Burdur'da Aile Hekimleri İş Bıraktı
Burdur'da aile hekimleri, Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto için bir günlük iş bıraktı.
Burdur'da aile hekimleri Sağlık Bakanlığı'nın Torba Yasa'yla çıkarmayı planladığı Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto için bir günlük iş bıraktı.
İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri daha sonra Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Torba Yasa sebebiyle aile hekimlerinin bir günlük iş bıraktığını dile getiren Burdur Aile Hekimleri Derneği Başkanı Osman Gençer, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında aile hekimlerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Gençer, "Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında 2005 yılında ilk defa Düzce'de aile hekimliği sistemi başlamış, 5 yıl içinde Kasım 2010 itibariyle tüm Türkiye'de sağlık ocaklarının yerini aile sağlığı merkezleri almıştır. Bu merkezlerin işletmeleri aile hekimlerine verilmiştir. Bütün görevlerine ek olarak, bu merkezlerin elektrik, su, ısınma, telefon, internet faturalarını ödemek, kiralarını ve stopajlarını ödemek, personel çalıştırıp bunların maaşların sigortalarını ödemek gibi işleri de mevcuttur.Ağır koşullara ve iş yüklerine rağmen aile sağlığı merkezleri çalışanları, esas görevleri olan ve birinci basamak sağlık hizmetinin temelini oluşturan, koruyucu sağlık hizmetlerini, özveriyle yerine getirmektedirler. Fakat Sağlık Bakanlığımız sürekli yeni çıkardığı mevzuatlarla yeni görevler yüklemektedir. Bu da birinci basamak çalışanlarının motivasyonların da sürekli bir düşüşe neden olmaktadır" dedi
Sürekli yeni mevzuat çıkarılmasına rağmen Sağlıkta Şiddet Yasası'nın 1,5 yıldır çıkarılamadığını belirten Gençer, "Sağlıkçılar hiç layık olmadıkları sözlü, fiili şiddetlere maruz kalmaktadır. Bu durum ruhsal ve fiziksel hasarlara yol açmaktadır. Hatta zaman zaman hayatlarına kastedilmektedir. Böyle bir ortamda ne kadar verimli çalışma beklenebilir. Artık bu kayıplara ve hasarlara bir son verilmelidir. Sağlıkta şiddet yasasının ivedilikle çıkmasını istiyoruz. Eş değer meslek grupları arasında en az emekli maaş ve ikramiyesi alan, ağır stres ve risk altında çalışmasına rağmen yıpranma hakkı bulunmayan, özlük haklarında ilerleme bir yana sürekli gerileme yaşayanlar sağlık çalışanlarıdır. Maaşı son 5 yılda düşen yegane çalışan da aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıdır. Artık buna son verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın Torba Yasa'yla çıkarmayı planladığı Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarına hastane acillerinde nöbet tutturma yönetmeliğini protesto ettiklerini dile getiren Gençer şunları söyledi:
"Belediyelerin görevi olan defin ruhsatı nöbetleri ve adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetlere ek olarak, en son 23 Kasım'da TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilip, kanunlaşmak üzere meclise gönderilen torba yasa tasarı ile aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına eğitim adı altında, hastanelerin acillerinde, ayda asgari 16 saat nöbet görevi getirilmek istenmektedir. Gündüz yapılan mesai sonrası nöbet adı altında hastanelerde çalışmamız gerekecektir. Amaç acil eğitimi değildir. Başarısız uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik anlamsız bir girişimdir. Bilinmelidir ki; acil tıp ve aile hekimliği görev ve sorumlulukları bakımından iki ayrı tıp disiplinidir. O yüzden aile hekimlerine görev tanımları dışında verilen bu görev de angaryadır. Avrupa Aile Hekimleri Birliği de acil servislerde çalışmanın aile hekimleri ve çalışanlarının görev kapsamında olmadığını açıklamıştır."
Aile hekimlerinin iş bırakma eylemine Türk Sağlık-Sen Başkanı Mustafa Yiğit ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile CHP Burdur İl Başkanı Süleyman Erman ve CHP Yönetim Kurulu Üyeleri destek verdi. - BURDUR