Peşmerge, Suriyeli Kürtleri Eğitiyor - Son Dakika
Güncel

Peşmerge, Suriyeli Kürtleri Eğitiyor

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver: "Rojava'da faaliyet gösteren ENKS'ye bağlı yaklaşık 3 bin silahlı güce, topraklarımızda savaş eğitimi veriyoruz.

17.10.2014 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlere destek için Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu'na (ENKS) bağlı silahlı güçlere askeri eğitim verdiklerini bildirdi.

Yaver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, " Rojava'da faaliyet gösteren ENKS'ye bağlı yaklaşık 3 bin silahlı güce, topraklarımızda savaş eğitimi veriyoruz. Eğer Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve diğer Kürt siyasi partileri anlaşırsa 'Rojavalı Peşmergeler' gidip, Suriye'de savaşabilir" dedi.

IŞİD'le mücadeleleri hakkında bilgi veren Yaver, savunma pozisyonunda oldukları zaman birçok bölgeyi kaybettikleri için savaş stratejilerini değiştirdiklerini, Peşmergenin saldırı durumuna geçtiğini dile getirdi.

Yaver, strateji değişikliği sayesinde Rabia, Mahmur, Güver, Dibege, Musul Barajı, Zummar'ın önemli bir kısmı, Tuzhurmatu çevresi; Amirli, Süleymanbeg ve Pirde nahiyeleri ile Hamrin Dağı'ndaki birçok yeri IŞİD'den geri almayı başardıklarını kaydetti.

ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Avustralya, Fransa, Kanada, Litvanya, Macaristan, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve daha birçok Arap ülkesinin kendilerine silah desteği verdiği bilgisini paylaşan Yaver, Türkiye'nin silah yardımına ilişkin ise "Sayın Barzani, daha önce Türkiye'nin, Peşmergeye silah gönderdiğini açıklamıştı. Ancak biz daha fazla yardım bekliyorduk" diye konuştu.

Yaver, dost ülkelerin gönderdiği ağır silahlar, mayın tarama cihazları ve antitankların kullanımı için Peşmergenin eğitildiğini belirtti.

Irak Anayasasının 140. maddesi kapsamında Kürdistan bölgesine giren tüm toprakları kurtarana kadar durmayacaklarını ifade eden Yaver, Musul ve diğer yerlerin kurtarılması için koalisyon güçleriyle uyum içinde hareket edeceklerini söyledi.

Peşmerge Bakanlığı'nın, silahlı güçlerine askeri eğitim verdiği ENKS, Mesut Barzani'ye yakınlığıyla biliniyor. ENKS bünyesindeki partiler, Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteriyor. Ancak söz konusu partiler, PYD'nin baskıları nedeniyle bölgede özgür hareket edemediklerini belirtiyor.

Mesut Barani, ENKS ile PYD'yi uzlaştırmak ve terör örgütü IŞİD'e karşı birlikte hareket etmelerini sağlamak için Duhok'ta bir araya getirdi. Kobani saldırıları sonrası birbirine yaklaşan Suriyeli Kürt siyasi hareketlerin, birlikte çalışma adına sergileyecekleri tutumun Duhok'taki toplantılardan sonra netleşeceği tahmin ediliyor. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Peşmerge, Suriyeli Kürtleri Eğitiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement