Yanık Merkezi ya da Yanık Yatağında Fiilen Sıkıntı Yok" - Son Dakika
Sağlık

Yanık Merkezi ya da Yanık Yatağında Fiilen Sıkıntı Yok"

Sağlık Bakanlığı, şu an "bir yanık merkezi ya da yanık yatağı sıkıntısının yaşanmadığını; sadece organizasyonla ilgili bir dinamik sürecin yönetilmesi gerektiğini" bildirdi.

22.06.2015 19:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı, şu an "bir yanık merkezi ya da yanık yatağı sıkıntısının yaşanmadığını; sadece organizasyonla ilgili bir dinamik sürecin yönetilmesi gerektiğini" bildirdi.

Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Zafer Çukurova, Bakanlık Binasında, İstanbul'daki otomobil yangının ardından yanık ünitelerinin mevcut durumuna ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul'daki hastanelerde bulunan yanık ünitelerinin dolu olduğuna ilişkin iddialar üzerine bilgi veren Çukurova, yanık yatakları ve yanık hastalarının organizasyonunun dinamik bir süreci yönetmeyi gerektirdiğini söyledi. Çukurova, Türkiye'de toplamda 12 yanık merkezi, 18 tane de yanık ünitesi olan 390 yataklı üniteleri yönettiklerini ifade etti. Bu merkezlerde, hastadaki yanık derecesinin, hayati tehlikesinin bulunup bulunmadığının, ameliyat ya da yoğun bakım gibi desteklerin gerekli olup olmadığının belirlendiğini anlatan Çukurova, "Buna göre hastanın ilgili yanık merkezlerindeki tedavilerinin 112 Acil Komuta Merkezimiz tarafından organize edilmeye çalışılıyor" dedi.

İstanbul'da Kartal ve Bağcılar'da iki büyük merkez bulunduğunu dile getiren Çukurova, şöyle devam etti:

"Birisinde 22, diğerinde 17 yatağımız var. Bu ünitelerimiz, kendi içlerinde yoğun bakımları, ameliyathaneleri, oksijen tedavi merkezleri ve yanık rehabilitasyonunu da barındıran oldukça gelişmiş merkezler. Genellikle tamamen hasta yataklarımızın dolu oluyor. Ülkenin diğer bölgelerinden de gelişmiş tedavi ya da rehabilitasyon amaçlı hastalar gönderildiğinde, bu üniteler bu hastaları kabul ediyorlar.

Yanık, hastası her gün rutin bir başvuru niteliğinde hasta değil. Bazen, toplu kazalarda çok sayıda yanık hastamız olabiliyor. Bu durumda da triaj uygulamamız çerçevesinde yanık yüzdesi yoğun ve hayati tehlikesi olanları merkezlerde, daha basit yanıkları da ünitelerde ya da yanık yataklarında takip etmeye çalışıyoruz. Bunu, bizim 112 merkezimiz oldukça yakın takip ediyor. Triaj ya da drenaj sırasında bazen yatak bulunmayabiliyor ama en yakın merkezlerde sürekli yüzde 20'nin üzerindeki yanıkları da alabilecek bir yanık yatağımız da sürekli rezerve bulunur."

-"Merkez ve ünitelerdeki yatak sayısı artırılacak"

Eskişehir'deki trafo patlaması sonrasında yanık yüzdesi oldukça çok olan bir hastanın İstanbul'da Kartal'daki merkezde tedavi altına alındığını anımsatan Çukurova, "Ama İstanbul'daki yanık sırasında Kartal'daki yatak drenajımızı hızlı sağlamayamadığımız için hastayı 20 kilometre öbür taraftaki Derince Eğitim Araştırma Hastanesindeki yanık ünitemize aldık" dedi.

Çukurova, 12 hastanedeki toplam 212 yanık merkezi yatağının, yanık yüzdelerine, hastaların yoğun bakım destek tedavilerine göre, diğer ihtiyaçlarına göre yönetilerek, gerektiğinde hastaların ünitelere kaydırılarak daha ağır hastaların merkezlere alınabilecek durumda olduklarını söyledi.

Bir gazetecenin, "Yeni bir hasta çıksa, yer yok mu?" sorusu üzerine Çukurova, "Merkez olan yerlerde daha düşük düzeyli yanık hastası yatırıyor olsak, bu hastayı başka bir yanık yatağına alıp, hastanın yanık derecesine göre merkezimizde yer açıyoruz" yanıtını verdi.

Çukurova, geçen yıl Diyarbakır'daki tanker kazası sonrasında 80'e yakın yanık hastasının, 2 saat içinde tüm üniversite ve GATA kapasitesi de kullanılarak yanık derecelerine göre uygun merkezlere yatırıldığına dikkati çekti. Çukurova, "Bir yanık merkezi ya da yanık yatağı sıkıntısını şu an fiilen yaşadığımızı söyleyemem. Sadece, organizasyonla ilgili bir dinamik sürecin yönetilmesi gerekiyor. Aynı anda yanık yatağı veya yanık merkezinde düşük düzeyli bir yanık hastasını da tedavi altına alabiliyoruz, daha ciddi derecede merkezde tedavi edilmesi gereken hasta geldiğinde de bu hastayı uygun bir yanık yatağına alıyoruz" ifadesini kullandı.

Çukurova, merkez ve ünitelerdeki yatak sayısının artırılmasının söz konusu olduğunu da vurgulayarak, şöyle dedi:

"Önümüzdeki dönem İzmir'de yaklaşık 20 yataklı bir kapasitemiz devreye gireceğiz. Bağcılar'daki kapasiteyi de bir miktar artıracağız. Sakarya ve Bursa'da yanık merkezlerimizi de hizmete almayı düşünüyoruz. İstanbul'da Fatih ve Bağcılar'ın merkez kapasitesi yeterli. Fatih Sultan Mehmet Hastanesi ve Şişli Etfal'de de yanık ünitelerimiz. Yeni inşa edilen Ok Meydanı ve Kartal'daki güçlendirilen ünitelerde de 20'şer yataklı yanık merkezimizin inşaatı devam ediyor."

-"Yanan İETT otobüs şoförü Yakup Tunç'un şuuru açık"

Çukurova, İstanbul Fatih'te üst geçide çarparak alev alan İETT otobüsünün şoförü Yakup Tunç'un, Kocaeli'deki Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanık ünitesinde tedavi edildiğini belirterek, hastanın sağlık durumu hakkında da bilgi verdi.

Hastanın, şu an için şuurunun açık olduğunu bildiren Çukurova, "Üç-beş gün içerisinde durumu netleşecek" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Yanık Merkezi ya da Yanık Yatağında Fiilen Sıkıntı Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement