CHP'li Değirmendereli Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP'li Değirmendereli Açıklaması

CHP\'li Değirmendereli Açıklaması

"Hayvancılıktaki sorunların giderilmesi için çobanlığın teşvik edilmesi, çobanların sağlık ve sosyal güvenceye kavuşturulması gerekir"

08.07.2013 13:12

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, hayvancılıktaki sorunların giderilmesi için çobanlığın teşvik edilmesi, çobanların sağlık ve sosyal güvenceye kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Değirmendereli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 3 Temmuz 2013'te sunduğu, Köy Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Çıraklık Kanunu ve Tarım Kanunu'nda değişiklik yapan teklifi hakkında bilgi verdi.

Teklifin ana başlığını çobanların oluşturduğunu belirten Değirmendereli, ülkede büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığının yıllar boyunca azaldığını söyledi.

"AKP Hükümetleri döneminde tarım ve hayvancılık ile ilgili çok başarı hikayeleri anlatıldı" diyen Değirmendereli, 2002'den bu yana 2,6 milyar dolarlık canlı hayvan, 900 milyon dolara yakın et ithalatı, 1 milyar dolara yakın da süt ve süt ürünleri ithalatı yapıldığını kaydetti.

Değirmendereli,  Edirne denince akla gelen "edirne peynirinin" tadının bile küçükbüş hayvan varlığının azalmasından dolayı eski tadında olmadığını öne sürdü.

Hayvanların doğal otlaklarda ve meralarda beslenmesinin önemine işaret eden Değirmendereli, "Bu da önemli ölçüde çobanların aktif olarak bu işte yer almasına bağlı. Sosyal güvenceden yoksun olmalarından dolayı çobanlık mesleğine yeterli ilgi yok. Çobanlara kız verilmiyor, Çünkü, sosyal güvencesi yok, sağlık sorunu ve emeklilik sorunu yaşayacak. İşte bizim teklifimiz çobanlara hem sağlık güvencesi hem de sosyal güvence kazandırıyor" dedi.

Değirmendereli, teklifle, her köy için istihdam edilecek çoban sayısının il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından belirlenmesinin ve her bir çobana 50 büyükbaş 150 küçükbaş hayvanın sorumluluğunun yüklendiğini ifade etti.

Çobanlara eğitim verilerek sertifika almalarının öngörüldüğünü belirten Değirmendereli, "Teklifle, sertifikalı çobanların sosyal sigorta primlerinin 3'te 2'sinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ödeneceği belirtiliyor" şeklinde konuştu.

Değirmendereli, yaklaşık 500 bin insanı ilgilendiren bu konuya iktidar partisinin destek vermesini istedi. -

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'li Değirmendereli Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement