Halı dokuma ustası olup el sanatını yaşatmaya çalışıyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Halı dokuma ustası olup el sanatını yaşatmaya çalışıyorlar

Halı dokuma ustası olup el sanatını yaşatmaya çalışıyorlar

Lapseki ilçesinde düzenlenen halı dokuma kursuna katılan kadınlar, el işi dokumacılığın, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasına girip kaybolmaması için mücadele veriyor.

18.10.2013 13:29

Lapseki ilçesinde düzenlenen halı dokuma kursuna katılan kadınlar, el işi dokumacılığın, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasına girip kaybolmaması için mücadele veriyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Kocabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı meslek ve sanat dallarının, günümüz koşullarında unutulma aşamasında olduğunu söyledi.

El işi halı dokumacılığının da unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında sayılmaya başlandığını belirten Kocabaş, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Lapseki Halk Eğitim Merkezince bu alanda kurs açıldığını anlattı.

Balcılar köyündeki kursa katılan ve yaşları 19-60 arasında olan kadınlara yeni beceriler kazandırdıklarını dile getiren Kocabaş, "Bu köyümüzdeki tek geçim kaynağı hayvancılık. Bu kurs, kadınlarımıza yeni bir beceri kazandırdı. Kurs sayesinde ürettikleri ürünler de onlara geçim kaynağı oluyor. Balcılar köyündeki kursumuz umduğumuzdan fazla şekilde verimli geçiyor" dedi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Akman ise ilçede unutulmaya yüz tutmuş halı dokuma sanatının, 488 saat süren eğitim sonunda yeni ustalarla hayata döndüğünü bildirdi.

Kursa katılan 6 kadının, eğitim sonunda bu alanda çalışmaya devam edeceği bilgisini veren Akman, "Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak kültürümüzü sonraki nesillere aktarmak anlamında halı dokuma kursunu çok önemsedik. Çünkü bu kurs sayesinde kursiyerlerimiz öğrendiklerini bir sonraki nesillere öğretecek. Ayrıca meslek sahibi olacaklar. Unutulmaya yüz tutmuş meslek grubu, unutulmayan meslek grubu arasında yer alacak" ifadesini kullandı.

- "Kurs açılınca koşa koşa geldim"

Kurs öğretmeni Şükran Özkan da kursiyerlerin çok istekli olduğunu söyledi. Bunun, kendileri için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Özkan, özellikle geleneksel Türk el sanatlarının bazılarının bu tür kurslar sayesinde yeniden yapılmaya başlandığını ifade etti.

Kursiyerlerden Ayşe Ergin, halı dokumacılığı kursunun köylerinde açılmasını çok önemsediklerini belirtti.

Dokumacılığı eskiden köyde büyüklerinin yaptığını anlatan Ergin, "Biz sadece onları izlerdik. Çok küçük olduğumuz için öğrenemedik. Kurs açılınca koşa koşa geldim ve çok heyecanlıyım. Öğrenip evimde halı dokuyarak onları satacağım" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Halı dokuma ustası olup el sanatını yaşatmaya çalışıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement