TBMM Başkanı Çiçek Tahran'da İkili Temaslarda Bulundu - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Çiçek Tahran'da İkili Temaslarda Bulundu

TBMM Başkanı Çiçek Tahran\'da İkili Temaslarda Bulundu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İran'ın başkenti Tahran'da ikili temaslarda bulundu.

18.02.2014 23:14  Güncelleme: 23:46

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İran'ın Başkenti Tahran'da ikili temaslarda bulundu.

İSİPAB 9. Konferansı kapsamında Çiçek, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Ürdün Meclis Başkanı Atef Attravwaneh, Yemen Meclis Başkanı Yahya Ali el-Rai, Tacikistan Meclis Başkanı Zuhurov Shukorjon, Malezya Temsilciler Meclisi Başkanı Tan Sri Pandikar Amin Hacı Mulia ile görüştü.

Çiçek, ayrıca Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Halife Bin Ahmed Al-Dohrani, Pakistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Jareed Abbas, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Genel Sekreteri Muhammed Hadi Nejad Hüseyniyan ile de biraraya geldi.

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber'in de katıldığı görüşmelerde, iki ülke ilişkileri ve bölgesel sorunlar gündeme geldi.

-" Kıbrıs'ta yaşanan sorunlardan biz de rahatsısız"

Sibel Siber de İran- Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Muayyid Hüseyni Sadr ile ikili görüşmede biraraya geldi.

Adada KKTC ile Rum tarafı arasında görüşmelere başlandığını anımsatan Siber, İran'ın bu çözüme katkısının olacağına inandığını söyledi.

Siber, İran'ın çok zengin bir kültüre sahip olduğunu ifade ederek, (12. Yüzyılda yaşamış şairiniz dediği sözler BM'nin giriş kapısında asılıdır: 'Bütün insanlık bir ağacın aynı köküyüz, dallarıyız. Bir dalın kırılması, acı çekmesi, diğerlerin de acı çektirir.' Bu söz bize barışı çok iyi anlatır. O yüzden biz de KKTC olarak barış elimizi uzalı tuttuk, bir çözüme kavuşmayı arzuluyoruz. Sizlerin bizleri ziyareti ile daha derin, karşılıklı konuşarak ilişkilerimize geliştireceğimize inanıyorum" dedi.

Sadr da Bütün Müslüman ülkelerle barışçıl ilişkiler kurmak istediklerini söyledi.

Dış politikada Müslüman ve komşu ülkelerle yakın ilişki kurmak istediklerini belirten Sadr, "Kıbrıs'ta yaşanan sıkıntılardan ve sorunlardan biz de rahatsısız. İran her zaman Müslüman ülkelerin sorunlarını çözmek için çabalamıştır ve bu yönde de elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Size uluslararası ilkeler ve mevzuat çerçevesinde bizden bir talebiniz varsa ve biz de bir yardımda bulunabilirsek, bu talebinizi bize iletin, ben bu konuları ülkemizin yetkililerine ileteceğim. Uluslararası mevzuat çerçevesinde İran adına yardımda bulunmaya çalışacağız" diye konuştu.

Bunun üzerine Siber, ülkesinin akademisyenlerinin davet edilmesi durumunda, İran'daki üniversitelerde konuşma yapabileceklerini söyledi.

Sadr, bu konuda ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını kaydederek, "Bizi ülkenize davet etmekten dolayı teşekkür ederim. İnşallah ilk fırsatta bu ziyareti düzenlemeye çalışacağız. Ancak planlaması Meclis'teki işlerimiz ve Dışişleri Bakanlığı'nın bize sunduğu program çerçevesinde yapılacaktır" dedi.

Bu arada, TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu da konferansta mevkidaşları ile biraraya geldi.

Neziroğlu, Sudan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çad genel ekreterleri ile İSİPAB Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç ile görüştü. Görüşmede, parlamentolar arasında karşılıklı ziyaret programları düzenlemesi, eleman değişimi ve işbirliğinin artırılması konuları gündeme geldi.

-ikili görüşmeler

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek Tahran'da İkili Temaslarda Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement