Milli Savunma Bakanı Işık, Afganistan'da - Son Dakika
Güncel

Milli Savunma Bakanı Işık, Afganistan'da

KABİL (AA) – Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Başkent Kabil'de, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından kabul edildi.

05.06.2016 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KABİL (AA) – Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Başkent Kabil'de, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından kabul edildi.

Devlet Başkanlığı sarayında gerçekleşen görüşmede, Gani ve Işık, Afganistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Afganistan'daki güvenlik ve siyası durum, NATO'nun Afganistan'daki varlığı ve askeri ilişkiler gibi konuları ele aldı.

Devlet Başkanı Eşref Gani, yaptığı konuşmada, Türk halkı ve devletinin Afganistan'a çok önem verdiğini, yıllardır Afganistan'a değişik alanlarda önemli yardımlarda bulunduğunu belirterek, "Türkiye, Afgan askerinin eğitimi konusunda bize ciddi destek veriyor. Türkiye'de askerlerimizin eğitim almasının yanı sıra, Türk subaylar Kabil'de de askerimizi eğitiyor." dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise Afganistan'a yönelik vizyonlarının, büyük bölgesel altyapı projelerinin merkezinde, komşularıyla iyi ve iş birliğine dayalı ilişkiler sürdüren, huzurlu ve istikrarlı bir ülke olarak görmek olduğunu ifade ederek, "Bu vizyon doğrultusunda Türkiye'nin Afganistan'a taahhüdü uzun vadeli olacaktır." diye konuştu.

Afgan güvenlik güçlerinin teröristlere karşı kararlılıkla vatanlarını savunduğunu dile getiren Işık, Afganistan'da son 14 yılda elde edilen başarıların sürdürülmesi ve daha ileriye götürülmesi için, uluslararası toplumun 10 yıllık dönüşüm sürecindeki desteğinin devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye olarak, bu kritik dönemde Afganistan'ın yalnız bırakılmaması gerektiğini ilgili uluslararası taraflara her fırsatta ifade ettiklerini dile getiren Işık, "Bu kapsamda, çabalarımızın olumlu sonuçlar doğurduğunu görmekten mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Türkiye olarak, Ulusal Birlik Hükümeti'ni, Afgan halkının birliğinin sembolü olarak gördüklerini ifade eden Işık, Afgan hükümetinin kalkınma ve güvenlik çabalarını desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Işık, Afganistan, Pakistan ve bölge güvenliğin sağlanması için Afganistan ve Pakistan arasında yakın iş birliğinin şart olduğuna inandığını, iki kardeş ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

"NATO'nun Afganistan'daki varlığı önemli"

NATO'nun Afganistan'daki varlığının bu ülkenin güvenliği için önemli olduğunu ifade eden Milli Savunma Bakanı Işık, "2002 yılından bu yana olduğu gibi Afgan kardeşlerimiz ve Afgan hükümeti bizden destek istediği müddetçe yanlarında olmaya ve katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Türkiye, Afganistan'ın yeniden imarı, güvenliği ve istikrarı için geçmişte olduğu gibi katkı sağlamaya devam edecektir. Türkiye, kendini Afganistan'da başarıya adamıştır. Bu doğrultuda; Kabil Bölgesinin Çerçeve Ülkesi olarak Kararlı Destek Misyonu'na katkıda bulunmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

"Afganistan'ın yanında olmak, Türkiye için son derece önemli"

Milli Savunma Bakanı Işık, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, zor günlerde Afganistan'ın yanında olmanın Türkiye için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Afganistan'ın ve Türkiye'nin dostluğunun çok uzun yıllara dayandığını aktaran Işık, Kurtuluş Savaşı sırasında Afgan halkının Türk halkına gösterdiği yakın ilgi ve yardımın Türk halkının hiçbir zaman unutamayacağı destekler olduğunun altını çizdi. Işık, şöyle devam etti:

"Şu anda Afganistan zor durumda, zor günlerinde Afganistan'ın yanında olmak Türkiye açısından son derece önemli, 15 yıldır Afganistan'ın bulunduğu durumdan kurtulması için, güven ve istikrara kavuşması için gerek Afgan güçlerinin ülkenin güvenliğini savunması konusunda, gerek Afgan güçlerinin eğitimi konusunda Türkiye olarak güçlü destek veriyoruz, bundan sonra da bu desteği vermeye devam edeceğiz. NATO kapsamında Türkiye görevini yerine getirmekle kalmıyor, Afganistan'ın uluslararasındaki adeta sözcülüğünü de yapıyor, Afganistan'ın ihtiyaç duyduğu her türlü silahtır, teçhizattır veya güvenlikle ilgili ihtiyaçlardır ve insanı yardımların temin edilmesi konusunda Türkiye çok büyük gayret gösteriyor."

Afganistan'da istikrarın Türkiye için son derece önemli olduğunu vurgulayan Işık, Afganistan'da istikrarın sağlanması için Türkiye'nin elinden gelen her türlü gayreti bundan sonra da göstereceğini söyledi.

Bakan Işık, eğitim ve sağlık başta olmak üzere, tüm ihtiyaç noktalarında Afganistan'ın yanında olduklarını vurguladı. Afganistan'daki temasların çok verimli ve faydalı olduğunu söyleyen Işık, Afganistan'a Türkiye'nin desteğini yinelediklerini, Afganistan'ın ihtiyacı olan her alanda Türkiye'nin elinden gelen desteği vereceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Işık, Afganistan ziyareti çerçevesinde ülkenin Savunma Bakanı Abdullah Han Habibi, Devlet Başkanı Gani'nin Ulusal Güven Müşaviri Hanif Atmar, İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ile bir araya geldi, Kabil'deki Türk askeri birliğini de ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milli Savunma Bakanı Işık, Afganistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement