HDP'nin Zergele Köyü Raporu: Sivil ve Silahsız İnsanlar Öldürüldü - Son Dakika
Güncel

HDP'nin Zergele Köyü Raporu: Sivil ve Silahsız İnsanlar Öldürüldü

HDP\'nin Zergele Köyü Raporu: Sivil ve Silahsız İnsanlar Öldürüldü

TSK tarafından bombalandığı iddia edelin Zergele köyünde inceleme yapan HDP Heyeti, bir rapor hazırladı. Raporda "Hayatını yitirenler sivil ve silahsız insanlardır" denildi.

07.08.2015 14:19  Güncelleme: 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) PKK kamplarına yönelik sürdürdüğü hava operasyonunda Kandil'in Zergele köyünün de bombalandığı ve 8 sivilin yaşamını yitirdiği, 14 kişinin de yaralandığı iddia edilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı olay hakkında inceleme başlatırken, köyün PKK kampı olduğu, ölenlerin ise PKK'lı olduğu öne sürülmüştü. Konu hakkında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç da, "Zergele isminde bir yere yapılan operasyonda sivillerin hedef alındığı söylendi. Bu alçakça bir yalandır." ifadelerini kullanmıştı.

HDP HEYETİ OLAY YERİNE GİTTİ, RAPOR HAZIRLADI

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, MYK üyesi Hatice Altınışık ve DBP Hewler Temsilcisi Şilan Eminoğlu'ndan oluşan heyet, savaş uçaklarının yaptığı bombardımanda 8 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı Kandil'in Zergele köyünde incelemede bulundu.

HDP heyetini açıkladığı raporun tespitler bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Heyetimizin Erbil hastanelerindeki yaralılar, Zergelê köyü sakinleri, siyasi parti ve resmi makamlar nezdinde yaptığı görüşme ve girişimler sonucu aşağıdaki tespitler yapılmıştır:

1. Bombardımana maruz kalan Zergelê köyünün, Ankara Hükümetinin resmi açıklamalarının aksine PKK kampı değil, sivil bir yerleşim yeri olduğu görülmüştür. Bombardıman sonucu hayatını yitirenler sivil ve silahsız insanlardır.

2. Kandil, yüze yakın köy ve mezranın bulunduğu geniş bir bölgedir. Tüm yerel kaynaklar bu sivil yerleşim birimlerinin içinde ve yakın çevresinde PKK'nin herhangi bir kampının hiçbir zaman olmadığını belirtmektedir.

3. Türkiye resmi makamlarının, saldırıdan önce Kürdistan Bölgesel Yönetimini bilgilendirdiklerine dair yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Zira Kürdistan Bölgesel Yönetimi saldırı sonrası bilgilendirilmiştir.

4. Ankara Hükümet yetkililerinin, Kürdistan Bölgesi resmi makamlarının da hava operasyonlarını desteklediğine dair yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Bilakis görüştüğümüz tüm makamlar hava saldırılarından ve doğurduğu sonuçlardan duydukları rahatsızlıkları açıkça ifade etmişlerdir.

5. Hava saldırısı ve doğurduğu sonuçlar insan hakları hukukuna aykırı olduğu gibi insancıl hukukun da açık ihlalidir. Zira başka bir ülkenin sınırı 150 km aşılarak bir köy bombalanıp sivil bir katliam gerçekleşmiştir.

6. Bombardıman sonucu oluşan bu hukuk ihlalinde sorumluluk Türkiye Hükümetinin olduğu kadar, kullanılan silahları Türkiye'ye satan veya hibe eden ülkeler de bu sorumluluktan muaf değildir.

7. Bölgeye yönelik hava saldırıları, sivil insan katliamının yanı sıra yüzlerce hektarlık ormanlık alanın yanmasına, bu alan içinde bulunan bütün canlıların ölümüne ve doğanın tahribatına neden olmuştur."

"TÜM SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ"

"Hava saldırısının doğurduğu hukuki sorumluluk silsilesi içerisinde bulunan, talimatı veren, uygulayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendiren tüm sorumlular hakkında huzurunuzda suç duyurusunda bulunuyoruz." denilen açıklamada, "Bir kez daha ifade etmek isteriz ki, 1990'ların savaş dili ve pratiğiyle barış inşa edilemez. Yine ifade etmek isteriz ki, çözüm konuşmaktır, diyalogdur ve müzakere masasıdır. Bir daha yeni trajedilerin, yeni savaş suçlarının ve telafisi imkansız acıların yaşanmaması için acilen çift taraflı ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel HDP'nin Zergele Köyü Raporu: Sivil ve Silahsız İnsanlar Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (118)

  • F-16 PİLOTU OĞUZ: POLİSİ GECE UYURKEN VUR ASTSB EŞİ İLE ÇARSIDA GEZERKEN BAŞLINDAN VUR UZMAN ÇAVUSU PARA CEKERKEN VUR ONDAN SONRADA SİZVİLLER ÖLDÜ DE İYİ OLMUŞ GEBERSİNLER ŞEHİT OLAN O POLİSLER İLE ASTB DA SAVUNMASIZDI 168 140 Yanıtla
  • mahmut: Nasil yani teroristler o anda tuvalette buyuk abdest mi yapiyormus o yuzden mi silahsizmis 60 68 Yanıtla
  • TSKlı: Güzel Ülkemde ölen onlarca yüzlerce sivil halkın hesabını verin ondan sonra hesap sormaya kalkın adi şeref yoksunu ya.şaklar 40 4 Yanıtla
  • Kırmızı Buton : Kadın kıyafeti giyip kadın taklidi yapan tayfanın bu açıklamaları hiç inandırıcı gelmiyor artık. 30 8 Yanıtla
    Wanlı : musul elçiliğinde işit e teslim olan bordo berelileri mi kastettin yoksa süleyman şah türbesini omuzlarına alıp kaçan askerleri kastettin? 1 1
  • recepbey: Hdp den başka bir rapor beklemek ahmahlik olur. Kalleslik, ,yalan, iftira onların karakteri. 22 11 Yanıtla
  • Ünyeli: Bunları meclisin kapısından sokmamak lazım. Dağdaki itlerle kalsınlar. 23 7 Yanıtla
  • lansman: Hdp Allahın belası başka birşey değil 20 10 Yanıtla
  • mardinli: pkk nın doğru söylediği nerede görülmüş , 22 6 Yanıtla
  • cenk: Ya tabii biz şimdi TSK yerine hdpkk inaniriz. Gidin işinize be hatta kandile gidinde bu ülkenin ekmeğini yemeyin.yiyosanizda haram olsun 22 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement