Teslim Olacak PKK'lılar Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

Teslim Olacak PKK'lılar Yola Çıktı

Teslim Olacak PKK\'lılar Yola Çıktı

Mahmur Kampı'nda Bulunanlardan 4'ü Çocuk 26 Kişilik İlk Grup Türkiye'ye Yola Çıktı.

19.10.2009 11:20

İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kuzey Irak'taki Musul kenti yakınlarında bulunan Türkiye'den 15 yıl önce gidenlerin bulunduğu Mahmur Kampı'nda bulunanlardan 4'ü çocuk 26 kişilik ilk grup Türkiye'ye yola çıktı. Grup, Musul ile Erbil arasında Kandil'den gelen 8 kişilik PKK'lı grupla buluştu. PKK'lı grupların Türkiye'ye geliş hazırlıkları üzerine Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Gümrük Kapısı günlük normal giriş- çıkışlara kapatıldı.

HABUR'DA HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI. PKK'LI GRUP BEKLENİYOR

İKİ GRUP BULUŞTU

Irak'ın Kandil Dağındaki bir grup PKK'lı  terörist Erbil-Musul kara yolunda Mahmur Kampından gelen gruba katıldı.

DTP'lilerin “Barış Grubu” olarak nitelediği ve teslim olması beklenen  terör örgütü PKK üyeleri için Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır  Kapısı'nda hazırlıklar tamamlanırken, teslim olacak PKK'lılar Türkiye'ye hareket  etti.

Bu sabah erken saatlerde Türkiye'ye doğru araçlarla Mahmur Kampından  çıkış yapan 26 kişilik grup Erbil-Musul kara yolunda durdu. Kime ait olduğu  açıklanmayan jiplerle yola çıkan terör örgütü PKK'lı gruba Kandil Dağından inen 4'ü kadın, 4'ü erkek 8 PKK'lı terörist daha katıldı.

Toplam 34 kişi olduğu bildirilen grup, Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim olmak amacıyla Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Günlük giriş-çıkışlara kapatılan Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yapacak olan PKK’lı grubun soruşturması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Şırnak’ın Silopi İlçesi’ne özel yetkili 4 Cumhuriyet Savcısı gönderildi.

KONVOYDA KAZA: 1 ÖLÜ

Mahmur kampından Türkiye'ye dönmekte olan 4'ü çocuk, 9'u kadın 26 kişiye eşlik eden konvoyda kaza oldu.

İki aracın çarpıştığı kazada bir kişi öldü, 3 kişi de yaralandı.

KANDİL GRUBUNUN KİMLİK BİLGİLERİ AÇIKLANDI

 

PKK’ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği son dakika haberine göre, Kandil’den yola çıkan grubun kimlik bilgileri şöyle:

1971 Başkale doğumlu, Hamiyet Dinçer, 1958 Pazarcık/ Maraş doğumlu Elif Uludağ, 1973 Ömerli/ Mardin doğumlu Hüseyin İpek, 1973 Siverek doğumlu M. Şerif Gençdağ, 1985 doğumlu Mustafa Ayhan, 1980 Diyarbakır doğumlu Vilayet Yakut, 1952 Kığı/ Bingöl doğumlu Lütfü Taş, 1975 Kığı/Bingöl doğumlu Gülbahar Çiçekçi.

TÜRK: BARIŞA KATKI SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ

DTP Başkanı Ahmet Türk açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:

"Bugün barış gruplarının Türkiye’ye gelmesi nedeniyle huzurlarınızdayız. Sürece nasıl baktığımızı sizlerle paylaşacağız. 3 aydır Kürt sorunuyla ilgili tartışma yapıldığını görüyoruz. Türkiye’nin en hassas sorununun tartışmaya açılmış olmasını bile çok önemsiyoruz. Burada beklentimiz ortak aklın ortaya çıkmasıdır. Hepimiz yakından ilgilendiren, yaşanan acıların sona ermesidir. Ülkemizin özgürleşmesi, toplumun demokratikleşmesidir. DTP başından beri hak ve özgürlüklerin güvence altına alacağı bir süreç olarak görmek istemiş, ve bu süreç için katkı sunmayı esas almıştır.

Üzüntüyle ifade etmek isterim ki, bazı çevreler, ırkçılığa milliyetçiliğe gönderme yaparak, süreci sabote etmeye çalışmaktadır. Hükümet bu karşı duruşun etkisinde kalarak savrulmuş, ırkçı kesimler karşısında tavizkar davranmış, bu toplumda barış umutlarının azalmasına neden olmuştur.

Sayın Öcalan barış umutlarının yeniden yeşermesi için, 3 grubun, Kandil, Mahmur ve Avrupa olmak üzere, Türkiye’ye gelmesine öncülük etmiş, PKK’da barış konusunda samimiyetini göstermiştir. Burada sayın Öcalan’ın rolü çok iyi görülmelidir. Barışa katkı sunmak için gerçekten bir çaba içinde olduğunu da herkesin görmesi gerekir.

Ancak bugüne kadar devletin bu yaklaşımlara cevabı değişmemiştir. Bu tıkanıklık çözümün olacağına dair umudur kırmaktadır. Burada oluş nedenimiz bu tıkanıklığın aşılmasıdır. Bugün eğer istersek burada ölümlerin duracağı, barışın filizleneceği bir süreci başlatabiliriz.

PKK bunun ilk adımını yine attı. Bu zeminde hak ve özgürlükler tartışmaları daha sağlıklı işleyecektir. Ayrıca demokratik siyasetin önünü açmaya yönelik, aydınlarımız yazarlarımız sürece güçlü desteklerini sunmuşlardır. Bugün bizimle olan barışseverlere teşekkür ediyoruz.

Barış grupları tıkanan açılım tartışmalarının önünü açmak için gelmektedir. Bu geliş aynı zamanda PKK’nın savaşta değil barışta ısrarcı olduğunun da göstergesidir. Biz inanıyoruz ki eğer devlet bir adım atarsa PKK on adım atacaktır. Sadece tartışmaların tıkanmaması için böyle bir jestin yapılmış olması bile hükümetin elini güçlendirecektir. Beklentimiz devletin yine aynı klasik statükocu teslim oldular, bittiler mantığıyla yaklaşmamasıdır.

 

1999 yılında gelen barış gruplarının 15 ile 22.5 yıl ağır hapis cezalarına çarptırılmasının getirdiği sonuç ağır olmuştur. O günden bugüne 10 binden fazla insanımızın yaşamını yitirmesine neden olmuştur. Aynı hataların tekrarlanmaması için

 

Bugün yine aynı şekilde yaklaşmamız halinde bizi nereye götüreceğini iyi hesap etmek durumundayız. Soruna benzer uygulamalarla bakmak çözümü getirmez. Çözüm üretilmek isteniyorsa, geçmiş hatalardan ders çıkarılmalıdır. O gün bittiler mantığının ne kadar yanlış olduğunu gördük. Gelen barış gruplarını tutuklanmayacağını, sürecin kesintiye uğramayacağını, halkımız umut etmektedir. Tutuklamanın olmasını ne biz ne de halkımız kabul etmeyecektir.

 

Gelen barış gruplarının serbest kaldığı takdirde, mesajlarını iletebilmelerinin anlamlı olacağını, yepyeni bir barış sürecinin önünü açacağını önemle belirtmek istiyoruz. Bugün 72 milyon yurttaşımızın ve dünyanın gözü üstümüzde. Bugün sorumlu siyaset, yapıcı muhalefet anlayışıyla buradayız. Bu yaklaşımımızdan herkesin ders çıkarması gerektiğine inanıyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Teslim Olacak PKK'lılar Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement