Uea Direktörü Birol Onuruna Öğle Yemeği - Son Dakika
Güncel

Uea Direktörü Birol Onuruna Öğle Yemeği

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, "Türkiye sadece bir pazar değil, aynı zamanda enerji zengini komşularının kaynakları için kısa, güvenli ve sürdürülebilir bir rota sunan güvenilir bir geçiş ülkesi" dedi.

30.03.2015 17:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu,  "Türkiye sadece bir pazar değil, aynı zamanda enerji zengini komşularının kaynakları için kısa, güvenli ve sürdürülebilir bir rota sunan güvenilir bir geçiş ülkesi" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Direktörü Fatih Birol onuruna öğle yemeği verdi.

Yemekte konuşan Sinirlioğlu, Fatih Birol'un UEA tarihinde 29 üyenin oylarının tamamını alarak seçilen ilk direktör olduğunu hatırlatarak Birol'un UEA'nın çalışmalarını ilerletmek için gecesini gündüzüne katarak çok çalıştığını ve pek çok başarı elde ettiğini kaydetti.

Sinirlioğlu, küresel yapıyı şekillendiren dinamikleri anlamak için enerji alanındaki gelişmelerin daha iyi anlaşılması gerektiğini, UEA'nın hazırladığı "Dünya Enerji Görünümü" raporları sayesinde enerji alanındaki en önemli gelişmeleri ve uzun vadeli enerji politikalarını takip etme imkanı bulduklarını ifade etti.

Kars'ta 17 Mart'ta temeli atılan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ve Bakü-Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın enerji üreticileri ve tüketici piyasası açısından önemini vurgulayan Sinirlioğlu, şunları söyledi:

"Türkiye sadece bir pazar değil, aynı zamanda enerji zengini komşularının kaynakları için kısa, güvenli ve sürdürülebilir bir rota sunan güvenilir bir geçiş ülkesi. Enerji, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı açısından da önemli. UEA'ya üye ülkelerin işbirliğini ve G20'nin enerji çalışmalarına katkısını çok değerli görüyorum."

"29 ülkeyi temsil ediyorum"

UEA Direktörü Birol, direktör seçilmesinde kendisini destekleyen Türk hükümetine ve yetkililere teşekkür ederek "Ben bir Türk vatandaşıyım ve bundan gurur duyuyorum. Fakat 29 ülkenin hepsini temsil ettiğimin ve çıkarlarını korumak zorunda olduğumun da farkındayım" dedi.

ABD, Kanada, bütün Avrupa ülkeleri, Japonya, Avustralya, Güney Kore, Yeni Zelanda dahil 29 devletin UEA'ya üye olduğunu hatırlatan Birol, ilgilenmeleri gereken pek çok mesele olduğunu fakat gelecek 4 yılda üç ana mesele üzerine odaklanmak istediklerini söyledi.

UEA'nın enerji güvenliği konusunda yeniden konumlanması gerektiğini söyleyen Birol, "Enerji güvenliğinin uluslararası politik ajandada giderek önemini arttıracağına inanıyorum" ifadesini kullandı. Birol, Yemen, Suudi Arabistan, Libya, Suriye, Nijerya gibi ülkelerin enerji üretiminde öne çıktığını ayrıca Ukrayna krizinde enerji güvenliğinin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirtti.

Birol, iklim değişikliğine neden olan emisyonun yaklaşık yüzde 80'inin enerji sektöründen kaynaklandığını, bu konunun yıl sonundaki Paris toplantısında da enerji sektörünün temsilcileriyle ele alınacağını ifade etti.

UEA'nın üye olmayan devletlerle yaptığı sözleşmelere de değinen Birol, 1974'te ajans kurulduğunda üye ülkelerin dünyadaki petrol tüketiminin yüzde 80'e yakın çoğunluğunu paylaştığını fakat bugün bu oranın sadece yüzde 50 olduğunu, sonuç olarak gelişmelerin tüketime katılan ülkelerle organik bağlar kurulmasını gerekli kıldığını söyledi.

UEA İcra Direktörlüğüne 12 Şubat'ta seçilen Birol onuruna verilen öğle yemeği, Sinirlioğlu'nun Birol'a plaket vermesinin ardından devam etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uea Direktörü Birol Onuruna Öğle Yemeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement