MEB'den Osb'lerdeki Meslek Liselerine İlişkin Açıklama Açıklaması - Son Dakika
Güncel

MEB'den Osb'lerdeki Meslek Liselerine İlişkin Açıklama Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), "Bakanlığın, sanayicinin beklediği eğitimi veremediği gerekçesiyle Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin, okulu geri almak istediği" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, söz konusu okulun teşvik uygulamasından yararlanmak için başvuru yaptığı bildirildi.

10.09.2015 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), "Bakanlığın, sanayicinin beklediği eğitimi veremediği gerekçesiyle Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin, okulu geri almak istediği" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, söz konusu okulun teşvik uygulamasından yararlanmak için başvuru yaptığı bildirildi.

Bakanlıktan, dün ve bugün bazı basın yayın organlarında yer alan "MEB Eğitimde Yetersiz Kaldı. Sanayici Okulunu Geri Alıyor" başlıklı haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Haberlerin, bakanlığa yönelik yürütülen dezenformasyon kampanyasının devamı niteliğinde olan uydurma haberler olduğunun vurgulandığı açıklamada, söz konusu haberde konu edilen okulun, Antalya Valiliği ile Antalya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği 2007-2008 eğitim-öğretim yılında hizmete açıldığı hatırlatıldı.

Okulda 10 meslek alanında, bin 150 öğrenciyi hem yükseköğretime hem de mesleğe hazırlayan programların başarılı bir şekilde uygulandığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca, organize sanayi bölgelerindeki meslek liselerinde uygulanan öğretim programları, iş gücü ihtiyaç analizi, meslek standartları ve ulusal yeterlilikler esas alınarak, alan öğretmenleri, üniversiteler ve sektör temsilcileri ile birlikte hazırlanıp uygulanmaktadır.

Adı geçen okul, Bakanlığımızın organize sanayi bölgelerindeki okulları desteklemek amacıyla öğrenci başına 4 bin 500 lira ile 5 bin 500 lira arasında değişen teşvik uygulamasından yararlanmak için başvurmuştur. Söz konusu haberde yer alan, 'Bakanlığımızın sanayicinin beklediği eğitimi veremediği gerekçesiyle Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin okulu geri almak istediği' iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."

MEB'in "OSB uygulaması" örnek gösteriliyor

Organize Sanayi Bölgelerindeki okullara ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamaya göre, OSB'lerde kurulan ve işletilen mesleki ve teknik eğitim liselerine, (METEM) Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre açılış ve eğitim faaliyeti izni veriliyor.

Halen, Adana, Ankara, Batman, Gaziantep, İstanbul, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mersin, Sivas ve Tekirdağ'da 22 organize sanayi bölgesinde, 23 özel okulda, elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon, gıda, kimya, tesisat ve iklimlendirme, makine ve metal teknolojileri gibi alanlarda eğitim faaliyetleri sürdürülüyor.

Ayrıca OSB'lerde, Bakanlığa bağlı 23 mesleki ve teknik lise, 21 Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve 8 meslek yüksekokulu bulunuyor. 2014'de bu okullara 2 bin 559 öğrenci kayıt olurken, 2015'de bu sayı 3 bini geçti.

Organize Sanayi Bölgelerindeki özel meslek liselerine öğrenci başına, 4 bin 500-5 bin 500 lira arasında teşvikler veriliyor.

MEB, bu bölgeler içerisinde sektörün mesleki ve teknik lise kurmasına, işletmesine ve kendisine bağlı meslek liselerine teşvik vererek işletmelerini devralması için özendirici faaliyetler yürütüyor.

Bu kapsamda, Organize Sanayi Bölgelerinden gelen talepler değerlendiriliyor. Bu okullarda işletmenin ihtiyacı olan bölümlerin açılarak, mezunlarına istihdam garantisi verilmesi talebi artırıyor.

Bakanlık, 3 bin 215 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, 97 Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde 130 bin öğretmenle 55 bin derslikte, 63 meslek alanında 2 milyon öğrenciye hizmet veriyor, yaklaşık 700 dolayında pansiyonda 8 bin öğrenciye konaklama imkanı sağlıyor. MEB'in bu çalışması, OECD, AB ve Avrupa Eğitim Vakfı tarafından, diğer ülkelere örnek çalışma olarak anlatılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel MEB'den Osb'lerdeki Meslek Liselerine İlişkin Açıklama Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement