Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu Sona Erdi

Altay topluluklarının din, dil, tarih, yaşam, gelenek ve inanç ritüellerinin ele alındığı, Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu sona erdi.

22.07.2015 20:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altay topluluklarının din, dil, tarih, yaşam, gelenek ve inanç ritüellerinin ele alındığı, Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu sona erdi.

Korkuteli ilçesine bağlı İmecik Yaylası'na çıkan akademisyenler, 2 bin 100 rakımda Yörüklerin gelenek ve yaşam tarzlarını yerinde inceleme fırsatı buldu.

Yaylada geçimini hayvancılıkla sağlayan, kıl çadırlarda yaşayan Yörükler, Kore Cumhuriyeti, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Almanya, Macaristan, Bulgaristan ve ABD'den gelen 150'ye yakın akademisyene ayran, gözleme, bazlama ve kavurma ikram etti.

Ekipte yer alan Japon Profesör Masatake Matsubara, gazetecilere yaptığı açıklamada, Altaylardan başlayan tarihi, dili, dini öğrenmenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Yaptığı araştırmalar kapsamında 1979'dan 1981 yılına kadar Antalya Anamas Yörükleriyle kıl çadırlarda yaşadığını anlatan Matsubara, "Çadır içinde göçebelerle yaşayarak onları yakından tanıma fırsatı buldum. Yörüklerle hayvan otlattım, onlar gibi yaşamaya başladım. Daha sonra Yörüklerin yaşamları hakkında bir inceleme yaparak kitap yazdım" dedi.

Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman ise Altay Toplulukları ve Göçerler Sempozyumu'nun son gününde akademisyenlere Yörük hayatını yerinde gösterme imkanı bulduklarını ifade etti.

Profesör Matsubara'nın, Yörük hayatını inceleyen dünyanın en önemli antropologlarından biri olduğunu belirten Duman, "Akademisyenlere, yaylada inekler, keçiler, eşekler ve kıl çadırlarla bir nostalji yaşatmış olduk. Yeni araştırmacıları da yaylada misafir etme şansımız oldu. Kıl çadırlar içinde yaşamın nasıl olduğunu gösterdiğimiz için mutluyuz. Bu buluşmanın herkes için çok verimli geçtiğini söyleyebilirim" diye konuştu.

Yörük Şenliği sonunda Dernek Başkan Duman, Profesör Matsubara'ya ve Altay Akademisyenler Birliği Müşterek Başkanı Prof. Dr. İlhan Şahin'e yörük kültürüne araştırmaları ile katkı sağladıkları için teşekkür plaketi verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement