Bayan Ayyıldız, Nazilli'de Ketem Projesini Anlattı - Son Dakika
Yerel

Bayan Ayyıldız, Nazilli'de Ketem Projesini Anlattı

Bayan Ayyıldız, Nazilli\'de Ketem Projesini Anlattı

Aydın Valisi Ayyıldız'ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız'ın önderliğinde KETEM projesiyle, ildeki tüm kadınların ayağına gidilerek tarama yapılacak.

16.12.2013 12:10  Güncelleme: 12:11

Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız'ın önderliğinde Mobil Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) projesiyle, il genelindeki tüm kadınların ayağına gidilerek ücretsiz tarama yapılacak.

Aydın Valiliği ve İl Halk Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği program ile Mobil KETEM çalışmalarına start verildi. Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan'ın eşi Gülşen Aslan ile birlikte Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız'ın da katıldığı programa Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur'un eşi Melahat Okur ev sahipliği yaptı. Tüm ilçe protokolünün de hazır bulunduğu Belediye Nikah Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısı büyük ilgi gördü. Aydın'da daha önce 2 kez tanıtımı yapılan ve ilk kez il dışındaki çalışmaların Nazilli'de başlatıldığını ifade eden Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, programın açılış konuşmasında Aydın'da yürütülen KETEM programları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek olan mobil KETEM aracı içerisinde dijital mamografi cihazı barındırdığını ifade eden Şenol Okur, "Araçta, 40-69 yaş kadınlara meme kanseri taramaları, 30-65 yaş arası kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri taraması yapılacak. Ayrıca araç ile birlikte gidilen yerlerde vatandaşlara bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak" dedi. Mobil KETEM aracının da faaliyete geçmesiyle birlikte Aydın'da kanser tarama çalışmalarının daha iyi noktaya geleceğini inandıklarını ifade eden Okur, "Mobil KETEM aracıyla il genelinde yaklaşık olarak meme kanserine yönelik 40-69 yaşları arası 176 bin kadın, rahim ağzı kanserine yönelik 30-65 yaş arası 237 bin kadın, kalın bağırsak kanserlerine yönelik 50-70 yaşlar arasındaki 218 bin kadın ve erkeğin taramadan geçmesi hedefleniyor. Mobil KETEM aracıyla vatandaşların ayağına gidilecek" dedi.

'KADINLAR 3 DAKİKASINI AYIRMAK ZORUNDA'

Mobil KETEM projesinin önderliğini yapan Vali Erol Ayyıldız'ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız, projenin hayata geçmesinde kendisine katkı veren herkese tek tek teşekkür ederek başladığı konuşmasında halkın ayağına giderek taramaları yapacaklarını belirtti. Ayyıldız, "Önümüzdeki hafta içerisinde mobil aracımız Aydın'dan başlayarak taramalara Projedeki amacımız hasta olmadan önlem almaktır. Kanser, özellikle de meme kanseri üzerinde eğitim yetersiz olduğu için ve kadınlarımızın bu konuda mahremiyet duygularının baskın kalmasından dolayı artan ölüm vakalarına neden oluyor. Bilgi çöplüğü nedeniyle de kadınlarımız taramalara gitmiyor. Özellikle köylerimiz bu konuda başta geliyor. Biz kadınlarımızın bu direncini kırmak, taramalara katılmalarını sağlamak için KETEM projesini hayata geçirdik. Bu şekilde kadının mahremiyetini de korumayı planlıyoruz. Kadınlarımıza manevi destek vermek bizler kadar aynı zamanda erkeklerin de görevidir. Kanser, yenilebilen bir hastalıktır. Bunun örnekleri de çoktur. Kanser, doğru anlaşılırsa başarmama söz konusu değildir. Kadınlarımız, nasıl kuaföre, dişçiye, markete rahatlıkla ve sık sık gidebiliyorsa tarama içinde en azından 2 yılda bir 3 dakikasını ayırarak gitmek zorundadır. Burada bir futbol maçı arası veya bir dizi reklam arası sürede biz bunu anlatabiliyorsak, kadınlarımızda hayatları için çok önemli olan 3 dakikayı tarama için ayırmak zorundadır. Her 9 kadından biri mutlaka kanserle tanışacak. Devletimizin sağladığı ücretsiz projeye, KETEM'e katılın. Bizim amacımız tribüne oynamak değil halka yardımcı olmaktır. kadının yaşamını kaybetmesi demek, aileyi kaybetmek demektir. Aile bütünlüğünün korunması için kadınların sağlıklı olması gerekiyor. Biz bu bütünlüğü korumak için kadınlarımıza destek olacağız" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bayan Ayyıldız, Nazilli'de Ketem Projesini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement