Okur: "Sahip Çıktığımız Gençliğimiz Değil, Geleceğimizdir" - Son Dakika
Yerel

Okur: "Sahip Çıktığımız Gençliğimiz Değil, Geleceğimizdir"

Okur: "Sahip Çıktığımız Gençliğimiz Değil, Geleceğimizdir"

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, intihar, cinayet, boşanma, şiddet olayları, hırsızlık ve trafik kazalarında zararlı madde kullanımının büyük etlen olduğunu belirtti.

26.03.2014 09:49

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, intihar, cinayet, boşanma, şiddet olayları, hırsızlık ve trafik kazalarında zararlı madde kullanımının büyük etlen olduğunu belirtti.

Yeşilay Haftası dolayısıyla madde bağımlılığı konusunda açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, "Amacımız sağlıklı olduğu kadar psiko-sosyal açıdan da mükemmel bir nesil yetiştirmek. Sağlık istatistikleri verilerine göre sigaraya başlama yaşının erkeklerde 5'e kadınlarda ise 7' ye düştüğü, 15-19 yaş arası kadınlarda ilk kez alkol kullanma oranının arttığı görülmektedir. Madde bağımlılığı ile mücadelemiz bütün bir yıl boyunca sürmesine rağmen; madde bağımlılığına dikkat çekmek ve bir başlangıç yapmak isteyenler için her yıl Mart ayının ilk haftası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır" dedi.

Bağımlılık yapan maddelerle "Birkaç tane ile bir şey olmaz" düşüncesiyle başlayan tanışmanın sonralarında 'kullanıcı' olarak devam ettiğini ve 'bağımlılıkla' sonuçlandığına değinen Okur, "Bağımlılıktan veya kullanıcı olmaktan kurtulmanın en kestirme yolu bu maddelerle hiç tanışmamak, bunları hiç kullanmamaktır. Bağımlılık yapan unsurlardan birisi olan alkolün, mide beyin kalp akciğer gibi organlar başta olmak üzere insan bünyesinde yaptığı tahribat bir tarafa sosyal hayat içerinde de büyük tahribat ve yıkımlara neden olmaktadır. Ülkemiz dahil 30 ülkeyi kapsayan olaylarda alkolün etkileri araştırmasında ilk beş sırada intihar, cinayet, boşanma, şiddet olayları, hırsızlık ve trafik kazaları yer almaktadır ve bu olaylarda alkolün etkisi yüzde 70 ila yüzde 90 arasında değişmektedir. Bu nedenle "alkol bütün kötülüklerin anasıdır" ifadesi oldukça yerindedir" diye konuştu.

SİGARAYLA TANIŞMA YAŞI 5'E DÜŞTÜ

Sigaraya başlama yaşının 5'e kadar indiğine işaret eden Dr. Şenol Okur, şunları söyledi: "Çeşitli vesilelerle zararını paylaştığımız sigara ise maalesef en yaygın uyuşturucudur. Sigara tiryakilerinin yarısı kanserden, dörtte biri kalp ile solunum yetmezliğinden ve enfarktüsten öldüğü gözlemlenmiştir. Ülkemizde son yıllarda sigara bağımlılığına karşı farkındalık oluşmuş buna bağlı kullanıcılarda bırakma ve bırakma girişimleri artmış olmasına rağmen son 12 ay içinde sigarayı bırakmayı deneyenlerin yüzde 15'i başarıya ulaşmış, sigara içenlerin yüzde 53'ü ise sigarayı bırakmak istediğini söylemiş. Bunun yanında maalesef sigaraya başlama yaşı 5' e kadar düşmüştür. 10-14 yaş arası çocukların sigaraya başlama oranlarının yüksekliği ise dikkat çekici boyuttadır. Halen sigara kullananların yüzde 50'yi geçen kısmı sigara ile 15-19 yaşlarında tanışmışlardır. Gençleri kötü alışkanlıklardan, alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden korumak devletimiz için Anayasal bir görevdir. Bakanlığımız bu anlamda dünyaya örnek olan çok değerli çalışmalara imza atmıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ise bu kapsamda bazı çalışmalar yapmaktadır. Halkımızın konu hakkında bilgilendirilmeleri başta olmak üzere, okullarımızda bağımlılık yapan maddeler hakkında eğitim verilmektedir. Sigarayla mücadele hususunda, İlimizde kurulan Tütün Kontrol Kurulu ile tütün ürünleri satanlar dahil bütün ticari işletmeler ve kamu kurumlarının denetimleri yapılmaktadır. Bunun dışında alkollü araç kullanımı sebebiyle belgeleri alıkonulan sürücülere, belgelerini yeniden alabilmeleri için alkolün zararları ve alkollü araç kullanmanın insan üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimleri (SUDGE) hekimlerimiz tarafından verilmektedir. Çocuğun Psiko-Sosyal Gelişimini Destekleme Programı çerçevesinde eğitimli sağlık personellerimiz, il genelinde alkol ve sigaranın 0-6 yaş aralığındaki çocuklarda görülen etkileri, sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığının zararları ve önlenmesi konularında ebeveynleri bilgilendirmektedirler"

ANNE BABALARA UYARI

Anne ve babalara da seslenen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, şu uyarılarda bulundu: "Burada asıl görev anne ve babaya düşmektedir. Anne baba çocuğuyla ilgili olmak zorundadır. 'Yok benim çocuğum asla kullanmaz' diye düşünmek veya kabullenmemek, eşlerin 'Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu' suçlamaları, anne babanın 'İyi bir anne, baba olamadım' yakınmaları, 'Bu çocuk benim çocuğum olamaz' diye öfke duymaları, çocuğunuzun sorunlarına çözüm, çare olamaz. Keşke dememek için çocuklarımıza sahip çıkalım. Kendimizde, ailemizde madde bağımlılığı varsa Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlar sizleri bekliyor" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Okur: 'Sahip Çıktığımız Gençliğimiz Değil, Geleceğimizdir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement