Paşa torunları, 700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldu - Son Dakika
Yaşam

Paşa torunları, 700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldu

Trabzon'da 13'üncü yüzyılda Cenevizliler döneminde inşa edilen Güzelhisar Kalesi'nin de yer aldığı yaklaşık bin 300 dönüm arazinin Üçüncüzade Ömer Paşa'ya ait olduğunu iddia eden torunlarının, arazi ve kalenin tapusu için açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, söz konusu bölgenin torunlara ait olduğuna karar verdi.

10.02.2021 08:36  Güncelleme: 07:23

Trabzon tarihinde önemli bir yeri olan limana hakim bir noktadaki Güzelhisar Kalesi'nin de yer aldığı yaklaşık bin 300 dönüm arazi, davalık oldu. Güzelhisar Kalesi arazisinin 1737-1745 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Trabzon Valiliği görevini üstlenen Gümüşhaneli Üçüncüzade Ömer Paşa'ya ait olduğunu öne süren torunları, Ganita mevkisinde askeriyenin kullanımındaki bölgenin varislerinin kendileri olduğunu öne sürdü. Üçüncüzade Ömer Paşa'nın torunları, varis olduklarının tescili ve arazinin tapusunun kendilerine verilmesi için Torul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldular

KALEYİ TESLİM ALACAKLAR

4 yıldır süren dava sonunda mahkeme, davacıların Üçüncüzade Ömer Paşa'nın varisleri ve kalenin aynı sülaleye ait olduğuna karar verdi. Dava sonucuna göre Üçüncüoğlu sülalesine mensup, Adnan Güngör Üçüncüoğlu, Edhem Üçüncü, Gürses Üçüncü, Nabi Üçüncü ve Hayrettin Üçüncü'nün eski Trabzon valilerinden Üçüncüzade Ömer Paşa'nın varisleri olduğu kesinleşti. Bu kararla birlikte kurulacak vakfın ardından, kalenin Üçüncüoğlu sülalesi adına tescili için yeni dava açılacak. Bu dava ile birlikte Üçüncüoğlu ailesinin kaleyi teslim alması bekleniyor.

700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldular

GİRİŞE 'ÜÇÜNCÜOĞLU KALESİ' YAZACAKLAR

Davanın lehlerine sonuçlandığını anlatan Üçüncüzade Ömer Paşa'nın varislerinden Araştırmacı-Yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu, kalenin girişine 'Üçüncüoğlu Kalesi' yazdıracaklarını söyledi. Kale arazisi üzerinde bulunan gelirleri de alacaklarını ifade eden Üçüncüoğlu, bu gelirin okuyan çocuklara, yetimlere imkan sağlamak için kullanılacağını söyledi.

KARAR MAHKEMECE KESİNLEŞTİ

Üçüncüoğlu, "Davayı 2017 yılında açtık. Bunu açmamızın sebebi de 1737 yılında Trabzon Valisi Üçüncüzade Ömer Paşa'nın bizim büyük dedemiz olduğu iddiasıyla, varisi olduğumuzu kanıtlamaktı. Dava yaklaşık 3 sene sürdü. 2020 yılının temmuz ayında bizim Üçüncüzade Ömer Paşa'nın varisleri olduğumuza dair karar çıktı. Karar mahkemece kesinleşti ve dava bitti" dedi.

"İNSAN GEÇMİŞİNİ BİLEREK YAŞAMALI"

Güzelhisar Kalesi'nin işletmesini kurulacak vakıf ile birlikte üzerlerine alabileceklerini söyleyen Üçüncüoğlu, "Kaleyi aldıktan sonra gerekirse kalede yaşayabiliriz. Şimdi biz 'Güzelhisar Kalesi'nin işletmesini elimize alabiliriz. Bunu yapmak için şu anda bir vakıf kurmamız gerekiyor. Vakıf şartları biraz ağır ama bunu gerçekleştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Vakfı kurduktan sonra mahkemeye tekrar bir dava açacağız, ondan sonra da devletle pazarlığa girişeceğiz. Kalemize kavuşmamız bu kadar yakın. Ben bunu dava ilk açıldığında da söylemiştim, bizim amacımız sadece kaleyi almak değil, ilk önce kalenin önüne 'Üçüncüoğlu Kalesi' yazdıracağız. Daha sonra gelirinden, bizim okuyan çocuklarımıza yetimlerimize bir gelir sağlamayı düşünüyoruz. Şu an halihazırda kalenin altından bir tünel geçiyor biz oranın ücretini de alacağız, kale üzerinde bulunan park var biz orayı da alacağız ve gelirlerini toplayacağız. Ben tabi ki kalede yaşamak isterim. Ben tarihi çok seviyorum. İnsan geçmişini bilmeli ve unutmamalı gerektiği yerde kalede de yaşanabilir" diye konuştu.

700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldular

İÇİ MERAK EDİLİYOR

Davayla ilgili kent sakinlerinden Aydın Çelik, "Benim çocukluğum hep buralarda geçti. Kalenin olduğu bölümü hazinenin olarak biliyordum. Ama askeriye tarafından kullanılıyordu. Bir aileye ait olabileceğini hiç düşünmedim. Eskiden buralar hep plajdı. Denize yüzmeye gelirdik buralara. Çok güzel bir yerde kale. İçini bizde çok merak ediyoruz" ifadesini kullandı.

Kaleyi hazine arazisi olarak bildiklerini ancak dava karşısında şaşkınlık yaşadıklarını anlatan Gamze Avcı, "Kaleyi hazine arazisi biliyorduk. Sanırım askeriye kullanıyordu burayı. Ama bana böyle bir miras kalsın isterdim. Ön kısma kendi evimi yapardım. Geriye kalan alanları da devlete kiralardım. Oradan elde ettiğim parayı da bir şekilde değerlendirirdim. Ama kalem olsun isterdim" ifadelerinde bulundu.

"HAYIR İŞLERİNDE KULLANIRDIM"

Kalede yaşamak istediğini söyleyen Sude Özdemir de, "Biri yıllar sonra çıkıp dese ki sana kale miras kaldı. İnanamazdım. Ama kalede kesinlikle yaşamak isterdim. Kendime ön kısımda denizi gören yerde kesinlikle bir konak yapardım. Orada yaşardım. Geriye kalanı da hayır işleyebilecek şekilde değerlendirirdim" dedi.

700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldular
700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldular
Paşa torunları, 700 yıllık Güzelhisar Kalesi\'nin varisi oldu
Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam Paşa torunları, 700 yıllık Güzelhisar Kalesi'nin varisi oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • çoban: sanki bunların dedeleri bu kaleye taş taşımış yapmış gibi sahipleniyorlar olurmu böyle karar bu karara imza atan hakimi araştırmak gerekir bu ya buradan pay alacak yada o paşanın torunudur bir orman davası 100 yıla aşkındır sonuçlanamadı bu 4 yıl içinde nasıl karar verildi anlamak lazım 71 1 Yanıtla
  • çoban: devletin malını kime peşkeş çekiyorsunuz olur yarın ermeniler gelir doğuya dava açar böyle karar veren hakim savcı olunca doğuyuda ermenilere peşkeş çeker bunlara dikkat etmek gerekir beyler öyle kafanıza göre karar vermesiniz bu millet bir gün ayaklanır ayaklarının altında ezilirsiniz 61 2 Yanıtla
  • ders: 1737 den öncesi yok mu? dedeleri mi yapmış bu kaleyi? hani faturası kdvsi vergisi yada imar barışı vardı 1738 yılındakine başvurup tapu mu çıkarmışlar alooo:))) tam komedisiniz yaaaa 39 2 Yanıtla
  • NEYLEMELİ: VERİN TABİ İSANBUL,DA VAR VERİN SİZE DEDELERİ NASIL OSMANLIYI SATIKLARINI ANLATSIN NASIL TÜRKİYE,YE DÖNÜŞ YAPTIKLARINI ANLATSINLAR. 21 4 Yanıtla
  • Abdurrahman Düşüngen: Mahkemeye saygım var. Ama soru işaretleri ve geçmiş karışık. 5 2 Yanıtla
  • ESOES: Yani 7 geçmişin oncesi paşa olsa bu dünyada yıkılmazsın. Dedeleri yaşamış zaten zamanında, bari bi fakire fukaraya sevindirin 4 0 Yanıtla
  • vedat basmaci: 2006 yılında bir kan dava olaydan dolayı köyö bırakmak zorunda kaldık 15 yıldır babamıza aiit tapuları bir türlü hak edemedik nasıl oluyorda 700 yılık bir biras 4 yılda mahkeme sonuçlanıyor bu adaletsilik yapanlar inşallah dünyada ve ahrete iki yakasını bir ara gelmesin yeri cehenem çukuru olsun giydiği elbisesi ateş alevinde olsun içtiği kayantılmış katran olsun inşallah 2 1 Yanıtla

Advertisement