Arınç'ın Deniz Feneri Tahliyeleri Yorumuna Suç Duyurusu - Son Dakika
Politika

Arınç'ın Deniz Feneri Tahliyeleri Yorumuna Suç Duyurusu

Arınç\'ın Deniz Feneri Tahliyeleri Yorumuna Suç Duyurusu

Gaziantep Barosu'na bağlı avukat Hasan Öztürkmen, Deniz Feneri e.V davası bağlantılı soruşturma kapsamında 6 tutuklunun serbest bırakılmasının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı yorumla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

28.10.2011 12:56

Gaziantep Barosu'na bağlı avukat Hasan Öztürkmen, Deniz Feneri e.V davası bağlantılı soruşturma kapsamında 6 tutuklunun serbest bırakılmasının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı yorumla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Avukat Öztürkmen, Bülent Arınç'ın 'yargıya müdahale, yargıçlara ve mahkemelere tavsiye ve telkinde bulunma' suçunu işlediğini iddia etti.

Bülent Arınç, eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanığın tahliyesine yönelik yaptığı değerlendirmesinde, "Çok doğru, haklı ve yerinde bir kararla, tutukluluk cezaya dönüşmesin diye tahliye edildi. Bunları tahliye eden hakimin verdiği kararın, başka davalardaki hakimlere örnek olmasını diliyorum. Kalben inanıyorum ki yakın zamanda diğer mahkemeler, heyetler veya hakimler, tahliye kararlarını vermeye herhalde başlayacaklar. Başlamaları gerekir, diye söylemek istiyorum. Yoksa bunun izahı olmaz. Buradaki da mahkeme hakimi, oradaki de mahkeme hakimi. Buradaki de tutuklu, oradaki de tutuklu" demişti.

Anayasa'nın 138'inci maddesinin 2'nci bendinde 'Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' hükmü getirildiğine dikkat çeken Avukat Hasan Öztürkmen, 5237 Sayılı Türk Ceza Yasası'nın 288'inci maddesinde 'Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası cezalandırılır' hükmü yer aldığını, Arınç'ın bu yasaları ihlal ederek suç işlediğini iddia etti.

Öztürkmen'in suç duyurusunda özetle şu ifadeler yer aldı:

"Sayın Başbakan Yardımcısı bazı yargı organlarına yapılan seçimlerde seçilen bazı yargı mensuplarının yakın arkadaşları olduğuna dair sorulara 'Güzel Allahım verdikçe veriyor' değerlendirmesi yapmıştı. Yapılan seçimlerde sayın Bülent Arınç'ın bazı arkadaşlarının karar verme mekanizmalarına geldiği doğruysa ve bu arkadaşları da sayın Bülent Arınç'ın bu tavsiye, telkin ve hatta kendi tabiriyle 'Mahkemeler, heyetler veya hakimler, tahliye kararlarını vermeye herhalde başlayacaklar. Başlamaları gerekir' sözünü, bir talimat, tavsiye ve/veya telkin gibi algılayıp, tek bir karar bile olsa verecek olmaları olasılığı Anayasamızın yasakladığı, Türk Ceza Yasası'nın 288'inci maddesi ile müeyyideye bağladığı suçun işlenmiş olması demektir." - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Arınç'ın Deniz Feneri Tahliyeleri Yorumuna Suç Duyurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement