Kuzu: Vekiller Dar Bölge Sistemiyle Seçilecek
TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı Burhan Kuzu, "Milletvekillerini delegeler belirleyecek ve uygulama dar bölge sistemi olacak" dedi.
TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" konulu konferansını vermek için geldiği Şanlıurfa programında, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi eşlik etti. GAPTEM Konferans Salonunda yapılan konferansta Burhan Kuzu, Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa hakkında salondakilere seminer verdi.
KUZU: DEVLET YÖNETMEK BİR SANATTIR
Burhan Kuzu, dünyada üç yönetim modelinin var olduğunu ve bunlardan hangisinin uygun olduğunu Türkiye'ye uygulamak için mücadele verdiklerini söyledi. Kuzu,"Bizim İslam anlayışında yönetimin geniş biçimi ikinci plandadır. Şimdi neyin kavgasını veriyoruz? Diyoruz ki, bu ülkeyi en güzel şekilde, en dinamik biçimde bürokratik engellerden, oligarşik engellerden, vesayetin baskısından en az şekilde nasıl yönetebiliriz. Türkiye'de bunun kavgasını veriyoruz. Türkiye'de bu model gündemde tutuluyorsa ve hakikaten gün geçtikçe de yer alıyorsa bunda benim sebep olarak etkim çok, günahıyla, sevabıyla ben bunu kabul ediyorum. Devlet yönetmek bir sanattır. Devleti yönetenler, fikir adamları, fikir babaları ülkeyi en iyi şekilde sanıl yönetiriz, buna kafa yormuşlar. Buldukları birkaç ortaya çıkmış. Bunları üç model olarak izah ederiz. Bunlardan birisi parlamenter model, bir Amerika'daki başkanlık modeli, bir de Fransa'nın yarı başkanlık modelidir. Bu üç model dünyaya yerleşmiş, bilinen, örnek alınan hükümet modelleridir. Üçünün de kendisine göre haklılık payları var. Üçü de demokratik bunların çünkü halkların seçtiği kişiler yönetiyor. Çok sayıda terör örgütü var ve bu bölgenin hassasiyeti sebebiyle de burada daha çok dünyanın şer odakları önem veriyorlar. Türkiye ne zaman bölgesinde küresel güç olmaya kararlıdır, anında 'bum' düğmeye basıyorlar. DAEŞ yeni kuruldu, onun ne olduğunu bilen de yok. PKK, dünyanın en kanlı terör örgütüdür. Avrupa'daki örgütlerin 40 yılda öldürdüğü insanların toplam sayısı 3 bin 300 kişidir. 30 yılda 40 bin insanı öldüren, binlerce şehit veren PKK'yı dünyanın başka yerinde bulamazsınız. Bizdeki çete sırf öldürmek için var. Bizdeki PKK'nın içinde tüm dünya devletlerinin adamı var. Güneydoğu'daki insanlarımız artık uyansın. Terörü biz şu anda devletin yaptığı gibi üzerine giderek bitiririz. Biz her yolu denedik, bir gram geri adım atmadılar" dedi.
'PARLAMENTER MODEL CUMHURİYETLERDE ÇOK ZOR ÇALIŞIR'
Burhan Kuzu, parlamenter sistemin cumhuriyetlerde çalışmayacağını belirterek "Biz yıllardan beri elimizdeki hükümet modeli ile çok boğuştuk. Şu an elimizde uyguladığımız model parlamenter modeldir. İngiltere'de doğmuş bir modeldir. Parlamenter model cumhuriyetlerde çok zor çalışır. Neden? Çünkü iki başlılık vardır. Bir Cumhurbaşkanı var bir de Başbakan var. Hâlbuki parlamenter krallıklarda bir krallık var. O kral zaten çok yetkili değil. Bu modelin neyinden rahatsızız? Parlamenter modelde iki kuvvetin ayrımı var. Gelen kanunların yüzde 98'si hükümetten gelir. Bütçeyi hükümet hazırlar, oylamadan geçer ve gider. Bütçeyi de hükümet harcar. Parlamenter sistemde düşmüş bir bakan görmedim. Parlamenter sistemde benim milletvekili olmama liderler karar veriyor. Listeye girersen vekilsin, giremezsen vekil değilsin. Tekrar seçilme durumuna da onlar karar veriyor. Bakan olmak istiyorsam liderlerimle iyi geçinmek zorundayım. Parlamenter model başka türlü çalışmaz, böyle çalışır. Bundan rahatsızlık duyuyorsak bunu dile getirmemiz gerekir. Duymuyorsan devam etsin diyeceksin. Çünkü Başbakan ve yetkili bakanlar sizlerin içerisinden çıkıyor. Koalisyon dönemlerinde yönetilmesi sıfır bir modeldir. Memleketi perişan eder" diye konuştu.
'VEKİL SAYISI ARTTTIKÇA BÖLGE SAYISI KÜÇÜLECEK'
Kuzu, "Koalisyonun olmasının sebebi hükümeti parlamento içinden çıkarıyoruz, bu dağılmış olabiliyor. Burada bir parlamento olacak, burada bir hükümet olacak ama bundan farkı ne? Hükümet artık buradan çıkmayacak. Yine halktan seçilecek. Parlamento da halktan çıkıp gelecek, hükümet direk halktan çıkacak. Hükümet halktan başkan olarak gelecek. Anayasa meclise kanunun tamamını yapma yetkisi verecek. Eski modelde yüzde 98'ini hükümet yapıyordu. Hükümet kanun yetkisini meclise verecek. Kanun meclisten gelecek. Şimdiki modelde bütçeyi kendi hazırlıyor ve yine kendisi harcıyor. Milletvekillerini delegeler belirleyecek. Bölge bölge seçilecek. Urfa'da kaç vekil varsa o kadar bölgeye böleceğiz. Yani dar bölge sistemidir. Vekil sayısı arttıkça bölge sayısı küçülecek. Bölge sayısı küçültmek için vekil sayısı arttırılabilir. Buradaki amaç ise, o kişi bölgede tanınan biri olacak. Belki de o bölgede oturma şartı da getirilecek" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)