Türkiye'nin ilk PLM merkezi Ege'den - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin ilk PLM merkezi Ege'den

Türkiye'nin İlk Ürün Yaşam Döngüsü PLM Merkezi Ege Üniversitesi'nde açıldı.

04.09.2015 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE-PLM) Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Semih Ötleş, Prof. Dr. Atilla Silkü, Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Genel Sekreter Prof. Dr. Bülent Özkan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süheyla Atalay, Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Semih Güneş, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yıldız ve sanayi sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı tören ile hizmete girdi.

Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz açılış konuşmasında; "Ege Üniversitesi 60. yılında yeni bir heyecanla, yeni bir hedefini gerçekleştirmeye yelken açtı. Biz Ege Üniversitesi olarak sorumluluklarının farkında olan bir üniversiteyiz. Dünyada çok büyük bir rekabet var. Ayakta durabilmek için bu rekabetin neresinde olduğumuza ve ne kadar dik durabildiğimize bakmamız gerekiyor. Son günlerin moda deyişiyle söylersek bu uluslararası rekabet El Nino kasırgası gibi. Birey olarak, aile olarak, üniversite olarak, kent olarak, bölge olarak ve ülke olarak uluslararası rekabette dik durabilmek için her zamankinden daha uyanık daha akıllı daha enerji dolu olmalıyız. İşbirliğine, üretime ihtiyacımız var. Birlikte öğrenmeye, birlikte geliştirmeye ihtiyacımız var. Akademiler eğitim yapar, araştırma yapar. Akademilerin toplumsal sorumlulukları vardır. Bu yaptığımız iş; eğitimde kaliteli, teknolojiyi bilen, okuyabilen, geliştirebilen nitelikte insanlar yetiştirmek olacak. Teknolojiyi tanıyoruz demek yeterli değil. Bu kasırgada ayakta durabilmek için teknolojiyi bilen uygulayabilen bir toplum olabilmemiz yeteli değil; onu geliştirebilen bir toplum olmamız gerekiyor" diye konuştu.

Ege Üniversitesi'nin Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi süreci ile ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yılmaz; "Ben çok şanslı bir yöneticiyim, heyecanım, uçuk fikirlerim her zaman karşılık buldu. Bunu çok büyük bir coşkuyla enerjiyle kabul eden büyük bir Ar-ge ekibimiz var. Araştırmacılarımız, öğretim elemanlarımız ve çalışanlarımız var. Sonuçta bu gün burayı EGE PLM Merkezi'ni açabilir hale geldik. Burayı bölgeyi ithal eden değil, ihraç eden yeni teknolojiler üreten bölge yapmak sorumluluğumuz var. EGE PLM Merkezi'ni üretime ve geliştirmeye döndürecek paydaşlarımız sanayiciler ve diğer kuruluşlar olacak. Bizim vizyonel bakışımız yaşamımızın tümünü ilgilendiren ürün yaşam döngüsünü bir projeyle, yenilikçilikle sanayinin ihtiyacına dönük bir şekle sokmak olacak. EGE PLM Merkezi'nde çok disiplinli çalışmaların ürüne dönüşmesi sağlanarak, farklı bölümlerden bir araya gelen akademisyen ve öğrencilerin sanal ortamda ürün geliştirmeleri mümkün olabilecek. EGE PLM Merkezi'nde endüstrinin ürün geliştirme sürecinde ihtiyaç duyduğu eğitim organizasyonlarının da gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Böylece EGE PLM Merkezi sanayi kuruluşlarına verilecek araştırma ve ürün geliştirme desteği ile şirketlerin global pazarda rekabet gücünü artırmaya katkı sağlayacak" dedi.

Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi PLM, bir ürüne ait tüm mühendislik, imalat ve bakımına yönelik bilgileri, dijital ortamda saklayıp, kontrol edip, farklı profildeki kullanıcıların hizmetine sunan bir platform. PLM, bir ürünün fikir aşamasından başlayarak, ömrünü tamamlayıp, sökülüp yeniden dönüşümüne kadar tüm süreçlerin yönetilmesinde kullanılıyor.

GENİŞ BİR ALANDA KULLANILIYOR

Günümüzde ürün geliştirme ve ürüne ait üretim proseslerinin optimizasyonunda yeni metotlara ve bilişim teknolojileri çözümlerine gereksinim duyuluyor. Ürün oluşum proseslerinin omurgasını oluşturan PLM ise sunduğu çözümler ile ürüne ait proseslerin optimizasyonunda önemli rol oynuyor. Endüstrinin farklı alanlarında orta ölçekli ve büyük işletmelerde, otomotivden beyaz eşya sektörüne, mega yapılardan uzay, havacılık ve savunma sanayisine kadar uzanan geniş bir yelpazede PLM uygulamaları etkin olarak kullanılıyor.

ŞİRKETLERE, GLOBAL PAZARDA REKABET DESTEĞİ

Gelişen teknoloji ile kurumsallaşmış dünyanın önde gelen şirketleri, rekabette lider konumlarını koruyabilmek ve aynı zamanda müşteri beklentilerini karşılayabilmek için, PLM uygulamalarını aktif olarak tasarımdan üretime, ürün tanımının yapılmasından servis hizmetine, kurum içi dokümantasyondan değişim yönetimine kadar farklı disiplin ve seviyelerdeki kullanıcıların hizmetine sunuyor.

EGE'NİN PLM YOLCULUĞU

Ege Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından PLM konusunda çalışmalar başlatıldı ve bir çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubu; PLM konusunda uluslararası düzeyde etkin araştırmalar gerçekleştiren Alman üniversite ve araştırma merkezlerini ziyaret ederek teknolojik gelişmeler hakkında bilgi aldı ve akademik ilişkilerin kurulmasını sağladı.

Oluşturulan PLM çalışma grubunun düzenlediği konferans, çalıştay, makale ve farkındalık yaratma süreçlerinin sonunda Ege Üniversitesi Senatosu'nun kararı ile Türkiye'nin ilk PLM Merkezi kuruldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'nin ilk PLM merkezi Ege'den - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement