Ani Hava Değişimlerine Dikkat - Son Dakika
Yerel

Ani Hava Değişimlerine Dikkat

Ani Hava Değişimlerine Dikkat

Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Turan, Sonbahar'daki hava değişiminin yarattığı olumsuz etkilerden korunmak için düzenli uyumaya özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti

17.09.2013 16:11

Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Işıl Turan, Sonbahar'daki hava değişiminin yarattığı olumsuz etkilerden korunmak için düzenli uyumaya özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Turan, uyku saatini düzene sokmanın, yeterli ve kaliteli uyku uyumanın, vücut direnci üzerinde olumlu etki sağladığını belirterek, düzensiz ya da yetersiz uykunun, ertesi gün kişinin kendini yorgun hissetmesine ve konsantrasyon eksikliğine neden olacağını kaydetti.

Bu durumun da iş ve özel yaşama yansıyarak, verim almayı engelleyeceğini ifade eden Turan, şunları söyledi:

"Uykusuzluk, kişinin anlama kapasitesini düşürerek fiziksel aktivitelerinin de kısıtlanmasına neden olduğundan, ruh ve beden sağlığı için uyku düzenine önem verilmesi gerekir.  Sonbahar ve kış aylarında yaza göre dışarıda geçirilen süre daha azdır. Bu dönemde fiziksel aktivite ve hareketlilik azalacaktır. Bu da tüketilen besinlerin hazmını zorlaştıracaktır. Şişkinlik kabızlık gibi şikayetler de bu nedenle özellikle kış aylarında artmaktadır. Bunu engelleyebilmek içinde her zaman önerilen bol sıvı ve sebze tüketimi çok önemlidir. Ayrıca spor hayat tarzı haline getirilmelidir. Haftanın üç günü egzersiz ve spor yapmaya özel zaman ayırmak çok yararlı olacaktır. Kişi spor yaparak hem sağlığını koruyacak hem de enerjisini daima yüksek tutarak kendini zinde hissedecektir. "

-Sonbahar hastalıkları-

Turan,  okulların açılmasıyla  özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların da soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmasına yol açtığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Isı dengesinin tam olarak bulunmadığı sonbahar dönemi hava koşullarında; nezle, grip, soğuk algınlığı hatta zatürre gibi hastalıklardan korunmak için özellikle beslenme ve giyime dikkat edilmesi önemlidir.  Sonbahar'da ortaya çıkan polenler, alerjik kişilerin hastalıklarının alevlenmesine yol açabilir. Bu nedenle polen alerjisi olan kişilerin açık havada mümkün olduğunca zaman geçirmemeleri ve doktor kontrolünde bu dönemi geçirmeleri çok önemlidir. Sonbahardaki hava değişimi bazı kişilerde de cilt sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden cilt temiz tutulmalı ve gerekli hallerde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ani Hava Değişimlerine Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement