Türk-Afgan Fuarı Kabil'de Kapılarını Ziyaretçilere Açtı - Son Dakika
Dünya

Türk-Afgan Fuarı Kabil'de Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

Afgan Türk İşadamları Derneği (ATSİAD) tarafından 2011 yılından itibaren her yıl düzenlenen Afgan-Türk Uluslararası Fuarı Afganistanın başkenti Kabil'de kapılarını ziyaretçilere açtı.

16.04.2013 12:29

Afgan Türk İşadamları Derneği (ATSİAD) tarafından 2011 yılından itibaren her yıl düzenlenen Afgan-Türk Uluslararası Fuarı Afganistanın başkenti Kabil'de kapılarını ziyaretçilere açtı.

Bu yıl ki fuara 25'i Türkiye'den olmak üzere toplam 57 firma katılıyor. Gün geçtikçe Türk mallarına ilginin arttığı ülkelerden biri olan Afganistan'da 3. Afgan Türk Uluslararası Fuarı'nın açılışı dün gerçekleştirildi. Açılış törenine Afganistanın Ticaret Bakanı Dr. Anwar-ul-Haq Ahady, Afganistan Mülteciler Bakanı Cemahir Enveri, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, Kabil Valisi Abdul Jabar Taqwa, TİKA Afganistan Koordinatörü Dr. Bekir Demir, Türk Afgan Eğitim Kurumları Başkanı Numan Erdoğan ve birçok davetli katıldı.

Tören sırasında yapılan konuşmalarda Türk-Afgan dostluğuna ve Türkiye'nin Afganistan'da gerçekleştirdiği hizmetlere vurgu yapıldı. Törende bir konuşma yapan Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, Afganistan'da en çok konuşulan konunun 2014 ve sonrası olduğunu ama bu tarihin Türkiye için pek bir anlam ifade etmediğini söyledi. Öztürk, "Çünkü Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluk tarihin derinliklerine dayanıyor ve bu dostluk ebediyete kadar devam edecek" dedi.

Konuşmaların ardından Ticaret Bakanı Anwar-ul Haq tarafından Afgan-Türk Eğitim Kurumları Başkanı Numan Erdoğan'a, Afganistanda yapmış olduğu hizmetler nedeni ile devlet madalyası verildi. Daha Sonra Bakanlar ve Büyükelçi Basat Öztürk tarafından fuarın kurdelesi kesildi ve fuara katılan bütün firmaları tek tek ziyaret edip bilgi aldılar.

Afganistan'da iş yapan Türk firmalarından Gürka Mekanik firmasının sahibi Osman Kaya, Afgan halkının Türk halkını çok sevdiğini ve Türk mallarına ilginin çok fazla olduğu için fuara ilginin yüksek olduğunu söyledi.

Kendilerinin, 2014 sonrası için bir korku taşımadıklarını ve 2014 sonrası da Afganistan'da yatırımlarının devam edeceğini söyleyen Kaya, Türk firmalarını Afganistan'a yatırım yapmaya çağırdı.

Fuara Türkiye'den katılan ve bir emlak-danışmanlık firması çalışanı Yılmaz Tartar ise yabancıların Türkiyede mülk edinmesine imkan sağlayan yasanın çıkması ile ile birlikte Türkiye'de yabancıların emlak işine yoğun ilgi duyduklarını bu yüzden Afganistan'daki bu fuara katılıp kardeş ülke halkına hizmet amacıyla burada olduklarını belirtti.

İlki 2011 yılında düzenlenen Afgan Türk Uluslararası Fuarı'nı geçtiğimiz yıl 10 bin kişi ziyaret etmişti. Bu sene bu sayının 20 bine yaklaşması bekleniyor. 2012 yılında Türkiye ile Afganistan arasındaki ticaret hacmi 297 milyon dolara ulaşmış ve son iki yılda Türkiye'den Afganistan'a yapılan ihracat yüzde 30 artış göstermişti. - KABİL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Türk-Afgan Fuarı Kabil'de Kapılarını Ziyaretçilere Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement