI TEMİNİ-

İhale ilanına çıkılmış olan projeler açısından uygulama sözleşmeleri taslağına ilişkin ihale öncesi Müsteşarlık görüşü, kısmi üstlenim taahhüdü ve borç üstlenim limiti hükümleri uygulanmayacak.

Bugüne kadar imzalanmış borç üstlenim anlaşmaları için ilgili şirket, 15 işgünü içerisinde Müsteşarlığa başvuruda bulunarak dış finansman numarası temin edecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Hazine Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Esasları Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement