Soma'dan Kömür Gelmeyince İthal Kömüre Yöneldiler - Son Dakika
Güncel

Soma'dan Kömür Gelmeyince İthal Kömüre Yöneldiler

Soma\'dan Kömür Gelmeyince İthal Kömüre Yöneldiler

Manisa'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte hareketlenme yaşanması beklenen Kömürcüler Sitesi'ni Soma faciası vurdu.

02.01.2015 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte hareketlenme yaşanması beklenen Kömürcüler Sitesi'ni Soma faciası vurdu. Kömür depoları maden ocaklarının kapanmasından dolayı Soma'dan kömür gelmeyince, ithal kömüre yöneldi.

Manisa Şehzadeler İlçesi Turgut Özal Mahallesi'ndeki Kömürcüler Sitesi'nde faaliyet gösteren esnaf, 13 Mayısta yaşanan Soma maden faciasının ardından kapanan ocaklar nedeniyle kömürsüz kaldı. Esnaf maden ocaklarının kapanmasından dolayı kömür gelmediğini belirtip, Güney Afrika'dan kömür ithal ettiklerini dile getirdi. 2015 yılıyla birlikte ton başına 34 lira 22 kuruşluk bir zam da yapıldığını dile getiren Kömürcü Satış Deposu İşleten Cemil Erbay, ocak ayı için Soma'dan sadece 50 ton kömür alabildiklerini açıkladı. Erbay, "Ocaklar kapandığından dolayı kömür gelmiyor. Yeni yılla birlikte fiyatlar yükseldi. Torbasını 12 liraya satıyoruz. Soma'dan kömür gelmemesi bizim için büyük sıkıntı. Kömür gelmeyince fiyatlar artıyor ve bu vatandaşa yansıyor. Eski satışlarımız yok. Soma'daki ocakların kapanması bizi çok etkiledi. İthal kömüre döndük. İthal kömürde de fiyatlar sürekli artmaya başladı" dedi.

MADENLERİN KAPANMASI İTHAL KÖMÜRCÜLERE YARADI

Sitede faaliyet gösteren pek çok esnafın kömür satmayı bırakıp, hurdacılığa döndüğünü dile getiren Erbay, Soma'dan gelen 1 ton kömürün fiyatının 480 lira, Güney Afrika'dan gelen kömürün tonunun ise 550 lira olduğunu söyledi. Güney Afrika'dan kömürlerin İzmir Aliağa Limanı'na indiği ve oradan aldıklarını anlatan Erbay, "Ocak ayı için 5 kamyon kömür istemiştik. Ancak, 'İki kamyon kömür vereceğiz' dediler. Güney Afrika'dan gelen kömürün maliyeti daha fazla. Madenlerin kapanması ithal kömürcülere yaradı" diye konuştu.

Manisa'nın Gördes, Balıkesir'in Dursunbey ilçeleri ile Tekirdağ'dan gelen kömürlerin sülfür oranının yüksek olmasından dolayı hava kirliliğini arttırdığını kaydeden kömürcü esnafı Cemil Erbay, vatandaşın kenar mahallelerde satılan kömürlerden almamasını önerdi.

Kömürcüler sitesinde faaliyet gösteren diğer bir esnaf İsmail Aras da, sadece 5 torba kömürünün kaldığını belirtip, Soma'dan kömür gelmemesinden şikayet etti. 1 Ocak itibariyle zam da yapıldığını söyleyen Aras, "Ocaklar kapandı diye kömür vermiyorlar. Ocak ayında 50 ton kömür verdiler. 5 sigortalı çalışanım var. Bu şekilde geçinemiyoruz. Aliağa Limanı'na Çin, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerden gelen ithal kömürlerden alacağız artık" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma'dan Kömür Gelmeyince İthal Kömüre Yöneldiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement