Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı Projesi - Son Dakika
Yerel

Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı Projesi

Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı Projesi

"Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı" Projesi kapsamında dokuma alanında eğitim alan 25 kadına katılım belgesi verildi.(APGEM), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Kovanlık köyü muhtarlığı işbirliğinde hazırlanan "Gelenekten Geleceğe"...

11.09.2012 18:26

"Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı" Projesi kapsamında dokuma alanında eğitim alan 25 kadına katılım belgesi verildi.

Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi

(APGEM), Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Kovanlık köyü muhtarlığı işbirliğinde hazırlanan "Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı" projesine katılanlara katılım belgesi verilmesi amacıyla bir otelde toplantı düzenlendi.

APGEM Müdürü Prof. Dr. Cengiz Sayın, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin amacının 500 yıldır Döşemealtı'nda dokunan, kaybolmaya yüz tutmuş halıları, motifleriyle korumak ve korunan halıları ekonomik, turistik değer kazandırmak olduğunu söyledi.

Proje kapsamında ilk olarak Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerince Döşemealtı ilçesinde halı desenleri ile ilgili araştırma yapıldığını anlatan Sayın, "Araştırma kapsamında 500 halının fotoğrafı çekildi ve bunların tasnifi yapıldı. Bu doğrultuda Döşemealtı halıcılığında dallı akrepli, camili, toplu, kocasulu, tutmaç, mihraplı ve akrepli olmak üzere 7 desen türü belirlendi" dedi.

Belirlenen desen türlerinin yaşatılması için Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Kovanlık Köyü Döşemealtı Halı-Kilim El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurulduğunu kaydeden Sayın, kurulan merkezde köydeki 25 kadına eğitim verildiğini bildirdi.

Eğitimde kadınların, Döşemealtı Halısı'na ait desen ve işaretleri öğrendiğini dile getiren Sayın, "Merkezde yapılan çalışmalarda belirlenen 7 desen türü, Döşemealtı Halısı'nı tescillenmesine anlamına geliyor. Merkez köyde yaşayan kadınlara da istihdam alanı sağlıyor" diye konuştu.

Merkezde Döşemealtı Halısı'nın desen türleri kullanarak 100 halı dokunduğunu söyleyen Sayın, bunların ekonomik olarak değerlendirileceğini belirtti.

Toplantıya katılan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, APGEM Müdürü Prof. Dr. Sayın ve Akdeniz Üniversitesi Geleneksel Türk el Sanatları Bölümü Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu, proje kapsamında eğitim alan 25 kadına sertifikalarını verdi.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hatice Özdemir - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement