Datça'da Sanat Buluşması - Son Dakika
Kültür Sanat

Datça'da Sanat Buluşması

Datça\'da Sanat Buluşması

"Knidos'un Sır'ı Seramik, Cam, Çini Festivali ve Açıkhava Sergisi" sanatseverlerle buluştu.

31.07.2011 12:50  Güncelleme: 12:53

Muğla'nın Datça ilçesinde, Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi (UKKSA) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ile düzenlenen, "Knidos'un Sır'ı Seramik, Cam, Çini Festivali ve Açıkhava Sergisi" sanatseverlerle buluştu.

Datça'ya 25 kilometre mesafedeki Yaka Köyü'nde, aralarında yabancıların da bulunduğu toplam 420 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, yaşlısı, genci, köylüsü şehirlisi kalabalık bir davetli topluluğu tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Latino Acuba Grubu'nun Küba müziği eşliğinde dans gösterisi açılışa renk kattı. Gazeteciler Güngör Uras, Osman Saffet Arolat, Yavuz Canevi ve iş kadını Leyla Alaton gibi ünlü isimlerin de katıldığı açılış töreninde konuşan CHP'li Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, nüfus cüzdanında doğum yeri olarak Yaka Köyü'nün yazdığını belirterek, "60 yıl önce burada böyle bir sanat etkinliğin yapılabileceğini kim hayal edebilirdi? Doğrusu ben hiç düşünmedim. Ancak, sanat ve sanatçılarla Yaka Köyü'nün Datça'nın çok daha güzel olacağına inancım tam" dedi.

Datça'nın dokusunun sanatla oluşmasını arzuladığını vurgulayan Tokcan, "Sanatı, Datça'nın yüreğinde olması gereken bir harç olarak görüyorum. Tüm yarımadada sanatı ve sanatçıları her yönüyle Datça'ya bağlamak istiyoruz. Datça'nın sanatla iç içe olmasını arzuluyoruz. Antik kent Knidos'ta geçmişte iki tiyatro birden vardı. Datça'ya tiyatroyu getirmek istiyoruz. Bunları getirirken sanata gönül veren insanlarla işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu işbirliğinin en güzel örneğini de burada yaşıyoruz. Akademinin Datça'ya katkısını Belediye Başkanı olduğum günlerde tahmin edebiliyordum. Somut olarak bu katkıyı bugün burada görüyoruz" diye konuştu.

AÇIK HAVA HEYKEL MÜZESİ MÜJDESİ

UKKSA Başkanı Nevzat Metin ise gazetecilere yaptığı açıklamada, akademinin kuruluşundan bu yana geçen bir yıl gibi kısa bir süre içinde, beş heykel, altı seramik sempozyumu ve birçok resim etkinliği düzenlediklerini anlatarak, "Knidos Akademisi'ni, dünyanın en önemli sanat merkezlerinden biri haline getirmeye çalışıyoruz. Bugün seramik, cam ve çini etkinliğimize 350 sanatçının katılacağını düşünürken, 420'ye yakın sanatçı grubu oluşturduk. Gelen eserler, önümüzdeki günlerde İstanbul Sanat Fuarı'nda sergilenecek. Aynı zamanda kalıcı olması amacıyla 400 sayfalık bir kitap yayınlayacağız" dedi. 30 Eylül'e kadar sürecek olan festival kapsamında Akademi'de 14 ayrı etkinlik düzenleneceğini de sözlerine ekleyen Metin, "Datça'nın Yaka Köyü içersindeki bu coğrafyayı var etmeye çalışıyoruz. Datça yarımadası bir sanat ve kültür merkezi olacak. 14 bin metrekarelik bu alanda açık hava heykel müzesini oluşturmak için şimdiden hazırlıklara başladık" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Datça'da Sanat Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement