İzmirli Başpehlivan Karaali'nin Karşıyaka'da Heykeli Açıldı - Son Dakika
Yerel

İzmirli Başpehlivan Karaali'nin Karşıyaka'da Heykeli Açıldı

İzmirli Başpehlivan Karaali\'nin Karşıyaka\'da Heykeli Açıldı

Karşıyaka Belediyesi, eski Kırkpınar başpehlivanlarından İzmirli Karaali'nin heykelinin açılışını törenle gerçekleştirildi.

18.04.2013 14:36

Karşıyaka Belediyesi, eski Kırkpınar başpehlivanlarından İzmirli Karaali'nin heykelinin açılışını törenle gerçekleştirildi.

Karşıyaka Belediyesi'nin yaptırdığı Karaali'nin heykeli, Örnekköy Mahallesi'ndeki Başpehlivan Karaali Caddesi üzerine konuldu. Heykelin açılışına Karaali'nin ailesi, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, eski milletvekili ve Kara Ali'nin çocukluk arkadaşı Kemal Vatan, Türkiye Güreş Adamları Derneği Başkanı Murat Aktaş ve Örnekköy halkı katıldı. Açılış öncesi konuşma yapan Başkan Durak, "Biz Karşıyakalılar dünyanın en hoşgörülü halkıyız. Örnekköy'de Karşıyaka'nın en örnek yeridir. Buradan çok değerli insanlar çıktı. Karaaliler ölmüyor. Gençlerimiz başarılarını sürdürmeye devam ediyor" dedi.

Karaali'nin kızı Sevim Çelik, babasının heykelinin dikilmesinin kendilerini çok duygulandırdığını belirterek, "Babam adam gibi adamdı. Evde sert biri olsa da normalde çok iyi bir insandı. Heykelin yapımında emeği geçen herkese ailem adına teşekkür ederim" diye konuştu.

Örnekköy sakinleri ise Karaali'nin daha önce aynı yerdeki büstünün talepleri üzerine Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak tarafından kaldırılarak yerine heykelini dikmesini memnuniyetle karşıladıkları ve gurur duyduklarını söylediler.

KARAALİ KİMDİR?

Kırkpınar güreşlerinin efsane isimlerinden Karaali, İzmir'in yetiştirdiği pehlivanların en önde gelen isimleri arasında yer alıyor.

Esmer olması nedeniyle Karaali Pehlivan diye anılırdı. 1965 ve 1974'de Kırkpınar'da Başpehlivan ünvanı almayı başardı. Çayıra adını yazdırdığı yıllarda sert ve haşin güreşiyle baş güreşlerinde daima ön planda, iddialı olmayı başardı.

Gençliğinde çetin ve hareketli bir pehlivan olan Karaali, yaşı ilerledikçe ağırlaşmış ve daima iddialı başpehlivanlar arasında yer almıştır. İlk başpehlivanlığı kazandığı 1965 yılından 9 yıl sonra yine başpehlivanlığı elde etti. Güreşi bıraktıktan sonra kule hakemi olmak istiyordu, ancak geçirdiği bir trafik kazası sonunda 53 yaşında, 1987 Şubat ayında öldü. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmirli Başpehlivan Karaali'nin Karşıyaka'da Heykeli Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement