Beyşehir Gölü'ndeki Balıkçılık Masaya Yatırıldı
Konya'nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen Beyşehir Gölü Milli Parkı Ekosistemi Rehabilitasyon Değerlendirme Toplantısı'nda göldeki tatlı su balıkçılığı ve sorunları masaya yatırıldı.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen Beyşehir Gölü Milli Parkı Ekosistemi Rehabilitasyon Değerlendirme Toplantısı'nda göldeki tatlı su balıkçılığı ve sorunları masaya yatırıldı.
Konya Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü tarafından Beyşehir Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürü Mustafa Sungur, Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Yalın, Av ve Yaban Hayatı Müdürü Musa Çelik, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, jeoloji, çevre, ziraat mühendisleri, kurum amirleri, balıkçılık sektörü temsilcileri ve balıkçılar katıldı. Toplantının açılışında kürsüye gelen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, 'Beyşehir Gölü Milli Parkı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi'nin Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü'nün desteğiyle İzmir Katip Çelebi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülmeye başlandığını söyledi. Proje kapsamında özellikle balıkçılık sektörüne zarar veren istilacı balıkların durumunu da ortaya koymak için Beyşehir Gölü'nde avlanma yasağını kapsayan dönemde 5 farklı istasyonda su ve balık örneklemeleri yapılarak mevcut durumun tespit edildiğini anlatan Prof. Dr. Tekinay, tamamen sonuç odaklı bir adaptasyon gerçekleştirdiklerini aktardı. Tekinay, "Bilimsel çalışma esaslı, ancak pratik ve uygulanabilir bir format uygulamaya karar verdik. Bu konuda da Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü'müzle paralel olarak dirsek temasında çalıştık. Bu toplantının sonucunda beklediğimiz hedef şudur; burada balıkçılarımızın da katkılarıyla somut atılabilecek önemli adımların atılması noktasında bir memorandum, bir ajanda ve bir çalışma programı belirlemek istiyoruz. Bu çalışmanın derhal başlaması noktasında bir tavsiye karar çıkmasını istiyoruz. Çünkü bunu uygulayacak olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'dür. Onlar da bu projeye destek veriyorlar. Bir tane bile olsa önemli bir kararın çıkıp uygulanmaya konması ile biz inanıyoruz ki, bir hazine niteliğinde olan Beyşehir Gölü'nün bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, geçmiş nesilleri olduğu gibi bugünkü ve gelecek nesilleri de beslemeye devam etmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürü Mustafa Sungur ise konuşmasında, bu toplantının Beyşehir ilçesinde yapılmasının ayrı bir anlam ihtiva ettiğini söyledi. Beyşehir Gölü'nün Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olduğunu ifade eden Sungur, o yüzden bu toplantının sıradan bir toplantı olmadığını belirterek, "Beyşehir civarında yaklaşık bin, Isparta tarafında ise 300 civarında balıkçılık faaliyeti olduğu hesap edilirse, bu konu onbinlerce aileyi ilgilendiren bir konu. Onbinlerce ailenin bugünü ve gelecekteki geçimini temin edecek olan bu göl ve bu çalışma son derece anlamlı. İstilacı türlerle mücadele ile ilgili bu çalışmayı çok önemsiyorum. Türkiye'de diğer yörelerimize de maalesef bilerek, bilmeyerek, gayri ihtiyari, yavrulama adı altında İsrail sazanının bu göllere aşılanmasıyla bugünkü noktaya gelindi ve handikap oluştu. Bu istilacı türler göllerden temizlenmezse gelecek adına çok ciddi sıkıntılar doğuracak. Beyşehir Gölü'nde yüzde 42 civarında bir tespit var. Çok vahim bir tablo. Bunun bir şekilde gölden ivedi olarak uzaklaştırılması gerekiyor" şekilde konuştu.
Beyşehir Gölü'ndeki balıkçılığın son durumu, balık türleri ile ilgili veriler, balık stok durumlarının anlatıldığı sunumun ardından toplantıya katılan balıkçılar ve sektör temsilcileri ile konunun uzmanları balıkçılığın yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Toplantının kapanışında kürsüye gelen Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, balıkçılara seslenerek, gölün geleceğinin bu sektörden geçimini sağlayan insanlarda olduğuna vurgu yaptı. Gölde balık stokunun geliştirilmesi, zararlı balıkların önlenmesinin bu sektörden kazanç sağlayan balıkçıların ekonomik düzeyine olumlu yönde yansıyacağını ifade eden Başıbüyük, "Dolayısıyla konulan kurallar, mantıksız olanları ayıklanmak kaydıyla, mutlaka sizlerin yararınıza olacaktır. O yüzden, kendi içinizdeki bilinçlenme ve diğer arkadaşlarınızı uyarma konusunda özel bir gayret sarfetmelisiniz. Sizlerden bunları bekliyoruz" diye konuştu. - KONYA