İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanığın yargılandığı davada, bazı tutuklu sanıklar savunma yaptı.

16.02.2017 17:51

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanığın yargılandığı davada, bazı tutuklu sanıklar savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Kara Harp Okuluna bağlı Menteş Askeri Kampı'nda bölük komutanı olarak görev yapan ve meslekten ihraç edilen Üsteğmen Yıldırım Terzi, Harbiyeli öğrencileri araçlara bindirerek konvoyu Adnan Menderes Havalimanına intikal hazırlığında yardımcı olduğu, ayrıca intikale çıkan araçların araç komutanlığını yaptığı, darbe girişimi lehine hareket eden sıralı komutanlara müdahalede bulunmadığı, engellemek için herhangi bir teşebbüste bulunmadığı, darbe girişiminde etkin rol aldığına ilişkin iddialara ilişkin savunması alındı.

Sanık Terzi, Kara Harp Okulu Komutanlığı Kurmay Albay İlhami Polat'ın kamptaki komutanlara, "Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün emri" diye verdiği "askeri öğrencilerin İzmir Adnan Menderes Havalimanından uçakla Ankara'ya intikal ettirileceği ayrıca bu öğrencilerin de silahlı ve mühimmatlı olacağı" şeklindeki emirden sonra hazırlıkların yapıldığını, darbe ili ilgili haberleri de internetten okuduğunu ileri sürdü.

Sanık Terzi, "17 Temmuz'da kampa gelen emniyet personelleri, darbe teşebbüsünün yaşandığı gece intikalde kullanılan araçlara kimlerin komutanlık yaptığına ilişkin bilgi istedi. Benim aracımdaki komutan Binbaşı Uğur Y, kendi ismini yazmasının ardından, ben de, 'Komutanım, araçta ben de vardım, benim de ismimi yazın' deyince, 'Evet, senin araçta olduğunu unutmuşum' dedi.

Binbaşı Uğur Y, araç komutanı kendisi olduğu halde benim de ismimi araç komutanı olarak emniyet mensuplarına yazdırdı. Burada bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum." beyanında bulundu.

TSK'dan ihraç edilen Üsteğmen Ruhi Yılmaz ise 15 Temmuz'da Menteş Askeri kampın bölük komutanı olarak görev yaptığını, "Harbiyelilerin gece eğitimi ve intikal emri" dışında herhangi bir suç teşkil edecek bir emri yerine getirmediğini öne sürdü.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti. Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement