Kanadalı Gelin, 500 Yıllık Sanatı Yaşatıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kanadalı Gelin, 500 Yıllık Sanatı Yaşatıyor

Kanadalı Gelin, 500 Yıllık Sanatı Yaşatıyor

Çorum'un İskilip ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş 500 yıllık yazmacılık sanatı, ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu'nun açtığı atölyede verilen kurslarla yaşatılmaya çalışılıyor Hughette Eyüboğlu: "Nakış, Türk kadınlarının kafalarında sanki genetik olarak var. Fransa'da da kurslar açtım ama Fransız kadınlarında nakış kavramı yok, motif nedir bilinmiyor"

26.06.2013 12:14

Çorum'un İskilip ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş 500 yıllık yazmacılık sanatı, ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu'nun açtığı atölyede verilen kurslarla yaşatılmaya çalışılıyor.

Ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip'te, Türk el sanatları içerisinde önemli yer tutan yazmacılık sanatının yaşatılması için çalışmalar yapılıyor. 1942 yılında geldiği İskilip'ten çok etkilenen ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu'nun girişimleriyle Hitit Üniversitesi İskilip Meslek Yüksekokulu (MYO) ile İskilip Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından yazmacılık sanatının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurs açıldı.

İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Belediyesince restore edilerek konaklama ve sanatsal faaliyetler için kullanıma açılan Yazmalı Konak'ta, Eyüboğlu ve İskilip MYO Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Begül Özkoca tarafından verilen kurslarda, ev kadını ve öğencilerden oluşan 25 kişiye baskı, kalıp ve kompozisyon gibi yazmacılık sanatı için gerekli eğitimler veriliyor.

" Fransa'da da kurslar açtım ama..."

Eyüboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İskilip'te açılan yazmacılık kurslarından çok ümitli olduğunu belirterek, 25 kursiyere bir ay içerisinde çeşitli eğitimler verildiğini söyledi.

"Nakış, Türk kadınlarının kafalarında sanki genetik olarak var" diyen Eyüboğlu, şöyle konuştu:

"Fransa'da da kurslar açtım ama Fransız kadınlarında nakış kavramı yok, motif nedir bilinmiyor. Bazı kadınlar kalıp olarak makas yaptılar. Bu, hayatımda gördüğüm en garip şey. Türkiye'de binlerce motif var. Laleden tutun birçok konuda çok büyük eserler var. Kadınlar onu ortaya çıkarıyor. Baskı yaparken, kompozisyonları çok zengin ve bu yetenek her yerde yok."

"500 yıllık bir el sanatının böyle yok olması çok ilginç"

Türk el sanatları içinde önemli bir yere sahip yazmacılık sanatnın, 500 yıllık bir geçmişinin bulunduğunu dile getiren Eyüboğlu, "500 yıllık bir el sanatının böyle yok olması çok ilginç. Kaybolmaya yüz tutmuş böyle sanatların biraz gayretle yaşatılması mümkün. Biz de bunu başardık" ifadelerini kullandı.

Kursiyelerin büyük bir özveriyle çalıştığını dile getiren Eyüboğlu, "Büyük bir sevgi ve enerjiyle çalıştılar ve ürettiler. Bir ay içerisinde baskı, kalıp, boyama ve kompozisyon öğrenmek kolay değil. Onlar bunu başardı. Sonra bir sergi açıp, eserlerini sergiledik. Çok da verimli oldu" dedi.

"Teknolojiye yenilen sanatlardan"

İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz da geleneksel el sanatlarından yazmacılığın, son dönemde teknolojiye yenilen sanatlardan olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yok olmaya başlayan yazmacılık sanatını, İskilip'te tekrar bir fidan olarak yetiştirmeye başladık. Hughette Eyüboğlu ile İskilip'te başlattığımız faaliyetlerimizin en önemli sonuçlarından birisi de yazmacılık sanatının yaşatılması oldu. Attığımız adımın geliştiğini görüyoruz. 3 tane yazma atölyesi faaliyet gösteriyor. Kendisine yazmacılık sanatına verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyorum." - Çorum

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kanadalı Gelin, 500 Yıllık Sanatı Yaşatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement