Urfa'da Ekonomi Dibe Vurdu - Son Dakika
Güncel

Urfa'da Ekonomi Dibe Vurdu

Urfa\'da Ekonomi Dibe Vurdu

Suruç'taki patlama ve Ceylanpınar'daki polis ölümlerinin ardından turizm rezervasyonlarının yüzde 90'ı iptal edildi. Turizmci iflasın eşiğine geldi.

09.08.2015 15:01

Şanlıurfa'da son günlerde artan olaylar turizmi de vurdu. Rezervasyonların yüzde 90'ı iptal edilirken otel işletmecileri otellerinin doluluk oranının yüzde 25'e düştüğünü belirtiyor. Olumsuz olaylardan etkilenen birçok seyahat acentesi de GAP turlarını iptal etmiş durumda.

Türkiye sınırında yaşanan son gelişmeler GAP turlarının iptalini beraberinde getirdi. Çözüm Süreci görüşmeleri ile birlikte 3 yıldır devam eden Doğu ve Güneydoğu'daki bahar havası 22 Temmuz'da Suruç Amara Kültür Merkezinde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı, ardından Ceylanpınar'da iki polisin öldürülmesi ile birlikte yerini çatışmaya bıraktı.

Hal böyle olunca bu durumdan en çok Urfa'daki seyahat acenteleri ve oteller ekonomik olarak etkilendi. Çözüm Sürecinin bitme aşamasına geldiği söylemleri ve meydana gelen olaylarla birlikte zaten bölgeye gelmeyen yabancı turistin ardından artık yerli turistler de Urfa ve bölge illerini tercih etmiyor. Bölgeden sık sık gelen çatışma haberlerinin ardından rezervasyonların yüzde 90'nına yakını iptal edilmiş durumda.

Örneğin bazı sigorta şirketlerinin red line, (kırmızı çizgi, yani güvenlik sorunu vardır) olarak gösterdiği Urfa'da tur iptallerinin ardından otellerdeki doluluk oranı da yüzde 25'lere kadar düşmüş durumda. Bazı seyahat acenteleri ise iflasın eşiğine geldiklerini kaydediyor. Gelen turistler de Urfa'yı günü birlik gezip gidiyor.

ATAY: HALFETİ ESKİSİ GİBİ TALEP GÖRMÜYOR

Gelen turistlerin en çok Göbeklitepe ve Balıklıgöl'ü gezdiğini söyleyen Kançul Turizm Seyahat Danışmanı Bülent Atay, "Eskiden Halfeti de vardı ama artık orası yeterince talep görmüyor. Buraya gelenler tur halinde geliyor. Ama Harran gibi yerler kırsalda olması ve pek bir konaklama tesisinin olmamasından dolayı oraya da pek gitmiyorlar. Son olayların da etkisiyle bayağı bir düşüş oldu. Urfa'dan gidenler de fiyatın uygun olduğu yerleri tercih ediyorlar. Genellikle yurt içine Hatay, Antalya ve İstanbul'u tercih ediyorlar. Ama otellerde aile olarak aldığı için fazla bir talep olmuyor. Yurt dışında ise Orta Avrupa ve Dubai'yi tercih ediyorlar" dedi.

GERGER: OTELLERDEKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 25

Yaşanan olaylar yüzünden Urfa'nın ekonomisinin ciddi bir zarar yaşadığını kaydeden Grand Urfa Hotel'in sahibi Serhat Gerger, otellerdeki doluluk oranının yüzde 25 civarında olduğunu dile getirdi. İşletmecilerin çok büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Gerger, "Şuanda durum çok sıkıntılı. Turların hepsi iptal edildi. Özellikle Suruç patlaması ardından barış sürecinin bitmesi ile yüzde 70'e yakın iptaller oldu. Zaten yabancı turistler Kobani olaylarından sonra gelmiyordu. Şimdi yerli turistler de gelmemeye başladı. Çok ciddi bir düşüş oldu. Böyle giderse kazandığımız turizmi kaybedeceğiz. Bunun yanında normal iş yapanlar da artık gelmiyor Urfa'ya. Organize sanayide durgunluktan dolayı iş seyahatinde de azalma var. Az da olsa gelenlerde olsa onlarda günü birlik geliyorlar ve fazla kalabalık yerlere girmemeyi tercih ediyorlar. Şuan otelin doluluk oranı yüzde 25'lerde seyrediyor. Şuan otelde turist yok yani" ifadelerini kullandı.

ANLAĞAN: GAP TURLARI İPTAL OLDU

Bazı tur şirketlerinin önümüzdeki aylardaki bütün GAP turlarını iptal ettiğini belirten Göbeklitepe Turizm Seyahat Acentesi'nden Vedat Anlağan, ön rezervasyon yapılan turların yüzde 90'ının iptal edildiğini söyledi. Anlağan, "Yabancı turistler Göbeklitepe'yi, yerli turistler ise Harran ve Balıklıgöl'ü tercih ediyor. Turlar şeklinde gelenler Urfa, Mardin ve Gaziantep'te konaklama yapıyor. Genellikle Urfa'da bir gece konaklamayı tercih ediyor. Suruç patlaması ve diğer olaylardan sonra ön rezervasyon yapılan bütün turların yüzde 90'ı iptal oldu. Eylül ve Ekim ayları için olan rezervasyonlar bu yıl hiç yok. Örneğin Jolly Tur'un Haziran ve Temmuz ayındaki bütün GAP turları iptal oldu.

Urfa'dan gidenler ise Orta Avrupa'yı tercih ediyorlar. Yurt içi olarak da Antalya'yı tercih ediyorlar. Yurt dışı geziler, turlar ile yurt içi ise tatil paketi şeklinde gidiyor" şeklinde konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Urfa'da Ekonomi Dibe Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement