Tatil Bavulu 'Cep'te - Son Dakika
Teknoloji

Tatil Bavulu 'Cep'te

Akıllı telefon ve mobil internet tatil döneminde can kurtarıcı oluyor.

01.06.2014 12:03
-

Teknoloji meraklıları akıllı telefonlardan mucize yetenekler bekliyor. Oysa sıradan insanların beklentileri çok da abartılı şeyler değil. Özellikle tatil dönemlerinde akıllı telefonlar adeta cankurtaran oluyor. Harita, rehber, çeviri hizmeti derken, uygulamalar vasat bir akıllı telefonu bile anında yetenekli asistana çeviriyor. Özellikle yurtdışına çıkarken ses, mesaj ve veri paketini güncellemenizde fayda var. Yoksa tatil sonrası gelen faturalar can yakıyor. Ancak pek çok kullanıcı telefonunun sahip olduğu basit yeteneklerin bile farkında değil. Bunu bilmeyen kullanıcıların sayısı küçümsenmeyecek kadar fazla. Oysa ortalama bir kamera, Android, Windows veya iOS işletim sistemine sahip bir telefon, uygulama mağazası sayesinde oldukça farklı yeteneklere kavuşuyor.


Yetenekli asistan


Akıllı telefonların bazı yetenekleri ise tatil planlarken ortaya çıkıyor. Çünkü bu aletle otel ve bilet rezervasyonunun yanı sıra otomobil bile kiralamak mümkün. Uygulamaların önemli kısmı tüm tatil ihtiyacını karşılacak birçok önemli detaya sahip. Bir kısmı ise sadece önerilerden oluşurken, bir kısmı da tüm rezervasyonların bir kullanıcı adı ve şifreyle tek seferde planlamasını sağlıyor. Ödemeler ise genellikle kullanıcının para birimiyle yapılıyor.


Bilmediğiniz yerde rehber


Gideceğiniz şehirde Google Goggles uygulamasıyla fotoğraf çekerek resimle arama yapmak mümkün. Ancak en önemlisi adres bulmak. Özellikle offline kullanılan haritalar veri tüketimi olmadan adres bulmayı sağlıyor. Otelden çıkmadan Google Maps veya Apple Maps uygulamasında gidilecek yer belirlenirse veri kullanmadan doğru yolda olup olmadığınızı takip etmeniz mümkün. Nokia Lumia serisi, ülke ve şehirlere göre kullanılan offline haritalar oldukça güncel bilgi veriyor. Ancak dosya boyutları büyük olduğu için önceden indirmek gerekiyor.


Kelime çevirisi yapıyor!


Dilini bilmediğiniz bir ülkeye gidiyorsanız, telefonunuzda mutlaka sözlük bulundurun. Türkçe-İngilizce çeviri için çok fazla uygulama var. Sürekli çeviri kalitesi artan Google Translate dışında kelime kelime çeviri için Zargan ve Sesli Sözlük uygulamaları internet bağlantısı kullanmadan sorun çözüyor.


Her adımınızı mutlaka planlayın


Tatile gitmeden önce otel, uçak ve araç planlama için de pek çok seçenek var. Rehber olarak gittiğiniz ülke ve şehrin adını uygulama markete yazdığınızda pek çok ücretsiz seçenek var. Rezervasyonlar için Tatil Sepeti, Booking, Expedia gibi uygulamalar tüm ihtiyacı çözüyor. THY uygulaması uçak bileti ve rezervasyon konusunda her yerde her zaman iş yapmayı kolaylaştırırken, tur şirketleri de kendi uygulamalarıyla tatilciye ulaşmaya çalışıyor.


Cüzdan dostu offline harita


Yurtdışında veri tüketimi ücretleri uluslararası dolaşım yüzünden sıkıntılı. Nokia Here Maps offline haritaları, Google ve Apple Maps uygulamaları adres bulmayı kolaylaştırıyor. Üstelik tahmini varış zamanını da öğrenebilirsiniz. Haritaları kullanırken, antenlerin pili çabuk tükettiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.


Her an elinizin altında


El feneri, hesap makinesi, ses kaydı, metrik çevirici, mesafe ölçer gibi pek çok basit uygulama, her platformda kısmen standart olarak bulunuyor. Bir kısmı da uygulama marketten ücretsiz indirilebiliyor. İsviçre çakısı gibi smart tools, mesafe ölçer gibi yerli yabancı uygulamalar var. Üçgen ölçüm metodu kullanarak cıhazınızla bir hedefin mesafe, yükseklik, genişlik ve alanını ölçebileceğiniz telemetri uygulaması bulunuyor. Ayakta dururken deklanşörü basın. Önemli olan ise kameranın nesneyi değil, bulunduğu yere hedef almak.


Timur Sırt/Sabah



Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Tatil Bavulu \'Cep\'te
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Tatil Bavulu 'Cep'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement