Irak'taki "Enbar Operasyonunun Nedenleri" - Son Dakika
Güncel

Irak'taki "Enbar Operasyonunun Nedenleri"

Irak\'taki "Enbar Operasyonunun Nedenleri"

RASAM Basın Sözcüsü Prof. Dr. Tai: "Irak'ta siyasi işleyişi seçim sandıkları değil, oyun kurucular ABD ve İran belirliyor.

07.01.2014 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rafideyn Stratejik Araştırmalar Merkezi (RASAM) Basın Sözcüsü Prof Dr.Yahya et-Tai, Irak ordusunun Enbar bölgesindeki operasyonlarının Başbakan Nuri el-Maliki'nin üçüncü dönemde de görevine devam etme isteğinin sonucu olduğunu savundu.

Tai, Başbakan Maliki'nin talimatıyla Enbar bölgesinde düzenlenen askeri operasyonları, AA muhabirine değerlendirdi. Irak Başbakanı Maliki'nin, başbakanlık koltuğuna üçüncü dönemde tekrar oturabilmek amacıyla, ABD ve İran'ı içine alan bölgesel ve uluslararası ziyaretlerde bulunduğunu ifade eden Tai, "Irak'ta siyasi işleyişi seçim sandıkları değil, oyun kurucular ABD ve İran belirliyor. Bunun en belirgin örneği İran'dan veto yiyen eski Başbakan İyad Allavi. Maliki, oyunu kurallarına göre oynuyor" dedi.

"Maliki'nin, İran'ın dini otoritelerinin elinde bir piyon" olduğunu öne süren Tai, Maliki'nin, Enbar iline düzenlenen askeri operasyonlarının, birden fazla sebebinin olduğunu ancak önceliğin "Irak'taki birçok kesimden destek alarak, kendisine taraf kazanma çabası olduğu" görüşünü savundu.

"Arap coğrafyasında başlayan halk ayaklanmalarının içeriği zayıflatılmak isteniyor"

Enbar'daki operasyonların, "El-Kaide'ye darbe vurmak" amacıyla gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını dile getiren Tai, bu yöndeki söylemlerin, Tunus'ta başlayıp Arap coğrafyasında yer alan birçok ülkede etkisini gösteren halk ayaklanmalarının, hedefini saptırmak, içeriğini zayıflatmak amacı taşıdığını savundu.

"Bernard Lewis Projesi çerçevesinde Ortadoğu'yu bölmek için kendilerine zemin hazırlayan ABD- İsrail ve İran, bu coğrafyada mezhep eksenli çatışmalar istiyor" diyen Tai, ancak artık halkların bilinçlendiğini savunarak, "Şiiler de Maliki'nin kendilerini ateşe attığının farkında" dedi.

"Operasyonun Suriye ilişkisi"

Enbar operasyonlarının nedenlerinden birinin de "Suriyeli muhaliflerin Cenevre-2 Konferansı'nda elini zayıflatmak amacıyla" rejime destek için gönderilen askeri yardımların ve bölgeye savaşmaya giden "Şii milislerin" karayoluyla güvenli ulaşımını sağlamak olduğunu savunan Yahya et-Tai, operasyonlardaki bir diğer amacının ise  "Suriye içindeki gruplar arasında iç savaşın yaşandığı yönünde, ABD-Rusya-İran eksenli yürütülen planı uygulamaya koyarak, Suriye devrimini, Cenevre-2 Konferansı'ndan tasfiye etmeye zemin hazırlamak" olduğunu öne sürdü.

-"El-Kaide'yi Sünniler bölgeden çıkardı"

Irak'ta sünnilerin yoğun olarak ikamet ettiği bölgelerde El-Kaide'nin varlığının söz konusu olmadığını ifade eden Tai, şöyle devam etti:

"El-Kaide unsurlarını Irak ordusu değil, Sünni illerin sakinleri bölgeden çıkardı. Maliki'nin bombaladığını öne sürdüğü El-Kaide üsleri Enbar çölünün 300 kilometre uzağında. Enbar devrimcileri o bölgede yaralanan askerleri tedavi etti, onları ailelerine teslim etti. Bu, El-Kaide'nin yöntemiyle uyuşmuyor. Üstelik El-Kaide'nin kendine has kıyafet ve sembolü var. Orada El-Kaide olduğu iddia edilen kişiler bölge halkı. Ayrıca devrimciler, Irak-Şam İslam Devleti Örgütü'ne mensup olduğu öne sürülen 2 kişiyi yakalayıp sorguladı ve Şii Bedr Tugayları mensubu oldukları ortaya çıktı." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki 'Enbar Operasyonunun Nedenleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement