Türk Dilinin Başkentine Türkçenin Başyapıtı - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Dilinin Başkentine Türkçenin Başyapıtı

Türk Dilinin Başkentine Türkçenin Başyapıtı

Türk Tarihi'nin en önemli âbidelerinden olan Kül Tigin Anıtı, bire bir özellikleri ile, Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu'nun şahsi gayretiyle Karaman'a kazandırıldı.

20.04.2011 10:06

Tarihte 'Türk' adının geçtiği ilk anıt olması sebebiyle Kül Tigin Abidesi, bütün dünyada önemsenmektedir. Bu görkemli anıt, Belediye bütçesinden para harcanmadan sadece Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu'nun kendi imkanlarıyla yaptırıldı ve Karaman'a hediye edildi.

Türk Dilinin Başkenti olmamız nedeniyle Karaman için bu anıtın büyük önemi olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Uğurlu: "Bu anıtın Karaman'da sergilenmesi 40 yıllık bir hayalimdi. Türk Dilinin Başkentliğini yapan bir şehirde, Türk tarihinin en önemli eseri kabul edilen, Kül Tigin Anıtı'nın bir örneğinin bulunması gerekiyordu. Bire bir ölçülerini alarak Moğolistan'dan getirdiğim relöve projeleriyle, mermerden yaptığımız anıt, kaplumbağa kaidesi üzerinde bulunuyor. Türk tarihinin anlatıldığı yazıtın üç cephesi Orhun Alfabesi ile arka tarafı da Antik Çince ile yazılmıştır. Üst kısımda birbirine sarılmış şekilde duran ejderhalar gökyüzünü temsil ediyor. Kaplumbağa, Türk mitolojisinde toprak anayı, uzun ömrü, bereketi temsil eder. Ayrıca, evini sırtında taşıması sebebiyle de Türk insanıyla özdeşleştirilir. Bu eserin; Türk Dili ve Türk Dünyası Daimi Kültür Başkenti olmamız sebebiyle Karaman da bulunması, sevindirici ve gurur verici bir olaydır." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Türk Dilinin Başkentine Türkçenin Başyapıtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement