Irak Göçmen Bakanlığı'ndan Kışanak'a Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Irak Göçmen Bakanlığı'ndan Kışanak'a Ziyaret

Irak Göçmen Bakanlığı\'ndan Kışanak\'a Ziyaret

Irak Göçmen Bakanlığı Bölgesel Kürt Yönetimi Temsilcilerini ağırlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, kamplarda yaşayan göçmenlerin sağlık ve eğitim sorunları olduğunu belirterek, Ezidilerin halen güvenlik endişesi yaşadığını kaydetti.

05.02.2015 17:13

Irak Göçmen Bakanlığı Bölgesel Kürt Yönetimi Temsilcilerini ağırlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, kamplarda yaşayan göçmenlerin sağlık ve eğitim sorunları olduğunu belirterek, Ezidilerin halen güvenlik endişesi yaşadığını kaydetti.

Şengal'den göç edenleri görmek için Diyarbakır'a gelen Irak Göçmen Bakanlığı Bölgesel Kürt Yönetimi Temsilcileri Ahmet El Allak, Amir Abbas, Fevzi Hüseyin, Mecmettin Said ile Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan Gassan El Azzavi, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ı makamında ziyaret etti. Görüşmeye, Yenişehir Belediyesi Eş Başkanları Ülkü Baytaş ve Selim Kurbanoğlu, Bağlar Belediye Eş Başkanları Birsen Kaya Akat ve Eşref Güler, Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyyid Narin ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari de katıldı.

"SAĞLIK İMKANINDAN YARARLANDIRMALILAR"

Burada konuşan Kışanak, bölgedeki kamplarda binlerce Ezidi'nin olduğunu belirterek, Şengal'deki katliamdan sonra büyük bir göç dalgası yaşandığını, çok az kişinin pasaportla binlerce kişinin ise dağ yollarını kullanarak önce sınır kasabalarına ardından Mardin, Şırnak, Diyarbakır gibi illere yöneldiklerini söyledi. Ezidilerle ilgili hükümetle çeşitli görüşmeler yaptıklarını anlatan Kışanak, "AFAD'la bizzat görüştüm. Ancak hiçbir destek sunmadılar. Bizler hükümetin herhangi bir desteği olmadan halkın ve yerel yönetimlerin katkılarıyla kardeşlerimize kucak açtık. Onlar bizim kardeşlerimiz" dedi.

"IRAK'TAN GELENLER DE DÜZENLEMEDEN YARARLANMALI"

Diyarbakır'da Yenişehir fidanlığındaki Şengal kampı ile Kayapınar spor tesislerinde toplam 5 bin Ezidi'nin konakladığını kaydeden Kışanak, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile birlikte geçtiğimiz yılın ağustos ayından beri kampın ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktardı. Kışanak, kamplardaki en önemli sorunun sağlık ve çocukların eğitimi olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Sağlık sorunlarını bizler yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarını gönüllü doktor ve hemşireleri ile çözmeye çalıştık. Ancak hükümet Suriye'den gelenlere sağlık hizmeti sunarken Irak'tan gelenlerden bu desteği esirgedi. Hükümet bir an önce, Suriye'den gelenlerin sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayan yasal düzenlemeden Irak topraklarından gelenleri de yararlandırmalı."

Şengal'den gelen Ezidilerin halen güvenlik endişesi taşıdıklarına da dikkat çeken Kışanak, "Göçmenler ülkelerine dönmekten ziyade Avrupa'ya iltica etmek istiyorlar. Bu insanlar bir daha katliam yaşar mıyız, endişesi yaşıyorlar. Kendi topraklarına dönmekten korkuyorlar. En büyük temennimiz Irak'ta bir an önce güvenlik sorunlarının çözülmesi ve bu insanların topraklarına dönmesidir" diye konuştu.

"ÜLKELERİNE DÖNMELERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Irak Hükümeti Göçmen Bakanlığı Bölgesel Kürt Yönetimi Heyeti Başkanı Ahmet El Allak ise Büyükşehir Belediyesi'ne ve ilçe belediyelerine Irak'tan gelen göçmenler konusunda gösterdikleri ilgiden ötürü teşekkür etti. Irak hükümetinin savaş nedeniyle göç eden göçmenleri ülkelerine geri dönmeleri için çalışma başlattıklarını aktaran Allak, "Bakanlığımız vatandaşlarımızın dönmesi için çalışıyor. Sizler bugüne dek elinizden geleni çabayı gösterdiniz. Akrabalarınızı kucakladınız. Bizler de elimizden gelen yardımı yapmak istiyoruz. Ancak bu geçici bir çözüm olacaktır. Nihai hedefimiz vatandaşlarımızı yeniden kendi ülkelerine götürmektir" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Irak Göçmen Bakanlığı'ndan Kışanak'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement