Türkiye'nin Turist Haritası (1) - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin Turist Haritası (1)

Tarih boyunca birçok medeniyeti barındıran Anadolu toprakları, farklı çağlardan gelen zengin tarihi mirası, birçok medeniyeti harmanlamış topraklarındaki renkli kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle dünyanın her yerinden turist çekiyor.

05.05.2015 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarih boyunca birçok medeniyeti barındıran Anadolu toprakları, farklı çağlardan gelen zengin tarihi mirası, birçok medeniyeti harmanlamış topraklarındaki renkli kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle dünyanın her yerinden turist çekiyor.

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, turizmde inanç, kültür, tarih ve sağlık gibi çeşitlilik gösteren yöreler, barındırdıkları zenginliğe göre farklı ülkelerden ziyaretçi ağırlıyor.

Dünyanın en eski şehirlerinden olan ve üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul, tarihi, kültürü ve eşsiz boğazıyla Türk turizminin gözde merkezlerinin başında geliyor.

Binlerce yıldır, farklı medeniyetlere yurt olan İstanbul'un hemen her yöresinde, tarihin çeşitli dönemlerinden kalma kent duvarları, saraylar, kasırlar, camiler, kiliseler, sinagoglar, çeşmeler ve konaklarla karşılaşmak mümkün. Bu özellikleriyle dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçiyi ağırlayan İstanbul, konuklarına zengin bir "menü" sunuyor.

Ayasofya, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Kız Kulesi, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı, Haydarpaşa Garı, Sirkeci Garı, Binbirdirek Sarnıcı ,Yerebatan Sarnıcı, Galata, Beyazıt ve Dolmabahçe kuleleri, Dikilitaş, Çemberlitaş Sütunu, Galata Köprüsü, Yedikule Zindanları, Feshane ve Sepetçiler Kasrı gibi tarihi yapılar tursitlerin ilgi gösterdiği yerler arasında.

Topkapı, Dolmabahçe, Beylerbeyi, Çırağan, Yıldız ve Zübeyde Sultan sarayları, Sultanahmet Camisi, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı da ziyaretçilerin uğrak yeri durumunda.

Geçen yıl İstanbul'u görmeye gelenler en fazla Ayasofya Müzesi'ni merak etti. Ayasofya, 3 milyon 574 bin ziyaretçiyle Türkiye'de geçen yıl en çok ziyaret edilen müzesi oldu. Yerebatan Sarnıcı da 2 milyon 120 bin 862 kişiyi ağırladı.

En fazla Almanlar geliyor

Tarih ve kültürel anlamda önemli bir zenginliğe sahip kente en fazla Almanlar geliyor. Bu yılın ilk üç ayında kenti ziyaret eden yabancıların yüzde 9,4'ünü Almanlar oluşturdu. Almanları İranlılar, Ruslar, İngilizler, Amerikalılar, Fransızlar, Suudi Arabistanlılar, İtalyanlar, Iraklılar, Güney Koreliler, Hollandalılar, Ukraynalılar, Libyalılar, Azerbaycanlılar ve Suriyeliler izledi.

Araplar konutta birinci

Arap ülkelerinden İstanbul'a gelen turist sayısında son yıllarda gözle görülür bir artış yaşanırken, kentte konut alanlar arasında Araplar listede ilk sırada bulunuyor. İstanbul'da geçen yılın haziran ayında satılan 600 konuttun büyük bir kısmını Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'ten gelenler alırken, onları Rus, Alman ve İngilizler takip etti.

Bursa'ya Arap ilgisi

"Osmanlı payitahtı" Bursa'nın tarihi, kültürel ve mimari birikiminin yanı sıra sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleriyle Arap turistlerin dikkatini çekiyor. Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinden gelen Araplar, Bursa'yı bir yılda ziyaret eden yabancı turist sayısının yarısından fazlasını oluşturdu.

Ulu Camii, Yeşil Türbe, Emirsultan Camii ve Koza Han başta olmak üzere Hanlar Bölgesi'nin de aralarında bulunduğu tarihi mekanları gezen Arap turistler, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesinde yer alan, Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örneklerinin bozulmadan günümüze taşındığı, kuruluşu 1300'lü yıllara dayanan Cumalıkızık Mahallesini de mutlaka ziyaret ediyor.

Saitabat Şelalesi, Suuçtu Şelalesi ve Uludağ yolundaki 600 yıllık tarihi İnkaya Çınarını da turistik programlarına katan Araplar, genellikle yaz aylarında ziyaret ettikleri Uludağ'ı son senelerde kış mevsiminde de keşfetmeye başladı. Arap turist sayısı, 2014-2015 kış sezonunda Uludağ'a gelen Rus turist sayısını geçti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, 7-8 yıldır kamu kurumlarının da desteğiyle fuarlar düzenleyip Arap ülkelerine yönelik yoğun bir tanıtım kampanyası başlattıklarını ifade etti.  Akkuş, "Batılı altı turistin bıraktığı dövizi bir Arap turist bırakıyor. 6-7 yıldan beri Bursa'ya tekrar 1980'li yıllara geri döndürmenin planlarını programlarını yaptık. Hakikaten de bu geçtiğimiz dönem, kışın bile özellikle Uludağ'a Ruslardan fazla Arap getirdik. Uludağ'da 40 yıldan beri Rus pazarına çalışırken şimdi Ortadoğu pazarı Rus pazarını geçti" diye konuştu.

-"Arapların Miamisi"

Yalova'nın, kaplıcalarıyla ünlü Termal ilçesi de Ortadoğu'dan gelen turistlerin vazgeçilmez durakları arasında yerini aldı. Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, "Türkiye'de New York'a, Miami'ye gitmek ne kadar önemliyse Ortadoğu'da da Termal'e, Yalova'ya gelmenin o kadar önemli olduğunu" dile getirdi. Atik, Ortadoğu'dan gelen misafirlerin her geçen yıl arttığını vurguladı.

Arap turistlerin ilçeyi seçmelerinde birkaç ana neden bulunduğunu söyleyen Atik, "Birinci sebebi buradaki helal gıda. İkincisi İslami özelliklerin örtüşmesi, üçüncü sebebi de güvenlik. Buraya gelen Ortadoğu turisti çoluğunu çocuğunu bırakır, hiç kimseye bir şey olmaz. Bugüne kadar rahat bir şekilde tatillerini burada yaptıkları için babadan oğulla geçen bir tatil anlayışı oluştu" diye konuştu.

Yalova Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin de ilin İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi üç büyükşehrin buluşma noktasında yer almasının önemli bir tercih nedeni olduğunu vurguladı.

-"Cennet" tanımlamasına uyan Kartepe

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kocaeli'nin Kartepe ilçesi, kayak tesisleri ve serin yaylalarıyla 12 ay ilgi görüyor.

Kartepe, kış mevsiminde kayak tesisleri, yaz mevsiminde ise eşsiz doğası, yeşilliği, "doğal klima" olarak nitelendirilen havası ve bölgeye özgü yemekleriyle Arap turistleri kendisine çekiyor. Sanayi kenti Kocaeli'nin turizmle öne çıkan ilçesini, her yıl 10 binden fazla Arap turist ziyaret ediyor. Araplar, yıl içinde Kartepe'ye gelen yabancı turistlerin yüzde 90'ını oluşturuyor.

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Kartepe'nin yeşillikler içerisinde akan sularıyla cennet gibi bir yer olduğunu anlatarak, "Araplar Kartepe'yi kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'deki cennet tasvirine uyan bir yer olarak görüyorlar. 'Dünyada cenneti görmeye geliyoruz' diyorlar. Gelenlerin birçoğu da şuan ilçemizde yatırım yapıp, ev satın alıyor" ifadelerini kullandı.

Arap turizmine profesyonelce hizmet vermek adına çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Üzülmez, "Mart ayında Cidde'de bir turizm fuarına katıldık, gelecek günlerde Riyad'daki bir turizm fuarına katılacağız, mayıs ayında da Dubai'de stant açacağız. Bu yüzden Kartepe'yi tanıtan Arapça bir katalog hazırladık. Belediyemizin internet sitesini de Arapça kullanma imkanı getirdik" dedi.

Eskişehir dalış merkezi olmaya hazırlanıyor

Bozkırın ortasındaki plajıyla hafızalara yer edinen Eskişehir, dalış turizminin merkezi olmaya hazırlanıyor.

Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, ilde alternatif 12 turizm grubu oluşturduklarını, dalışın da bunlardan biri olduğunu anlattı. Sakarya Nehri'nin kaynaklarında sualtı turizminin yapılacağını vurgulayan Günay, nehrin Çifteler'deki yeraltı kaynaklarının, dalgıçların ve doğa tutkunlarının yeni gözdesi olduğunu söyledi.

-21 lehçe konuşulan Düzce

İstanbul ve Ankara'nın tam ortasında yer alan Düzce de birçok kültürel etkinlik ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi. Doğa turizminde kentin en yüksek yaylası Kardüz Yaylası ön plana çıkıyor. Ayrıca kültürel zenginliğini kentte 21 lehçe konuşulmasıyla ifade eden Düzce, yemekleri, müzikleri, halk oyunlarıyla turist çekiyor.

Sakarya'nın Sapanca ilçesi de yatırımlarıyla turizmdeki yerini güçlendirdi. Özellikle Orta Doğu'dan turistlerin ziyaret ettiği Sapanca, deniz ve termal su imkanını birlikte sunuyor. Kente gelenler günü Sapanca Göl kenarında ve dağ yürüyüşleriyle geçirebiliyor.

Bolu'daki Abant Tabiat Parkı da doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Abant'ın serin havası, özellikle sıcaktan bunalan Arapların tercihi.  Son bir yıl içerisinde Suudi Arabistan'dan 14 bin 438, Kuveyt'ten 4 bin 399, Birleşik Arap Emirliklerinden bin 273, Bahreyn'den 531, Irak'tan 869, İran'dan 899, Katar'dan bin 535 turist tabiat parkını ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin Turist Haritası (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement