Adoge Üyeleri Samandağ'ı Gezdi - Son Dakika
Yerel

Adoge Üyeleri Samandağ'ı Gezdi

Adoge Üyeleri Samandağ\'ı Gezdi

Kısa adı ADOGE olan Adana Doğa Gezginleri Grubu, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki tarihi ve turistik yerleri ziyaret etti.

06.05.2013 15:50

Kısa adı ADOGE olan Adana Doğa Gezginleri Grubu, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki tarihi ve turistik yerleri ziyaret etti.

Sabah kahvaltısın İskenderun'un Denizciler Beldesinde bulunan Yörük Çadır'nda yapan Grup daha sonra Samandağ ilçe merkezinde bulunan Hz. Hızır'ın makamına geldiler. Bahçe düzenlemesi ve restorasyonu devam eden Hz. Hızır türbesinde bir süre kalan ADOGE üyeleri daha sonra Hıdırbey Köyündeki Musa Ağacı'nı ziyaret etti.

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey köyündeki, rivayete göre 3 bin yıllık Musa Ağacı, yerli yabancı konukların ilgisini çekmeye devam ediyor. Samandağ Kaymakamlığı, tarihi ağacın bulunduğu yerde çevre düzenlemesi yaptı ve mekanın güzelliğine güzellik kattı. Çevresi 20 metre, gövde çapı 7.50 santimetre, yüksekliği 16.70 santimetre olan Musa ağacını 20 öğrenci el ele tutuşarak ancak çevresini dolanabiliyor. Ağacın hemen yanı başına yaptırılan kır kahvesi ise gelenlerin dinlendiği ve kutsal sayılan çınar ağacının gölgesinde çay içtiği bir mekan olarak düzenlendi. Ağaç içindeki kovuktan geçmeye çalışan vatandaşlar, buradan geçmeleri halinde bütün günahlarını af olacağına inanıyor.

Son günlerde tarihi ağaçtan medet uman, her türlü dileği olanların uğrak yeri olmaya başlayan Musa Ağacı, adeta bir dilek ağacına dönüşmüş durumda. İçi kısmen boş olan ağacın içine giren çok sayıda vatandaş, her türlü dileği için buraya bez parçası bağlamaya başladı. Hıdırbey köyünde "koruma altına alınmış" ulu bir çınar olan Musa ağacının, 2 bin yaşlarında olduğu tahmin edilirken, ancak halk arasında 3 bin yaşlarında olduğuna inanılıyor. Bu ağacın Hz. Musa'nın asasının ab-ı hayat (ölümsüzlük suyu) sayesinde filizlenip kök salarak meydana geldiğine dair efsaneler de çevrede anlatılıyor

ADOGE üyeleri daha sonra Samandağ ilçesi yolu üzerinde Değirmenbaşı beldesinden ayrılan bir yolla gidilen Aknehir beldesi sınırları içinde 479 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde kurulan St. Simeon Manastırını ziyaret etti.

M.S. 6 yüzyılda yapılan Manastırın sekizgen avlusunun ortasında doğal bir kayadan yapılmış sütun bulunuyor. St. Simeon'un buraya M.S. 541 yılında geldiği ve 592 yılında öldüğü, ve St.Simeon'un ölünceye kadar bu sütün üzerinde yaşadığına inanılıyor.

ADOGE üyeleri en son olarak Hatay il merkezinde Hatay'ın meşhur tatlısı künefe yedikten sonra Adana'ya döndü. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adoge Üyeleri Samandağ'ı Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement