PYD, Türkiye'nin Kırmızı Çizgisi Olan 'Fırat'ın Batısı'na Geçti; IŞİD'le Çatışıyor

Son Güncelleme:

PYD, Fırat'ın batısındaki Tişrin Kasabası'nda IŞİD'le çatışıyor. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın, "IŞİD'in buralardan uzaklaştırılması olumlu bir şey. Buna bir itirazımız yok" dedi.

Türkiye'nin 'kırmızı çizgi' olarak belirlediği Fırat Nehri'nin batısındaki Carablus'u ele geçirmek isteyen PYD'nin, sınıra 30 kilometre uzaklıkta Tişrin Kasabası'nda IŞİD ile çatıştığı bildirildi. Fırat'ın batısına sınır kesiminden direk geçmek yerine güneyden ilerleyen PYD, kritik noktadaki Mumbuç Kasabası'nı ele geçirerek Rakka ve Bab bölgesi ile ikmal bağlantısını keserek Carablus'a girmeyi hedefliyor.

İLK AÇIKLAMA CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜNDEN: BUNA BİR İTİRAZIMIZ YOK AMA...

Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin Fırat'ın batısına geçtiği yönündeki haberlerle ilgili değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tişrin Barajı'nın IŞİD'den geri alınmasıyla ilgili yürütülen operasyon bağlamında haberler basına yansıdı. IŞİD'in buralardan uzaklaştırılması bizim için olumlu bir şeydir. Buna bir itirazımız yok ama PYD, YPG veya benzeri bir yapının Fırat'ın batısında veya başka noktalarda fiili bir durum yaratması asla kabul edilemez. Bu ileride telafisi mümkün olmayan yaraların açılmasına neden olacaktır. Eğer bunlara bugün birileri IŞİD'le mücadele başlığı altında göz yumarsa Suriye'yi bir arada tutmak mümkün olmaz. Burada etnik kimlik, dini, mezhep temelli çok derin ayrışmalar olur." dedi.

FIRAT NEHRİ TÜRKİYE'NİN "KIRMIZI ÇİZGİSİ"

Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin hemen karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Carabulus İlçesi, iç karışıklığın ardından 2012 yılında muhalif güçlerin eline, 2014 yılının ilk günlerinde ise IŞİD denetimine geçti. IŞİD denetimine geçmesinin ardından Türkiye, güvenlik gerekçesiyle Karkamış Sınır Kapısı'nı kapattı.

Bu süreçte Fırat'ın doğusundaki PYD güçleri ise Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Akçakale ve Suruç ilçesinin karşısındaki bölgeleri kontrolüne aldı. Fırat'ın doğusunu kontrolü altına alan PYD, Kilis'in karşısındaki Afrin kantonu ile birleşmek için Carablus'u da ele geçirmek istedi. Fırat nehrini kırmızı çizgi olarak gören ve bu konuda tepkisini sık sık dile getiren Türkiye, birkaç kez Carablus'a geçmeye çalışan PYD'lileri müdahale ederek engelledi.

PYD GÜNEYDEN İLERLİYOR

Koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının zaman zaman bombardıman düzenlediği IŞİD'in kontrolündeki Carablus'u ele geçirmek isteyen PYD güçleri ise sınır kesiminden Fırat'ın batısına geçmek yerine güneyden ilerlemeye çalışıyor. Şu anda Carablus'a 30 kilometre uzaklıktaki IŞİD denetimindeki Suriye köylerinde çatışan PYD, ilerleyişini sürdürerek ilk olarak kritik nokta olarak kabul edilen Mumbuç Kasabası'nı ele geçirmeye çalışıyor. Halen çatışmaların sınıra 30 kilometre uzaklıktaki Tişrin Kasabası'nda sürdüğü bildirilirken, PYD güçlerinin Mumbuç ve ardından Carablus'a ulaşmasının ise zaman alacağı ifade ediliyor.

KRİTİK NOKTA, MUMBUÇ KASABASI

Türkiye sınırına 15 kilometre mesafedeki IŞİD denetimindeki Mumbuç Kasabası ise stratejik öneme sahip. Mumbuç Kasabası, Carablus'u hem IŞİD'in üssü konumundaki Rakka'ya, hem yine güçlü olduğu bir başka nokta olan Bab bölgesine, hem de güney doğusundaki Halep'e bağlıyor. PYD bu nedenle Mumbuç Kasabası'nı ele geçirerek daha rahat ilerlemeyi, hem de ikmal hattını keserek Carablus'a Rakka veya Bab bölgesinden takviye güç ve mühimmat gelmesini engellemeyi amaçlıyor.

CARABLUS'A ULAŞILMASI ZAMAN ALIR

Halen çatışmaların 30 kilometre uzaklıktaki köylerde sürmesi ve IŞİD'in şu anda ikmal yollarını elinde tutması nedeniyle PYD'nin Carablus'a ulaşmasının zaman alacağını gösteriyor. PYD kaynakları da halen Carablus'a yönelik kapsamlı bir saldırı yapılmadığını, önceliklerinin IŞİD'in ikmal yollarını kesmeye yönelik olduğunu kaydetti. İç kesimlerde yaşanan hareketliliğin ardından PYD'nin hedefindeki Carablus'a komşu olan Karkamış'ta ise güvenlik önlemleri artırıldı.

Kaynak: DHA