Türkiye'nin Brezilya Faturası: 550 Milyon Dolar - Son Dakika
Spor

Türkiye'nin Brezilya Faturası: 550 Milyon Dolar

Türkiye\'nin Brezilya Faturası: 550 Milyon Dolar

Son üç dönemde Dünya Kupası’na katılamamak Türkiye’ye 1 milyar Dolar’dan fazla kaybettirdi.

09.06.2014 14:53

Dijital spor medyası şirketi Perform Türkiye'nin Genel Müdürü Emre Uğurlu, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana düzenlenen Dünya Kupası organizasyonlarında yer alma başarısı gösterememesinin faturasının ağır olduğunu söyledi. 12 Haziran'da Brezilya'da başlayacak 2014 Dünya Kupası'na katılamamanın Türkiye'ye en az 550 milyon Dolar kaybettirdiğini belirten Uğurlu, 2006, 2010 ve 2014 yıllarında düzenlenen üç Dünya Kupası organizasyonunda yer alamamanın neden olduğu kaybın ise 1 milyar 200 bin Dolar'ı aştığını kaydetti.

Uğurlu, son üç dönemde Dünya Kupası'na katılamaması nedeniyle Türkiye'nin kaybının 1 milyar 200 milyon Dolar'dan fazla olduğunu söyledi. 12 Haziran'da Brezilya'da başlayacak 2014 FIFA Dünya Kupası'nda yer alamamanın Türkiye'yi en az 550 milyon Dolarlık bir gelirden mahrum bıraktığını kaydeden Uğurlu, ldquo;Geçmiş dönemlerdeki kayıplardan yola çıkarak ulaştığımız bu tahmini rakama, forma ve bayrak gibi tekstil satışlarından elde edilecek satış gelirlerinin yanı sıra ülke tanıtımından elde edilecek tanıtım gelirleri gibi kalemler de dahil. Ayrı ayrı bu kalemlerin hangisinden ne kadar gelir elde edilebileceğini söyleyebilmek ve toplam rakamı kesin olarak ifade edebilmek mümkün olmasa bile, FIFA'nın takımlara vereceği ödüller ya da sponsorluk ve yayın gelirleri gibi ölçülebilir gelirlerden yola çıkarak bu kaybı hesaplayabiliyoruz rdquo; dedi.

Türkiye'nin 2006 Dünya Kupası'na katılamaması nedeniyle yaşadığı ekonomik kaybın 250 milyon Dolar olduğunu hatırlatan Uğurlu, ldquo;2010 yılındaki turnuvada bu rakamın 400 milyon Dolar'a yükseldiğini görüyoruz. İki rakam arasındaki oransal fark olan yüzde 37'nin 2010-2014 dönemi için de geçerli olduğunu varsayarak elde ettiğimiz 550 milyon Dolar'ı da eklediğimizde üç Dünya Kupası organizasyonunda yer alamamamızın Türkiye'yi 1 milyar 200 milyon Dolar'dan mahrum bıraktığını düşünüyoruz rdquo; diye konuştu.

Türkiye'nin üçüncülükle tamamladığı 2002 Dünya Kupası'ndan elde edilen gelir kalemlerine ilişkin de bilgi veren Uğurlu, ldquo;O dönemde A Milli Takım'ın sponsorluk geliri 11 milyon Dolar'dı. 75 milyon Dolar tutarında TV satışının yapıldığı aynı önemde tekstil sektörünün elde ettiği gelir 50 milyon Dolar'ı bulmuştu. Turnuvanın ülkemizdeki yayıncısı olan TRT'nin ise yayın hakları için ödediği 10 milyon Dolar'a karşılık 15 milyon Dolar kazandığını görüyoruz. 2014 Dünya Kupası yayın hakları için 13 milyon Dolar ödeyen TRT'nin, Türkiye'nin organizasyonda yer alması durumunda, yine en az yüzde 50 k acirc;r edeceği çıkarımını yaparsak, 7 milyon Dolar'a yaklaşan bir tutarın sadece yayın haklarından elde edilebileceğini söylemek mümkün rdquo; dedi.

Kaynak: Goal.Com

Son Dakika Spor Türkiye'nin Brezilya Faturası: 550 Milyon Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement