Şap Hastalığıyla Mücadele Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Şap Hastalığıyla Mücadele Masaya Yatırıldı

Şap Hastalığıyla Mücadele Masaya Yatırıldı

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Hayvanlarda görülen şap hastalığının önlenmesine yönelik 2017 yılında yapılacak olan mücadele çalışmaları hakkında değerlendirme toplantısı yapıldı.

24.01.2017 13:26

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Hayvanlarda görülen şap hastalığının önlenmesine yönelik 2017 yılında yapılacak olan mücadele çalışmaları hakkında değerlendirme toplantısı yapıldı.

İl müdürlüğü konferans salonunda yapılan toplantıya İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, Müdür Yardımcısı Bülent Bayraktar, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Kani Yavuz, il ve ilçe müdürlüklerinde de çalışan veteriner hekimler katıldı.

Toplantı açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Abdulkadir Karabulut; "Hayvan yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara yol açan şap hastalığı ile mücadele konusunda 2017 yılı itibari ile bakanlığımız yeni bir eylem planı hazırlamıştır. Bu yeni eylem planı kapsamında ülkemizde ari bölge genişletilecek olup hastalıkla mücadele konusunda yoğun bir çalışma başlatılmış durumdadır. Bu doğrultuda bizde ilimizde yürüteceğimiz aşılama ve diğer mücadele çalışmalarını daha etkin hale getirmeliyiz. Bu anlamda özellikle sahadaki aşılama çalışmalarında daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor. Diğer yandan yetiştiricilerimizin bu konudaki duyarlılıklarını arttırmak adına aşılama çalışmaları ile birlikte bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. " dedi.

İl Müdür Yardımcısı Bülent Bayraktar ise "Şap hastalığının çift tırnaklı hayvanlarda çok bulaşıcı olduğunu, çevre şartlarına dayanıklı olduğundan hızla yayılabildiğini ve tip değiştirebildiğini belirterek, hastalıkla mücadelede aşılamanın önemine vurgu yaptı. Hastalıkla mücadelede aşılama çalışmalarının yanında, hayvancılık işletmelerin hastalıktan korunması için yetiştiricilerin bilinçli hareket etmesinin önemli olduğunu belirten Bülent Bayraktar bu konuda köylerde bilgilendirme çalışmaları yapılmasının planlandığını belirtti.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Kani Yavuz; aşılama çalışmaları kapsamında 2016 yılında Bayburt'ta ilkbahar ve sonbahar döneminde yaklaşık 150 bin hayvan aşılandığını, başarı oranının % 90 düzeyinde olduğunu, Bakanlık eylem planı doğrultusunda aşılama eğitim ve diğer faaliyetlerle ilgili planlamaların hazır olduğu ve 2017 yılında daha etkin bir mücadele yürütüleceğini belirtti.

Sahada çalışan veteriner hekimlerin görüş ve önerilerinin alındığı toplantıda, şap hastalığı ile mücadele çalışmalarının genel değerlendirmesi, yaşanan sorunlar, alınması gereken tedbirler ve 2017 çalışma programının değerlendirilmesi yapıldı. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şap Hastalığıyla Mücadele Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement