Türkiye, Belediyecilik Deneyimlerini "Türk Dünyası"Yla Paylaşıyor - Son Dakika
Yerel

Türkiye, Belediyecilik Deneyimlerini "Türk Dünyası"Yla Paylaşıyor

HALİL İBRAHİM TAŞEL - Akraba ve kardeş toplulukların yaşadığı ülke ve bölgeler arasındaki iş birliğinin yerel yönetimler bazında da geliştirilmesi amacıyla kurulan Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), düzenlediği bilgi ve tecrübe paylaşım programlarıyla üye belediyelerin hizmet kalitesinin arttırılmasına katkı sağlıyor.

26.03.2015 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞAHİN OKTAY - HALİL İBRAHİM TAŞEL - Akraba ve kardeş toplulukların yaşadığı ülke ve bölgeler arasındaki iş birliğinin yerel yönetimler bazında da geliştirilmesi amacıyla kurulan Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), düzenlediği bilgi ve tecrübe paylaşım programlarıyla üye belediyelerin hizmet kalitesinin arttırılmasına katkı sağlıyor.

Türkiye'nin belediyecilikteki birikiminin üyelere aktarılması konusunda bilgi ve tecrübe paylaşım programları organize eden TDBB'nin 28 ülkeden bin 113 üyesi bulunuyor. Üye sayısında 486 belediyeyle ilk sırada bulunan Kırgızistan'ı 327 belediyeyle Azerbaycan ve 129 belediyeyle Türkiye takip ediyor.

Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadarki geniş coğrafyada uluslararası ilişkilerin yerel ölçekte geliştirilmesi amacıyla tecrübe ve bilgi paylaşımını öne çıkaran TDBB, dost ve kardeş ülkelerin yerel yönetim temsilcilerini İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Kayseri ve Mersin gibi büyük kentlerde ağırlayarak, ülkedeki belediyecilik uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyor.

Bu kapsamda geçen yıl "Yerel Yönetimlerde Bilgi Teknolojileri ve E-belediyecilik Uygulamaları", "Belediye İştirakleri ve Kentsel Dönüşüm" ve "Su Yönetimi" konularında Azerbaycan, Tataristan, Kırgızistan, Karadağ, Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Moğolistan'daki belediyelere yönelik tecrübe ve bilgi paylaşım programları düzenlendi.

TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğin Balkanlar'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Uzakdoğu'ya kadar binin üzerinde üyesi bulunduğunu söyledi.

Karaosmanoğlu, her ay düzenledikleri toplantılarda belediye hizmetleri konusunda tecrübelerini paylaştıklarını kaydederek , "Üye ülkelerden gelen heyetleri İstanbul'da, Bursa'da, Kocaeli'nde, Ankara'da, Kayseri'de ve Mersin'de misafir ediyoruz. Altyapı ve çevre başta olmak üzere pek çok konuda tecrübe paylaşımı yapıyoruz" dedi.

"Pek çok konuda Avrupa'nın önündeyiz"

Bunların dışında ticari ve kültürel paylaşımlar da yaptıklarına dikkati çeken Karaosmanoğlu, "Yatırım fonksiyonumuz yok. Yatırımı teşvik etme, tanıtma, ilişkileri geliştirme misyonumuz var. Onun için bu konularda daha çok çaba sarf ediyoruz. Hem Türkiye'nin hem de kentlerimizin tanıtımına önem veriyoruz" ifadesini kullandı.

Karaosmanoğlu, üyeleri arasında farklı ülkelerden gelişmiş belediyeler de bulunduğuna işaret ederek, "Belediye başkanlarımız oralardaki belediyelerimizle karşılıklı ilişki kuruyor. Oralara giden belediye başkanlarımız ve ekipleri, çok faydalı bilgilerle dönüyor. 1989'da ilk belediye başkanı olana kadar hiç yurt dışına gitmemiştim. İlk yurt dışı gezimi 1989'da Almanya, Belçika ve Hollanda'ya yaptım. Tabii hayran kalmamak mümkün değildi o zaman. Oradaki o yeşil alanları, kavşakları 'biz nasıl yaparız' diye hayal ediyordum. Şu anda çok samimi söylüyorum, pek çok konuda Avrupa'nın önündeyiz" şeklinde konuştu.

Ülkelerin gelişmesinde yerel yönetimlerin çok büyük rolü olduğunu aktaran Karaosmanoğlu, kalkınmanın yerelde başladığını vurguladı.

Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'deki belediyecilik hizmetleri, Türk dünyasında örnek gösteriliyor. Çalışmalarımızla bir bakıma lider ülke vizyonuyla hareket eden Türkiye'nin dış ilişkilerinin altyapısını da oluşturuyoruz. Belediyeler aracılığıyla iş birlikleri Türkiye'nin dış politikasına önemli destek sağlıyor çünkü yerel yönetimler, devletler arası ilişkilerde halka yayılan ilişki ağını kuruyor. Dolayısıyla bu da devletler arası ilişkilerin sağlam zemine oturmasına katkı sağlıyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye, Belediyecilik Deneyimlerini 'Türk Dünyası'Yla Paylaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement