Ulubatlı Hasan Toroslar'ın Zirvesinde - Son Dakika
Yerel

Ulubatlı Hasan Toroslar'ın Zirvesinde

Ulubatlı Hasan Toroslar\'ın Zirvesinde

Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi tarafından yapımına başlanan 'Fetih 1453 Parkı'nın inşası sürerken, parkın zirvesine, zaferin kahramanlarından Ulubatlı Hasan'ın heykeli yaptırıldı.

02.09.2013 10:53

Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi tarafından yapımına başlanan 'Fetih 1453 Parkı'nın inşası sürerken, parkın zirvesine, zaferin kahramanlarından Ulubatlı Hasan'ın heykeli yaptırıldı.

İlçe merkezindeki yeşil alan çalışmalarında tarih bilincini ön plana çıkaran Toroslar Belediyesi'nin, Çağdaşkent Mahallesi'nde başlattığı 'Fetih 1453 Parkı'nın inşaatı sürüyor. 60 dönüm arazi üzerine kurulan parkta, spor tesisleri ve yürüyüş yollarının yanı sıra, fethin 560. yıl dönümünde karadan yürütülerek getirilen Fatih Sultan Mehmed'in heykeli ve 2 kadırga bulunuyor. Bunun yanında 'Fetih 1453 Parkı'nın zirvesine, zaferin simgesi haline gelen ve Bizans surlarına ilk Türk sancağını diken Ulubatlı Hasan'ın heykeli yaptırıldı. Park Bahçeler Müdürlüğü'nün atölyesinde belediye personelleri tarafından yapılan heykel, elindeki üç hilalle birlikte Toroslar'ın zirvesine monte edildi.

Parktaki çalışmaları yerinden inceleyen Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, yeşil alan miktarını 106 bin metrekareden yaklaşık 900 bin metrekareye çıkardıklarını belirterek, hedefledikleri 1 milyon metrekareye adım adım yaklaştıklarını söyledi. Çağdaşkent Mahallesi'ndeki bu parkın adının 'Fetih 1453 Parkı' olduğunu hatırlatan Tuna, Türk milleti adına İstanbul'un fethinin çok önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Fatih Sultan Mehmed'in, Peygamber Efendimizin de övgülerine mazhar olmuş değerli bir Türk büyüğü olduğunu kaydeden Tuna, "Zekiliği, kıvraklığı, düşüncesi ve inanarak çıktıkları bu yolda Fatih Sultan Mehmed, Haliç'e 72 kadırgayı bir gece içerisinde indirmek suretiyle bu savaşı kazanmış ve İstanbul'u fethetmiştir. İstanbul bugün Türk toprağı ise bu büyük kahramanın çok önemli katkıları var. Tabi hem Fatih Sultan Mehmed'in adını yaşatmak hem de Ulubatlı Hasan'ın adını yaşatmak adına bu parkı yapıyoruz. Ulubatlı Hasan, 1428 yılında Bursa'nın Ulubat köyünde doğmuş bir kahraman. Kalenin burçlarına kalkanı ile çıkmış ve burçlara Osmanlı bayrağını dikip o anda oklanarak şehit olmuş bir Türk kahramanı" dedi.

'Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer' esasından hareketle, 560 yıl önce fethedilen İstanbul'un o fetih anını gelecek kuşakların da görmesini istedikleri için bu çalışmaları yaptıklarını ifade eden Tuna, "Bu topraklar özelleştirmeden satın alınmadı, bu topraklar şehit kanıyla sulanarak vatanlaştırıldı. Bugün burada bağımsız hür bir şekilde

yaşıyorsak başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarının sayesinde. Bütün bu değerleri topladığımızda bizi millet yapan değerlerin tamamına sahip çıkmak gibi bir duruşumuz var. Bu anlamda yaptığımız bu park, tamamı belediye çalışanları tarafından hayata geçirilen önemli bir proje. Yürüme yolları ile spor tesisleriyle ve doğal görsel güzelliği ile çok hoş, çok şık bir park olacak. Burayı yılbaşına kadar bitireceğiz inşallah. Buraya gelen çocuklar, burada tarihin o zaman tüneli içerisine girecekler, okudukları ile gördüklerini bir birleriyle karşılaştıracaklar ve daha bilinçli bir gençlik oluşacaktır" diye konuştu.

"TÜRK ÇOCUKLARI KENDİLERİNE ATASINI İDOL SEÇMELİ"

Fetih 1453 Parkı'nın en önemli figürlerinden bir tanesinin de İstanbul'un fethini sağlayan Fatih Sultan Mehmed'in heykeli olduğunu dile getiren Tuna, bu heykelin belediyenin kendi atölyesinde heykeltıraşlar tarafından yapıldığını söyledi. Parkın bulunduğu yerin, topografya olarak da gerçekten Haliç'i andıran bir bölge olduğunu belirten Tuna, şöyle devam etti; "72 kadırgayı bir gecede karadan yürütmek suretiyle Haliç'e indiren büyük Türk kahramanı Fatih Sultan Mehmed'in heykeli ile yanındaki birebir benzeri olan o kadırgalardan iki tanesini kendi atölyemizde yapmak suretiyle buraya monte ettik. Hakikaten savaşın belki de en önemli, en özellikli planlamasından bir tanesi. Onu burada taçlandırdık. Fatih Sultan Mehmed'i de Yavuz Sultan Selim'i de Kanuni Sultan Süleyman'ı da bu milletin çocukları öğrenecek ki, kendine öz güven aşılayacak. Çünkü hakikaten bakıyorsunuz gelişmiş ülkeler sanal alemlerde kendi kahramanlarını yaratıyorlar. Süpermen, Rocky gibi yapay kahramanlar yaratmak suretiyle gençliği o kahramanları idol etme gayreti içindeler. Oysa gerçekten kahramanlığı yapan, o destanları yazan Türkün ataları var. Biz maalesef bu konuda eksik kalıyoruz. O anlamda özellikle çocuklarımız kendilerine büyük Türk kahramanlarını idol etmeli, onların yaşam şeklini kendilerine yol haritası olarak kabul etmeli, Fatih'in hangi yaşta, nasıl eğitimler aldığını, kaç yaşında İstanbul'u fethettiğini öğrenmeli. Biz bunu yansıtma gayreti içindeyiz. Türk çocukları, Türk milletinin atasını kendisine idol seçmeli diye düşünüyoruz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ulubatlı Hasan Toroslar'ın Zirvesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement