Şehrinin Tek Bakır Ustası Mesleği İçin Mücadele Veriyor - Son Dakika
Yerel

Şehrinin Tek Bakır Ustası Mesleği İçin Mücadele Veriyor

Şehrinin Tek Bakır Ustası Mesleği İçin Mücadele Veriyor

Adıyaman'da kentin son bakır ustası Kadir Toprak, 40 yıldır yaptığı mesleğini yaşatmak için mücadele veriyor.

07.09.2013 10:52  Güncelleme: 10:59

Adıyaman'da kentin son bakırcı ustası 55 yaşındaki Kadir Toprak, 40 yıldır yaptığı mesleğini yaşatmak için mücadele veriyor.

Kentte 40 yıl önce yaklaşık 100 bakır ustasının çalıştığı Oturakçılar Çarşısı'nda bugün sadece bir bakır ustası çekiç sallıyor. Şehrin tek bakır ustası  olan Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakırcılığın ölmemesi için ölene kadar çalışacağını söyledi.

Yıllar önce birçok kişinin geçim kaynağı olan bakır ustalığının şehirdeki tek temsilcisi olduğuna ifade eden Toprak, 10 yaşında başladığı mesleğini dükkanında tek başına yaşatmaya devam ettiğini belirtti.

Çırak gelmiyor

Toprak, alüminyum, teflon ve çelik gibi teknoloji ürünü tencereler üretilmeden önce bakır eşyaların mutfakların vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Bu ürünler olmadan önce bakırın bu yönde kullanılan tek maden olduğunu ifade eden Toprak, şöyle devam etti:

"İşimiz çoktu, sabaha kadar çalıştığım günleri hatırlıyorum. 1980 yılından sonra çöküşümüz başladı. Zamanla teknolojiyle savaşamaz hale geldik ve bugün Adıyaman'da tek ustayım. Belki benim de başka bir mesleğim olsaydı bırakırdım.  Geçmiş yıllarda çok sayıda usta yetiştirdim, şu an birçoğu ya iş adamı oldu ya da memur. 2000 yılından sonra da bir tane bile çırak gelmedi."

Toprak, bakır kapların kullanımının azalmasının sağlık sorunlarına neden olduğunu öne sürerek, "Yeni yeni fark ediyorum, üniversite mezunu gençler benden bakır eşya almaya geliyor" dedi.

Kentteki tek usta

Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Salman ise yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda bakırcılıkla uğraşan yaklaşık 150 bakırcı esnafı olduğunu ve son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte el sanatlarının zor durumda kaldığını söyledi.

Şuanda fabrikalarda üretilen bakır eşyaların daha ucuza üretildiğine dikkat çeken Salman, "El işi eşyalar daha pahalıya geliyor. Bundan dolayı bakırcılıkla uğraşan esnaflar çok azaldı, bakırcılıkla uğraşaçak çırak bulamıyorlar. El sanatlarında eskisi kadar usta ve çırak bulunamıyor, el sanatlarının maliyetinin yüksek olmasından dolayı bu meslek yok oluyor. Onun için şimdi Adıyaman'da bir tek bakırcı ustası Kadir Toprak kaldı"diye konuştu. - Adıyaman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şehrinin Tek Bakır Ustası Mesleği İçin Mücadele Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement