Tika'dan Namibya Oshivelo'da Yaşayan Hai Om Sanlarına Çadır Desteği - Son Dakika
Yerel

Tika'dan Namibya Oshivelo'da Yaşayan Hai Om Sanlarına Çadır Desteği

Tika\'dan Namibya Oshivelo\'da Yaşayan Hai Om Sanlarına Çadır Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Namibya’nın Oshikoto Bölgesi Oshivelo şehrinde bulunan Ondera Çiftliği’nde yaşayan evsiz Hai-Om Sanları için 50 çadır temin edildi.

21.06.2016 18:34

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Namibya'nın Oshikoto Bölgesi Oshivelo şehrinde bulunan Ondera Çiftliği'nde yaşayan evsiz Hai-Om Sanları için 50 çadır temin edildi.

Ondera Çiftliği'nde düzenlenen ve Namibya Yoksulluğu Azaltma ve Sosyal Refah Bakanı Zephania Kameeta, Bakan Yardımcısı Aino Kapewago katılımıyla düzenlenen törende, temin edilen çadırlar TİKA Windhoek Program Koordinatörü Cüneyt Esmer ve Koordinatör Yardımcısı Abdulkadir Abukan tarafından evsiz Hai-Om ailelerine dağıtıldı. Törene, Oshivelo Şehir Konseyi temsilcileri ve Ondera Hai-Omları Geleneksel Şefi Şef Max Neımeb de katıldı. Namibya Enformasyon Bakanlığı yetkilileri tarafından televizyonda yayınlamak üzere çekim yapıldı.

Bakan Kameeta konuşmasında, Türkiye'nin TİKA ve Büyükelçilik vasıtasıyla Namibya'da yoksulluğun azaltılması hususunda ortaya koyduğu gayretten duydukları memnuniyeti ifade etti. Bakan Yardımcısı Kapewago ise sık sık ziyaret ettiği ve bir aile gibi gördüğü Ondera'ya verdikleri önemi ifade ederek TİKA Windhoek tarafından gerçekleştirilen bu projenin, yaklaşık iki ay önce Namibya Devlet Başkanı Hage Geingob tarafından geliştirilen Harambee toplu kalkınma programı ile uyumunu vurguladı. Şef Neımeb de, halkının yaşadığı sıkıntıları hatırlatarak gelen yardımlardan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Projenin gerçekleştirildiği Ondera Çiftliği, Oshivelo merkezinin yaklaşık 30 km doğusunda bulunan 71 bin 140 hektar genişliğinde iki parçalı bir arazi devlet tarafından satın alınarak 2013 başında Hai-Omlar buraya yerleştirilmeye başlandı. Çiftlikte yaklaşık 720 kişiden oluşan 420 Hai-Om ailesi yaşıyor.

Devlet, kırsal kesimde yaşayan San Halkının şehir merkezlerine göç etmelerini engelleme yönünde bir strateji yürütüyor. Bu da diğer kırsal bölgelerde yaşayan San Halkının gidecek kamp aramalarına yol açıyor. Ondera Çiftliğine gelen bu yeni yerleşim sahipleri için, hem yaklaşan kış koşullarında soğuktan kaynaklı sağlık risklerini hem de sıcak dönemde başta zehirli yılanlar olmak üzere tehlikeli hayvanlardan gelecek saldırı riskini azaltmak için, Namibya Yoksulluğu Azaltma Bakanlığı TİKA'ya yardım talebinde bulundu.

TİKA tarafından, San Halkını yaklaşan kış öncesi en önemli ihtiyaçlarından birisi olan barınma ihtiyacına çözüm sunmak amacıyla Hai-Om Sanları için 50 çadır teslim edildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tika'dan Namibya Oshivelo'da Yaşayan Hai Om Sanlarına Çadır Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement