TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu

Son Güncelleme:

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ziya Selçuk, Türkiye'de üstün zekalı çocukların ciddi şekilde bir dışlanmaya tabii tutulduğunu söyledi.

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Selçuk, Türkiye'de üstün zekalı çocukların ciddi şekilde bir dışlanmaya tabii tutulduğunu söyledi.


Üstün yetenekli çocukların keşfi, eğitimleriyle ilgili sorunların tespiti ve Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayacak etkin istihdamların sağlanması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara başkanlığında toplandı.


Komisyona bir sunum yapan Prof. Dr. Ziya Selçuk, çocukların zeka gelişiminde hamilelik döneminin maalesef fazla dikkate alınmadığını belirtti.


Çocuk için anne karnındaki sürecin, beyin gelişiminin büyük ölçüde ortaya konulduğu dönem olduğuna işaret eden Selçuk, ancak hamilelerin nasıl besleneceğine ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde doyurucu içeriklerin bulunmadığını kaydetti.


Selçuk, emzirilen çocukların zekalarının yüksek çıktığını ve evinde sigara içilen çocuğunun IQ puanının ortalama 7 puan daha düşük çıktığına dikkat çekti.


Türkiye'de üstün zekalı çocukların ciddi bir dışlanmaya tabii tutulduğunu savunan Selçuk, şöyle konuştu:


"Öğretmenler ile anne ve babaların, üstün zekalı çocuklarla ilgili


'haylaz', 'yaramaz', 'sivri akıllı', 'haşarı' ve 'hiperaktif' gibi bir takım tanımlamalar yaptığını görüyoruz. Öğretmenlerin konuyla ilgili bilgi ve becerilerinin olmaması, daha doğrusu onlara kazandırılmamasından kaynaklanan eksiklikler, bu çocukların kendilerini tanımaları ya da potansiyellerini ortaya koymaları fırsatını kaybetmelerine yol açıyor. Sorun çocuktaymış gibi algılıyoruz. Oysa öğretmenin o çocuğu tanıyamadığı, bilemediği için bir sorunumuz var."


Selçuk, üstün zekalı çocuklarla ilgili, okul ve aile hayatında "Ya hizaya gelirsin, uslu çocuk olursun, edepli davranırsın ya da seni dışlarım" gibi bir sosyal atmosfer olduğunu ifade ederek, bu yargının acilen değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Muhabir: Duygu Can


Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA