Türkiye Önemli Bir Partner - Son Dakika
Güncel

Türkiye Önemli Bir Partner

Türkiye Önemli Bir Partner

Evet, şu Bizim Almanlar beni hiç de şaşırtmadı.

19.08.2016 10:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Evet, şu Bizim Almanlar beni hiç de şaşırtmadı.

Ermeni rezolüsyonu, burka yasağı ve çifte vatandaşlık uygulamasına son verilmesi tartışmaları bitmeden Türkiye'nin terör örgütlerine destek verdiği iddiaları Almanya'nın gündemine yerleşti.

AK Parti hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Orta ve Yakın Doğu'daki terör örgütlerini desteklediği ve bu yüzden de Türkiye'nin aşırı İslamcıların merkezi eylem platformu haline geldiği iddiasını içeren bir gizli belge Alman medyasında çarşaf çarşaf yer aldı.

Sol Parti'nin verdiği bir soru önergesine Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yurtdışı istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Dairesi'nin (BND)kaynaklarına dayanılarak gizli kaydıyla verilen ve toplam 12 sayfadan oluşan yanıtta, Türkiye'deki Türkiye'nin Hamas, Müslüman Kardeşler gibi terör örgütleri ile Suriye'deki silahlı muhalif grupları desteklediği ileri sürüldü.

Devletin refahı açısından bu yanıtın gizli tutulması da önerildi.

Ama hiç de öyle olmadı.

*

Sol Parti meclis grubu başta olmak üzere ilgili bazı komisyon üyesi milletvekillerine ve ilgili bakanlıklara da iletilen bu gizli yanıt, Alman Birinci Televizyonu'na (ARD) gizlice aktarıldı.

İşte önceki gün Hükümet Sözcüsü ile bakanlık sözcülerinin ortaklaşa düzenledikleri geleneksel basın toplantısında tam 63 dakika 12 saniye Türkiye ve Türk hükümetinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terör örgütlerine destek verdiği iddiaları konuşuldu.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli ve Federal İçişleri Bakanı Sözcüsü Johannes Dimroth, adeta soru yağmuruna tutuldu.

Aslında söyleyecek çok şeyleri yoktu.

O yüzden farklı sorulara benzer içerikli yanıtlar verdiler.

Daha doğrusu geçiştirdiler.

Steffen Seibert, Türkiye'nin terörle mücadelede önemli bir partner olduğunu birkaç kez yineledi.

Önemli bir partner olmayı sürdürdüğünü de.

Almanya'da 3 milyonun üzerinde Türk kökenli insan yaşadığına dikkat çekerek, bu yüzden Almanya ile Türkiye arasında klasik ikili ilişkilerden çok farklı bir ilişkinin olduğunun da altını çizdi.

Türkiye'nin kendileriyle birlikte Irak- Şam İslam Devleti (DEAŞ) teröristlerine karşı savaş verdiğini söyledi.

Türkiye'nin bölgede zor bir coğrafyada bulunduğunu, birçok kez Ortadoğu kaynaklı terör örgütlerinin korkunç saldırılarına hedef olduğunu da.

*

Sawsan Chebli de öyle.

Kendi bakanlıklarının görüşü alınmadan bu yanıtın hazırlandığına işaret ederken, Alman basınında yer alan Türkiye'ye dönük ifadeleri genelleştirilmiş şekliyle kabul etmediklerini söyledi.

Chebli de Türkiye'nin Almanya için çok önemli bir partner olduğunun altını çizdi.

Federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Dimroth da.

Johannes Dimroth'a, "Elinizde Türkiye'nin terör örgütlerine destek verdiğine dair somut bilgi ve belge var mı? Ayrıca BND 3 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye'nin teröre destek verdiğini saptamış, yurtiçi istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı acaba birkaç kilometre uzaklıktaki bu 'gizli' belgeyi ARD'ye kimin ulaştırdığını saptadı mı?" diye sordum.

Gizlilik nedeniyle somut bilgi ve belge hakkında açıklamada bulunamayacağını söyledi.

Aynı nedenle sorumun ikinci bölümüyle ilgili bir açıklamada da bulunmadı.

Zor bir basın toplantısıydı.

Evet, iki ülke arasındaki ilişkiler zor bir dönemden geçiyor.

Hatta sancılı bir dönemden.

Ama Almanya'da hükümet kanadı ilişkilerin kopartılmamasına ayrı bir özen gösteriyor.

Ancak kaşıyanlar da, kaşınanlar da yok değil.

Kaynak: Hürriyet

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement